• Merjem szedni a gyógyszert a laboreredményem miatt?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Laboreredmény 2011 decemberében: S.Glut. calacetat trans. 41; Gamma g. transzferáz 187; Éhgyomri vércukor 7, 34; Serum koleszterin 5, 24; MCV 100, 4; MCHC 34, 6 2012. márciusában, vagyis ma: S.Glut calacetat trans. 87; GGT 307; vércukor 5, 98; koleszterin 5, 82; serum triglicerid 4, 21; Bilirubin pozitív; Haemotocrit 45, 9; MCV 101, 0; MCH 34, 1. Ez már a májzsugor, vagy még "csak" gyulladás? Tüneteim: érzem, hogy van vesém, májam és szívem, vérnyomás 160/90. A lábaim, karjaim állandó jelleggel zsiborognak, hőmérsékletem 36, 8-37, 8 között mozog, látásom rendszeresen elhomályosul, a hátam és vesém szinte mindig fázik, aludni éjszakánkét 1-2 órát tudok. Minderre háziorvosom reakciója: szedjek Legalont, és az Amlator nevű vérnyomáscsökkentőt. Kérdésem a következő: merjem-e szedni ezt a gyógyszert? Hiszen "Tudnivalók az Amlator szedése előtt: NE SZEDJE A GYÓGYSZERT, ha Ön valaha is májbetegségben szenvedett". Azért fordultam orvoshoz, mert szerintem abban szenvedek. Tudom, hogy én csináltam magamnak, de mégis. A Legalont szedtem magamtól is, mert tudom, hogy májvédő. De ez az Amlator lehet, hogy még betegebbé tesz? Mert ettől félek. Tisztelettel köszönöm szépen a válaszát, de nagyon kérem, ne kíméljen, mert nagyjából tisztában vagyok azzal, hogy mi a bajom, ha a háziorvos nem is akar róla tudomást venni:(

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a májbetegség témában

        Kedves Kérdező! Nem tudom, Ön mivel ártott magának (alkohol, fogamzásgátló, kábítószer)? De azt gondolom, hogy az emelkedett májenzim értékeke oka sokféle lehet, és ezt ki kellene deríteni, mi áll az Ön panaszainak hátterében. Lehetséges, hogy valami régebben lezajlott májgyulladás (A, B vagy C tipusú hepatitis vírus, esetleg CMV vagy EBV vírus)? Hasi ultrahang vizsgálat sokat tud segíteni a laborvizsgálati eredményekkel együtt. Mindenképpen pontos diagnózis kellene, hogy megfelelőképpen lehessen kezelni. Az első vércukor érték is elég magas ahhoz, hogy cukorbetegség irányában is kivizsgálják. Háziorvosától kérjen hepatológia szakrendelésre beutalót, ahol ki tudják vizsgálni. A Legalon önmagában nem mindenre megoldás, és sokszor nem a legjobb megoldás. Üdv: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2012. március 22., 12:35; Megválaszolva: 2012. március 25., 19:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.