• Gégerák/torokrák

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Nő/Úr!
        Egy jó barátom 2 napja nyeléskor csomót érez a torkán. Egyéb fájdalmai nincsenek.
        Szeretném megkérdezni hogy egy 5 éve dohányzó (napi másfél doboz) 22 éves férfi, mekkora valószínűséggel lehet gége vagy torokrákos, vagy ebben az életkorban még nem jellemző ezen betegség kialakulása?
        Válaszát köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a gombócérzés témában

        Kedves Kérdező!

        Ha jól értelmezem, akkor a barátja gombócérzésről panaszkodik. Nem kell egyből a legrosszabb lehetőségre gondolnia, hiszen a gége rosszindulatú elváltozása nem az elsőként szóba jövő diagnózis. Ami gyakran okoz ilyen panaszt, az a pajzsmirgy megnagyobbodása, illetve gasztroeneterológiai okok is gyakran fordulnak elő, ide tartoznak a nyelőcső szűkületei, mozgászavarai, a reflux, illetve akár pszichés oka is lehet a panasznak, illetve számos fül-orr-gégszeti elváltozás jön még szóba. A teendő az alapos kivizsgálás. Elsőként fül-orr-gégészeti, majd ha itt negatív az eredmény, akkor gasztroenterológiai kivizsgálás javasolt. Addig dohányzási tilalom és alkoholtilalom javasolt.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-05 13:00:55; Megválaszolva: 2010. március 05., 13:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: