Intestinalis metaplasia

Tisztelt Dr.Plósz János! Édesanyám 53 éves, gyomortükrözés és szövettani mintavétel után a diagnózisa a következő: idült gastritis, intestinalis metaplasia. Kérdésem az intestinalis metaplasiaval kapcsolatban lenne. Azzal már tisztában vagyok, hogy ez mit jelent, mert elolvastam a doktor úr korábbi válaszait a témában. Az elmúlt héten kérdeztem is a doktor úrtól a témával kapcsolatban, de mivel Ön szabadságon volt, így kolléganője válaszát kaptam meg, amelyben viszont arra a kérdésemre nem kaptam választ, hogy az intestinalis metaplasiából biztos, hogy gyomorrák lesz? Nagyon aggódom az édesanyámért, így szeretnék mindent megtenni érte. A kezelőorvosa egyébként azt mondta, hogy minden rendben van, 2-3 évente javasolja az ellenőrzést. Valóban elegendő, ha csak 2-3 évente megy el gyomortükrözésre? Édesanyám naponta egy 40mg-os Controlocot szed, valamint ahogy az orvosa javasolta hetente 1-2 alkalommal kamillateát fogyaszt. Dohányzik is, igaz, most már egyre kevesebbet, próbálom meggyőzni a leszokásról. Mit lehet még tenni ezen kívül? Várom mielőbbi válaszát a doktor úrnak, mert nagyon aggódom.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza intestinalis metaplasia témában

Kétségtelen, hogy az intestinális metaplasia a gyomor-rák fokozott kockázatával jár, de ez még csak az első lépcsőfok a folyamatban és abszolút nem jelenti azt, hogy biztosan gyomorrák alakul ki. 2-3 évente elegendő az ellenőrzés, ha nagyon biztosra akarunk menni, évente is vizsgálhatjuk. A dohányzás elhagyása mindenképp jó lenne, ezen kívül a gyakori, rendszeres, kis étkezés illetve a stressz megfelelő feldolgozása segíthet.

Kérdés: 2012. május 29., 13:53; Megválaszolva: 2012. május 31., 11:45
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Pajzsmirigy + SM betegség
CT kolonoszkópia lelet -további...
Hasmenés, alhasi fájdalom negatív...
Tojás alergia
CT eredmény