Vastagbélrák műtét után

Tisztelt Doktornő! Édesanyámat október 22-én műtötték vastagbél daganattal, a has és kismedencei Ct távoli áttétet nem igazolt, MRTG negatív volt. Műtét után az alábbi szövettani eredményt kaptuk: adenocc. gr. II., pT3, pN1 (2/11) , Dukes C2, 45 mm-es pericolicus, zsírt beszűrő daganat, LV poz. perineuralis terjedés van, resectios szélek oralis és aboralis több mint 30 mm, cirkumferenciális szél 13 mm. Műtét után tumormarker CEA: 0, 85. Múlt héten volt anyukám CT-n, aminek az eredményét ma kaptuk meg. Az axillákban mindkét oldalon néhány, 10-12 mm-es, részben zsíros nyirokcsomó látszik, illetve bal oldalon, a közös iliacalis láncban kb. 10 mm-es, kerekdes lymphoglandula látszik. Ezt a két eltérést mutatta ki a CT. Diagnózis: HMCT propagatiot nem igazol, bal oldalon a közös iliacalis láncban 10 mm-es lgl, melynek követése javasolt. Orvosunk szabadságon van, a vizsgáló orvos 12 kemoterápiát, FOLFOX kezelést javasolt, melyet december 7-én kezdenének meg két napos bentfekvéssel. A kérdésem a következő lenne: Mit jelent a diagnózis? Mindenképpen szükség van kemoterápiára? Mik a gyógyulási esélyek?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza FOLFOX kezelés témában

Kedves Kérdező!

A tapasztalati tények alapján az ilyen kiterjedésű daganat esetében előfordulhat a daganatból leszakadó és a keringésbe kerülő sejtekből a későbbiekben daganatáttét kialakulása.Ennek megelőzésére javasolják az iránymutatások a kemoterápiát.

Ha nincs ellenjavallata a kezelésnek az irodalmi adatok alapján csak nyerhet az édesanyja, gyakorlatilag a gyógyulás esélyét javítja a kezelés.

A várható mellékhatásokat és a nyereséget mérlegre téve bőven a kezelés felé billen a mérleg nyelve.

Tehát mindenképpen javaslom.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. november 27., 12:18; Megválaszolva: 2015. november 30., 08:18
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Magas CA 125
Műtét lehetséges-e
Hasnyálmirigyrák öröklődése...
Posta covid fertőzés okozhat orrban...
2020 őszén testvérem 20 éves fia szaglás vezetéssel járó covid fertőzésen eset át azóta nincs szaglása jobb oldali orrnyilásában nem működik....