Akut/krónikus Gyomorhurut

Tisztelt Doktor Úr! 3 évvel ezelőtt egy elég rossz periódus volt az életemben és azt lehet mondani hogy sajnos 2 éven keresztül elég gyakran és nagy mennyiségben fogyasztottam többnyire tömény alkoholt (előtte nem ittam) ,aminek tünetei leginkább szívproblémáknak tűntek ezért szinte majdnem mindenre kiterjedő kivizsgálási folyamat vette kezdetét egy éve,ekkor abba is hagytam az alkoholfogyasztást,maximum gyengébb söröket fogyasztottam,gyakorlatilag minden területen vizsgáltak,a teljes körű labortól kezdve a szívultrahangon át a Ct-n keresztül a nyelés röngtenig,mindegyik teljesen negatív lett,egyedül egy jelentősebb savszint és enyhének mondott antrum gyulladás lett diagnosztizálva Helicobacter és cardia záródási elégtelenség nélkül,amire pantoprazolt szedtem,és el is múltak a tünetek,aztán ugyanúgy ettem ami jólesett,alkoholból viszont maradtam az alkalmi bor és sörnél,a töményeket abszolút kiiktattam,viszont pár napja borzalmasan elkezdett fájni a gyomrom,égni kezdett,pedig semmi nem változott az étkezésemet illetően,evés és ivás után közvetlen nagy fokú gyomorégés,ami egyszer álmomból is felkeltett,hányás nem volt csak nagyfokú hányinger,most salvus vizet iszok quamatellel.A kérdésem az,hogy honnan lehet megállapítani,hogy egy gasztritisz krónikus vagy akut,van különbség makroszkóposan vagy mikroszkóposan? A sört és a bort véleménye szerint teljesen elhagyjam vagy alkalmanként pár deci fogyasztható? Egy sima enyhe gyulladás ennyi idő alatt rosszabbodhatott vagy átalakulhatott fekéllyé vagy komolyabb gyulladássá vagy ez más lehet? És ami még kifejezetten érdekel,hogy egy viszonylag rövidnek mondható,de intenzív masszívabb alkoholfogyasztó periódus tud olyan maradandó nyálkahártya elváltozásokat és tápcsatornai fokozottabb sebezhetőséget okozni ami miatt van okom aggódni,vagy a nyálkahártya ideális esetben maximálisan tud regenerálódni az én esetleírásom alapján? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Plósz János válasza gyomorhurut témában

A gyomornyálkahártya képes teljes regenerációra, ha a provokáló faktor megszűnik. Az akut és a krónikus gyulladás között szövettanilag látható a különbség, klinikailag a gyulladás fennállásának időtartama a meghatározó. Az akkori gyulladás jó eséllyel meggyógyult, a jelenlegi panasz valami friss, akut faktor (vírusfertőzés, diétahiba, stressz, gyógyszer, H. pylori) okozta károsodásra utal. A gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, a szénsavas italok kerülése mellett érdemes a pantoprazolt is használni pár hétig, illetve H. pylori irányába vizsgálódni (kilégzési teszt, széklet-vizsgálat vagy gyomortükrözés útján).

Kérdés: 2022. július 03., 19:07; Megválaszolva: 2022. július 03., 21:36
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Éhség érzet gyomor táji fájdalom
Szép napot Azzal a kérdéssel fordulnek önhöz Meg próbálom kicsit le rövidíteni Decemberben volt egy abortuszom kicsit lelkileg ki készültem...
Helicobacter P. - Antibiotikum...
Tisztelt Doktor Úr! A Májusban történt 1 éve tartó reflux + köhögés miatti gyomortükrözésem szövettani eredménye Helicobacter Pyroli pozitív...
Reflux betegség
Laktulóz H2 teszt
Jó napot kívánok. Lakutól H2 kilégzéses teszten voltam, aminek az eredménye pozitív lett. A vizsgálatot végző hölgy azt monda, hogy ez miatt...
Reflux+vese
Tisztelt Doktor Úr! kb 4 éve refluxos vagyok 1 cm hiatus herniával amit gasztroszkópia valamint kontrasztanyagos mellkas CT állapított meg. kb 2 éve...