• Patológia

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Lehet hogy különös lesz a kérdésem, de nem tudok kihez fordulni a problámámmal, így Öntől remélek választ. Testvérem 2 hónapja meghalt, elég furcsa körülmények között. A rendőrség szerint öngyilkos lett, leugrott egy tíz emeletes ház tetejéről. Megnéztük őt a patológián, és számomre elég döbbenetes módon, szinte alig látszottak rajta egy ekkora magasságból megtörtént zuhanás nyomai. Megpróbálom leírni pontosan. Derékig kitakarva láttuk Őt. Hátán feküdt, mellkasa, izomzata teljesen szabályosan, mintha csak feküdne, aludna. Hasa enyhén behorpadva, mája környékén egy sárga folt, egyéb bevérzésnek, zúzódásnak nincs jele. Nyaktörésre utaló jel volt hogy kissé vállai közé húzódott nyaka alsó része, és feje teljesen oldalra (balra) volt fordulva. Arca bal oldala erősen roncsolódva, a vértől azonban nem lehetett jól látni mennyire. Jobb oldalán arca teljesen egyben, felismerhető állapotban volt. Csupán annyi volt rajta furcsa, hogy az orr mintha kissé beljebb csúszott volna. Fogai (ezt később, a ravatalozóban láttuk, a boncolás után) elöl mind megvoltak, és ami még egy nyitott szájban látható, az is. (kb a 4. fogakig). A kérdésem az, hogy Ön szerint elképzelhető-e, hogy egy ekkora zuhanás után csak ekkora sérülések keletkeznek? Boncolási jegyzőkönyvet még nem kaptunk, a halottvizsgálati jegyzőkönyvre annyi volt írva a halál okaként: "heveny lokális keringési elégtelenség", valamint hogy végtagcsontok többszörös törése, agyzúzódás". Azt is szeretném még kérdezni ezzel kapcsolatban, hogy egy csonttörés kívülről (ami nem nyílt törés mert a testvéremnél ilyen nem volt) hogyan néz ki élő és halott ember esetében? Mert gondolom, valami kívülről is látszik, pl foltok, vagy elhajlás. Kérem, segítsen nekem válaszaival. Nagyon szerettem a testvéremet, és szeretnék közelebb jutni a dolgok megértéséhez. Kérem, magyarázza el nekem, hogy ekkora zuhanás és becsapódás milyen károkat tud okozni egy emberi szervezetben. Az Öcsém 76 kg volt.Előre is nagyon köszönöm válaszát. Tisztelettel: T. Krisztina Kisújszállás

        WEBBeteg szakértő válasza a egyéb témában

        Tisztelt Kérdező!

        Amennyiben testvére a hátára zuhant a legtöbb sérülésre utaló jel a hátán található. A nyaki csigolyák sérüléséhez, amire jeleket Ön is leírt, igen nagy erőbehetás kell. Természetesen a patológián fekvő helyzetben a végtagokat helyre teszik, így nem látható kívülről a csonttörés. Bevérzés akkor alakulna ki, ha nem halt volna meg azonnal, így ezt a jelet nem kell keresni, mivel nem lesz. A leírás alapján valóban a magasból zuhanás a legvalószínűbb. A külsérelmi nyomok leírása a boncjegyzőkönyv része. A hozzátartozók számára is kell adni belőle.


        Dr. Boros Miklós, általános, mellkas- és gyermeksebész
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-02-18 18:20:32; Megválaszolva: 2010. február 18., 18:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: