Krónikus Gastritisz

Tisztelt Doktor Úr! November közepe óta kezdődtek a panaszaim : haspuffadás, emésztési problémák, reflux. November 25.-én sor került a gyomortükrözésre melynek lelete a következő: Vizsgálatok: 11041 Vizsgálat 14410 Biopsia ventriculi per endoscopiam 16320 Oesophagogastroscopia 16360 Duodenoscopia Megállapított Diagnózis: K2190 Gastrooesophagealis reflux, oesophagitis nélkül K2950 Idült gastritis k.m.n. 2418-956 - Felső panendoscopia Akadálytalan levezetés. A nyelőcső nyálkahártyája eltérés nélküli. Az OG átmenet 41 cm-re van, rendezett. A fundus és corpus redőzete szabályos lefutású, rendezett. Az antrum mérsékelten gyulladt - innen biopsiat veszünk. Kerek pylorus. A bulbus és postbulbaris duodenum eltérés nélkül. Visszatérünk a gyomorba, retrovertaljuk az eszközt, a fundusban kóros nem látható. A cardia alatt kis méretű hiatus hernia van. Vélemény: Antrumgastritis. Hiatus hernia. GERD. Javaslat: 2x40 mg Noacid tartós szedése (2 dobozzal felírva.) ------------------------------------------------------------------------------- A refluxom egészen jól karbantartom természetes módszerekkel és azzal, hogy kerülöm a problémás ételeket, bár tudom, hogy a rekeszsérv is szerepet játszhat benne. Sajnos a gyógyszeres megoldás esetemben nem volt hatásos. Noacidtól és a többi protonpumpa gátlótól rosszul lettem, teljesen leállt az emésztésem, fájt a fejem. Így hát elhagytam, közel egy hónapos szedés után. Sajnos azóta fájnak a beleim, illetve nyomásra fáj köldök körül az alhasi régióban. Felborulhatott a bélflórám ? Székletem teljesen rendben, nincs hasmenésem és szorulásom sem vér és nyálka sem. Figyelek a rostdús étkezésre sőt az étkezésre is jóformán. Napi 2 liter vizet iszok, nem szénsavasat. Mindig sportoltam és egészségesen étkeztem, nincsenek káros szenvedélyeim a kávén kívül ( azóta mentes kávét iszok, amiben tudom, hogy van koffein egy kevés, de azt is sok növényi tejjel iszom), mert erre is gondoltam, hogy esetemben a tejtermék és a glutén okozhat gondot. Így hát kivontam ezeket a dolgokat és glutén és latóz mentesen táplálkozom. Vissza is mentem kontrollra ahol azt kaptam, hogy ez pszichés eredetű és beképzelem a dolgokat. Amúgy sem hisz az itteni Gasztrós doktor úr ezekben az érzékenységeben, túl van lihegve. A krónikus gasztritis miatt se menjek vissza kontrollra többet , mert nem kell. Nem tud mit tenni. Nem volna érdemes ezt amíg el nem tűnk egy - két évente ellenőrizni? Így hát kérésemre tesztet sem végeztünk és ne is végezzünk mert tüneteim alapján IBS. Jelezném más vizsgálat nem történt esetemben csak a hasi uh ( ezt is a sürgösségin csinálták). Szerencsére ott is minden rendben volt, nem láttak kövességet csak ennyit " a belek között köldök tájékán, jelzett mennyiségű szabad hasi folyadékot jelzett a műszer" Ez mitől lehet? . Nagylabor eredményeim, mind a három alapján : egy pluszos lett az pedig a westergren, érték 10. Tehát gyulladás van a szervezetemben ami érthető így ezek után. Vizelet is rendben, erre azt kaptam, hogy 100 évig fogok élni csak hát nem mind1 hogy. Tudom, hogy ezt így az interneten keresztül lehetetlen megmondani :) de önszerint valószínűsíthető, hogy nőtt valami a beleim közé ami nem odavaló ? daganat ? ------------------------------------------------------------------------------- Megjött a szövettani eredmény : ------------------------------------------------------------------------------ Mikroszkópos leírás: Gyomor antrum és corpus jellegű nyálkahártya darabkák, a felszíni hám követhető, a mirigyvégkamrákban fősejtek, néhol fedősejtek is találhatók, elszórtan néhány lymphocytával. PAS-festéssel a mirigyek termelte nyák élénken festődik, alciánkékkel pozitívan festődő, metaplasiás nyákot nem látunk. Immunhisztokémiai vizsgálatot végeztünk, amely Helicobacter pylori jelenlétét nem igazolta. Dg: Gastritis chronica levoris gradus. M43000 K:K29500 Helicobacter pylori nem észlelhető. -------------------------------------------------------------------------------- Tehát esetemben a baktérium nem játszik szerepet, akkor viszont mitől alakulhatott ki ez a gaszritisz ? Ami ráadásul krónikus... Étkezési szokásaimban ugyan vélek felfedezni hibák, a gyors evés és néha a forró ételek bevitele illetve a hivatásomból adódó stressz. Ezek tudom mind szerepet játszhatnak és mind kiküszöböltem,jól megrágom az ételt is... a stresszen rajta vagyok de már magában ez a helyzet is stresszes, hogy nem tudok belőle kigyógyulni. Véleménye szerint érdemes lenne Synlabban étel érzékenységi tesztet végeznem és egy calprotectin szintet nézetnem ? Arra is gyanakodtam, hogy inkább a savam kevés mint hogy sok lenne.. mivel hogy: A refluxomat szinte teljesen elmúlasztja a napi háromszori kevés mennyiségű tengeri só fogyasztása késhegyni a szájba és miután feloldottam , lenyelem..( azonnal elmúlik az égés a torkomban) az emésztésemen ( büfögésben is segít a szűretlen almaecetes víz. ) Tudom ostobaságnak tűnhet de ezalatt a 3 hónap alatt közel 80 ezer forintot költöttem gyógyszerekre és egyik sem segített csak ezek a dolgok! Tüneteim alapján lehet chron betegségem vagy bármilyen durvább bél jellegű ? Székletvér teszt: negatív. Nagylabor + vizelet Negatív, a westergrenen kívül mint az írtam is fent. Olvasgattam a netem ( bár lehet, hogy ilyen sok információhoz hozzájutni már inkább sokszor ártalmas :D ) de sok helyen azt írták, hogy ebből a krónikus gasztritisből nem lehet már kigyógyulni csak tünetmentes időszakokat elérni és azt is csak gyógyszerrel. Nem akarom elhinni, hogy 30 évesen életem végéig gyógyszereket kell szednem. Véleménye szerint, esetemben a baktérium jelenléte nélkül mi okozhatta ezt az állapotot ? A szövettan kimutatná ha athropiás jellegű lenne vagy immun eredetű ? Ki lehet ebből gyógyulni és ha igen mennyi idő ? Milyen további vizsgálatokat lenne érdemes megcsináltatnom ? Egyáltalán tüneteim alapján érdemes volna egy vastagbéltükrözést bevállalnom vagy elég ha nézetnénk egy calprotectin szintet? Bízom benne, nem annyira reménytelen és homályos a helyzet számára. Köszönettel és Tisztelettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza gyomorhurut témában

Az alacsony intenzitású krónikus gyomorhurut miatt nem kell aggódnia (aktivitási jelek, metaplasia hiányában valóban nem kell ellenőrizni). Ezt okozhatja diétahiba, fertőző ágens (vírus, baktérium), H. pylori, gyógyszer és a stressz is. A gastritis a kiváltó ok megszűsését követően gyógyul. A savcsökkentő terápiát én sem forszíroznám. A 10-es We épp határérték, ha egyéb paraméter (CRP, Fvs-szám) nem emelkedett, nem tulajdonítanék neki különösebb jelentőséget. A kevés szabad folyadék a hasüregben utalhat gyulladásos folyamatra, a calprotectin-szint vizsgálat ilyen irányba jó lehet. Rosszindulatú folyamatra a panaszok, leletek nem jellegzetesek. Amit érdemes lehet megpróbálni: Iberogast csepp illetve probiotikum tartósabb használata (előbbi a gyomormotilitást, a savtermelést képes rendezni, utóbbi a feltételezhetően lezajlott gyomor-bélhurut okozta bélflóra-eltérést segíthet megszüntetni).

Kérdés: 2021. február 14., 11:45; Megválaszolva: 2021. február 14., 14:28
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Pfizer vakcina akut gyomorhurutra...
Van okom aggódni?
Tisztelt Doktor Úr! Gyomortükrözéses szövettani leletem: Makroszkópos leírás: 2 db 1 mm-es sárgás szövet Mikroszkóp leírás: HE festés...
Gyomor panasz
Tisztelt Doktorúr! Az alábbi gyomorbiopsia eredményéről szeretném kérdezni. - aktivitási jeleket is mutató közepes fokú idült interstitialis...
gyomorhurut
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy évvel ezelőtt kezdődtek gyomor problémáim (yomorégés, teltségérzés) . Akkor a háziorvos Nolpazát írt fel, ami...
Idült gyomorhurut
Tisztelt Doktor úr! Panaszaim február hónap elején kezdődtek. Gyomortáji maró érzés, mely evés után enyhűlt, valamint enyhe hányinger...