Idült gyomorhurut

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Panaszaim február hónap elején kezdődtek. Gyomortáji maró érzés, mely evés után enyhűlt, valamint enyhe hányinger, teltségérzet. Háziorvosom napi 1x20 mg rabeprazol szedését írta elő. Panaszaim enyhültek, de nem múltak el. Pár héttel később gyomortükrözésen voltam, melynek eredménye a következő: "a postbulbaris és bulbaris doudenum nyálkahártyája ép, a pylorus kerek, átjárható. Levegőbefúvásra a gyomor jól tágul, gyomorban kevés epés succus. Az antrum és a corpus alsó harmadának nyálkahártyája masszívan hyperaemias, inverzióban a fornix nyálkahártyája ép. A cardia jól zár, a nyelőcső nyálkahártyája a cardia felett minimálisan hyepraemias." Az ezt követő kilégzési teszten helicobacter pylori jelenlétét igazolták, majd ennek eradikációját javasolták. Első körben napi 2x20 mg rabeprazol, 2x1000 mg amoxicillin & 2x500 mg clarithromycin szedését írták elő 7 napon keresztül. A tüneteim nem változtak, a 6 hetes ellenőrzésen ismét pozitív lettem. A második antibiotikus kúrám egy héttel ezelőtt ért véget, mely 2x20 mg rabeprazol, 2x1000 mg amoxicillin, 4x250 mg Klion, 2x100 mg Doxycyclin szedéséből állt. A panaszaim talán enyhűltek, de ma ismét éreztem a maró érzést a gyomromban. A kérdésem, hogy átlagosan mennyi idő telik el a sikeres eradikáció és a panaszok teljes megszűnése/gyógyulás között? Elképzelhető, hogy ismét sikertelen volt az eradikáció? Amennyiben igen, milyen további kezeléseket ajánlana számomra? Próbáltam Salvus vizet, kamilla teát is, de hosszú távon nem sok sikerrel. Nem dohányzok, nem iszok, csípős, fűszeres ételeket kihagyom az étrendemből. Kicsit félek, hogy ha sokáig nem sikerül kezelni, akkor elfajulhat a dolog és súlyosabb betegségeim lesznek ebből. Mit lehet tenni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza gyomorhurut témában

Sajnos a fokozódó rezisztencia miatt egyre gyakoribb a sikertelen kezelés. Ennek ellenére aggodalomra nincs ok, a a helicobacter fertőzés igen gyakori állapot, a fertőzöttek 90-95%a panaszmentes. A helicobacter eradikációja a gyomorhurut megszűntetésében, a túlzott savtermelés csökkentésében segíthet. Ha a második körös eradicatio is sikertelen, érdemes megpróbálni, hogy tartós savcsökkentő szedés mellett jelentkeznek-e a panaszok. Ha igen, akkor gasztroenterológiai centrumban biopsziás mintavétel, tenyésztés és antibiotikum rezisztencia meghatározás után érdemes ismételt kezeléssel próbálkozni.

Kérdés: 2012. június 04., 17:02; Megválaszolva: 2012. június 07., 18:44
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
CT kolonoszkópia lelet -további...
Hasmenés, alhasi fájdalom negatív...
Tojás alergia
CT eredmény
Gyomorhurut