Okozhat hátfájást a májgyulladás?

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Kb. 1 hónapja volt egy megfázásom (nem tudom ez mennyire fontos körülmény), és azóta a jobb oldalamon deréktól hátközépig, valamint a jobb bordaív alatt és a bal hátközepemben is folyamatos fájdalmat érzek, hol tompán, hol erősebben. Laboreredményeim megváltozott májfunkciót mutattak ki (Vas-serum 30.1, GPT/ALAT 71, GammaGT 176, Westergren 2). Az ultrahangos vizsgálat mérsékelt májnagyobbodást és zsírmájat mutatott ki ("a máj mérs. nagyobb, fokozottan reflectal, sima konturu, finoman inhomogén, a többi adat normális). Kérdéseim a következők lennének: ez a májnagyobbodás és zsírmáj okozhatja-e a folyamatos hátfájásomat, vagy Hepatitises vírusfertőzés esélyesebb? Mekkora az esélye az alkoholos májgyulladásnak (bevallom nem vetettem meg a sört, éveken keresztül napi 4-6 dobozzal is elfogyasztottam, más szeszes ital nem volt jellemző). Mennyi idő után kell komolyabb következményektől tartani és van valami javasolt diéta? Elég a diéta ilyen esetben vagy további hepatológiai kivizsgálás is szükséges? Köszönettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a májbetegség témában

A máj megnagyobbodása okozhat májtok-feszülést, ez járhat jobb bordaív alatti, valamint hátba sugárzó fájdalmakkal. A laboreltérések enyhék, vélhetően vírusfertőzés okozta eltérésről lehet szó, májspecifikus vírusfertőzés ennél lényegesen magasabb értékekkel jár. Az alkoholos hepatitist szintén magasabb értékek jellemzik és általában fájdalmatlan (viszont sárgaság jár vele). Mindenképp érdemes zsír- és kalóriaszegény étrendet bevezetni, kerülni az alkoholt és egyéb vegyszereket, rendszeresen intenzíven mozogni. 1 hónap múlva érdemes a labort megismételni.

Kérdés: 2014. április 24., 12:36; Megválaszolva: 2014. április 25., 21:07
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Vélemény kérés
sovány vagyok hizni szeretnék
Veres nyálka szellenteskor
Sörélesztő intolarencia
Műtét utáni hasmenés