• Gyomortükrözés- szövettani eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr! Gyomortáji fájdalmak miatt gyomortükrözést csináltak nálam néhány hete. A leleten az alábbi olvasható: Kp. tág, ép nyelőcső. A gyomor tágul, peristaltikázik. A corpus középső harmadában 1-2 apró acuterosionak látszó elváltozás. A gyomornykh.-ja egyébként foltosan vérbő, macroscoposan chr. gastritisnekimponal. A gyomorban más körülírt kóros elváltozás nem került látótérbe. A pylorus körkörös, a bulbus és apostbulb. duod. áttekintett területén a nykh. macroscoposan ép. Gastritis, ill. Hp. státusz meghatározására azantrum prepyloricus területéből 2 db biopsia történt (I), a corpusból 1 biopsiat vettünk (II). A szövettani eredmény: I. Gastritis chronica superficialis min. grad. A secretio megtartott. Focalisan kis mértékben látható incomplett intestinalis metaplasia. A gyulladásos folyamat aktivitási jeleket nem mutat. Helicobacter immunhisztokémiailag nem mutatható ki.II. Gyulladásmentes gyomornyálkahártya megtartott secretioval. Helicobacter immunhisztokémiailag nem mutatható ki. Az incomplett intestinalis metaplasia miatt 1 év múlva kontrollra kell mennem, pantropazolt kell szednem és az étkezési szokásokra kell odafigyelnem. A kérdésem a következő lenne: az incomplett intestinalis metaplasia visszafordítható folyamat-e?Eléggé aggasztó dolgot olvastam róla: " A komplett IM nem növeli a rák kialakulásának kockázatát, míg az inkomplett (főleg a IIb) IM a rosszindulatú  elfajulás kockázatát jelentősen emeli, sőt egyesek ezt már korai dysplasiának tartják." Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a intestinalis metaplasia témában

        A metaplasia visszafordítható folyamat. Az Ön esetében a leírás alapján a gyulladás minimális, aktivitási jelek nincsenek, ez mindenképp megnyugtató. Illetve a metaplasia szövettanilag is csak kis területet érint, ez szintén a jelentős rák-kockázat ellen szól.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2020. február 13., 14:17; Megválaszolva: 2020. február 13., 18:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: