Inzulin rezisztencia?

2002-ben hirtelen el kezdtem hízni, vérzészavaraim jelentkeztek, pattanásos lettem és elkezdett ingadozni a T3, T4 és TSH szintem. Nőgyógyászom PCO-t állapított meg, de erről sem a háziorvosom, sem az endokrinológusom nem vett tudomást. Azt mondták túl sokat eszek és fogyókúrázzak, meg menjek vissza a nőgyógyászhoz, ha már olyan hisztis vagyok. Tavaly egyik ismerősöm hívta fel a figyelmemet az inzulin rezisztenciára. A háziorvosom nem volt hajlandó laborvizsgálatra, ezért valahogy magán úton oldottam meg. A leleteim közül csak kettőt kaptam meg: cukorterheléses vizsgálat volt, de nem tudom melyik volt az éhgyomri és melyik a terheléses. Az egyik eredmény: glukóz 5, 8 mmol/l és 15, 3 nU/ml, a másik eredmény: glukóz: 3, 9 mmol/l és 31, 6 nU/ml. Az endokrinológus szerint ez nagyon kicsi eltérés, fogyókúrázzak. 7 év alatt a maximális súlyomból (117kg) lefogytam 20-t és évek óta folyamatosan fogyókúrázok és sportolok. Az alacsony GI-s ételek választéka nagyon korlátozott, sokszor vagyok éhes, de nem ehetek. A pattanásaim és a vérzészavarom ennek ellenére nem múltak el, kimaradok a munkából, mert olyan erős vérzésem van, ami ráadásul elhúzódik, nem tudok előre tervezni a kiszámíthatalan ciklusom miatt. 33 éves vagyok, szeretnék normális életet élni végre! Valóban az a megoldás, hogy 58 kg-ra éhezem magam (régebben ennyi voltam a 175cm-es magasságomhoz), vagy megvárom amíg inzulindependens cukorbeteg leszek és akkor végre komolyan vesznek, vagy tényleg annyira alacsonyak ezek az értékek, hogy nem kell vele foglalkozni és a fogyókúra mindent megold? Várom kedves válaszukat. Sz. O.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a vércukor témában

Kedves Sz.O.!

Mint mindig, ha az ember "egy papírral" társalog, kicsit nehéz a helyzet. Tehát. A PCO kimondása sok tényező együttes fennállása esetén tehető meg. Az Ön által leírt értékek nem utalnak inzulinrezisztenciára, a normális vc éhgyomorra 6, 1 mmol/l alatti kell, hogy legyen és terhelés után 120 perccel sem lehet több, mint 7, 8 mmol/l. Ehhez nem több, mint 25 mmol/l éhomi és 45 mmol/l terheléses inzulin szint társul egészséges állapotban. Ez Önnél teljesen így volt, tehát az értékek alapján semmiképpen nem inzulinrezisztens, de a PCO egyéb komponensei (vérzészavar, eltolódott nemihomrmon szintek, kismedencei UHn látott eltérés) még fennállhat Önnél. A túlsúly korábban mindenképpen biztos volt, de a 97 kg sem feltétlenül ideális, bár lehetséges, hogy nem annyira vészes a helyzet.

Amit javasolnék, beszléjen a nőgyógyászával, kérdezze meg, hogy nemihormon pótlást lát-e megoldhatónak (azzal is rendezni lehet az elhúzódó menseset, vagy ha emellett magasabb férfi nemi hormon szintjei is vannak, antiandrogén terápia szóbajön), kontrolláltassa a pajzsmirigy működését, mert az is zavarhatja a menses problémát. Az egészséges életmódot pedig sajnos azt kell mondjam, egy életen át folytatni kell, mert a szervezet már csak hajlamos a yoyo effektusra, de ez nem szabadna azt jelentse az Ön számára sem, hogy mindenről lemond, mert az a lélek egyensúlyát bontja meg és az sem vezet jóra.

 

Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász-diabetológus-endokrinológus
Kérdés: 2010. február 08., 20:43; Megválaszolva: 2010. február 08., 20:43
Kérdések és válaszok: Egyéb
Folyamatos Szédülés
Kedves Doktornő! Ma voltam nyaki ultrahangon. Pici meszesedés található. Significans szűkület nem mutatható ki. Az artéria vertebralisok szabályos...
Hasnyálmirigy vagy gyomorprobléma...
Tisztelt Doktornő! Nagyjából szeptember vége óta vannak különböző emésztési problémáim. Amit kiemelnék, hogy gyakori gyomortájéki, ill...
Dalacin 300 és rubofen 500 szedhető...
Üdvözlöm Dokotornő ! Fel duzzadt arc a szem ig baloldalon , ügyeletes fogorvos felírta a dalacin 300 mg-ot , tegnsp este óta szedem ,de reggelre és...
irritábilis bél szindróma