• probiotikum mellékhatás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Plósz János! Glutén és laktózérzékenységem van. Nem diagnosztizált, de ezeknek a termékeknek a mellőzésével panaszmentes vagyok a haspuffadást illetően, ami már 16 éves korom óta jelen van az életemben. A székletem rendben van, étkezésem változatos, szóval semmi gond. Úgy hallottam, hogy a protexin balance nagyon jó a haspuffadás tünetére, ezért gondoltam, hogy csinálok egy kúrát... és gondoltam amúgy sem árthat. 2 napig szedtem, a 3. napon viszont hasmenésem lett tőle (egyszeri) és fél napig kutyorgott a pocakom, és kellemetlen érzés volt benne (nem fájdalom). Kihagytam 2 napot és gondoltam, hogy teszek még egy próbát, hátha nem a probiotikumtól volt. Sajnos nem jött be, ugyanúgy hasmenésem lett. Napi 1 kapszulát szedtem. Normális ez a tünet? Mi ilyenkor a javaslat? Esetleg a vivőanyagot nem bírom? Mindenképpen szeretnék probiotikumot szedni kúraszerűen. Esetleg javasol másik terméket? Betegségem nincsen, de a bélflórámnak úgy gondolom jót tenne. A másik kérdésem az lenne, hogy a 2.5 éves gyermekemnek, aki egészséges, érdemes pl. évi 1szer csinálni valamilyen probiotikus kúrá és ha igen, melyik termékkel? nagyon köszönöm a válaszát, minden jót kívánok! Ildikó

        Dr. Plósz János válasza a probiotikum témában

        Igen, elképzelhető, sőt valószínű, hogy a probiotikum használata provokálta a tüneteket. Véleményem szerint, ha panasz-tünet nincs, nem érdemes próbálkozni, használjon inkább prebiotikus élelmiszereket (a saját flórát megerősítve). A gyermek részére is ezt a megoldást javasolnám.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2018. február 27., 21:42; Megválaszolva: 2018. február 28., 10:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr Úr. Nem régiben voltam vékonybél vizsgálaton maszek alapon, régebb óta fent álló alhasi (bélek környékéről eredőnek érzett) panaszaim miatt. Volt vastagbél tükrözés negativ, hasi ultrahang negativ, labor negativ...