Intestinalis metaplasia, idült gastritis

Tisztelt Doktor Úr! 29. éves vagyok. 2 és fél éve volt az első gyomortükrözésem, melynek orvosi véleménye: Gastrooesophagealis reflux, oesophagitissel ; Gastritis k.m.n.; Rekeszsérv, kizáródás vagy üszkösödés nélkül. A mintavétel diagnózisa pedig a következő volt: Enyhe fokú inaktív chronicus gastritis. Helicobacter negatív. 1x 20 mg Rabeprazol hatóanyagú gyógyszert kaptam kezelésként. Tüneteim rendeződtek. Idén szeptemberben többször ébredtem úgy, hogy kapar a torkom, illetve nem múló felső légúti panaszaim voltak. Háziorvosom javaslatára 2x 40 mg omeprazol hatóanyagú gyógyszert szedtem, de tüneteim nem enyhültek, ezért gasztroenterológián ismételt gyomortükrözésre került sor november végén. Melynek orovosi leírása és diagnózisa ugyanez lett: A nyelőcső distalis harmadában körkörös hyperaemia, foltos nykh laesio, cardia 40cm-nél van, nyitott, kis hiatus hernia, mely elváltozás retroverzióban is látszott. A gyomor alakja, redőzete és perisztaltikája norm., nyáktó tiszta, bõséges volt. A pylorus nyitott. A bulbusban és a mélyebb duod.-ban kóros nem volt. A szövettani eredményem azonban a következőre változott: Enyhe fokú inaktív chronicus gastritis szöveti képe mindkét lokalizációban. Emellett az antrumban egy fókuszban intestinalis metaplasia jelenléte is azonosítható volt. Helicobacter pylori negatív. A tükrözés utáni 1 hétben 2x40 mg pantoprazolt szedtem illetve 3x1 domperidont. Jelenleg 1x40 mg pantoprazolt szedek, illetve 3 hónapig kell folytatnom a domperidont. A kérdésem az lenne, hogy a metaplasiából mennyi idő alatt alakulhat ki rosszindulatú folyamat? Mit tehetnék, hogy ne rosszabbodjon a folyamat? Az intestinalis metaplasia ahol már kialakult az onnan el sem múlik? Hogyan lehetne leküzdenem a gyomorgyulladást? Jelenleg diétázom (rost, zsír és fűszermentesen étkezem.) Mennyi ideig kellene folytatnom a diétát, hogy kigyógyuljak a gyomorgyulladásból? Egyébként nem dohányzom, nem kávézom és nem fogyasztok alkoholt. Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Plósz János válasza Intestinalis metaplasia témában

A metaplasiából nagyióon kis eséllyel alakul ki rosszindulatú folyamat, ha ki is alakul 10-15 év szükséges hozzá. A gyógyszeres terápia megfelelő a megszüntetéséhez. A diétában a fűszerszegénység rendben, de a rostokat nem kellene kerülni, illetve a zsírokat is csak annyiban, hogy a refluxot ne rontsa. Egyébként a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, a stressz megfelelő feldolgozása szükséges a mielőbbi javuláshoz.

Kérdés: 2014. december 10., 21:58; Megválaszolva: 2014. december 11., 17:06
Kérdések és válaszok: Egyéb
Kaphatok covid vakcinát? és melyik...
Folyamatos Szédülés
Várható-e javulás...
Pfizer covid vakcina
Folyamatos Szédülés