• Lúdtalp gyanú

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Holnapy Gergely! Elsősorban genetikai háttér miatt érdeklődnék, hogy lúdtalp gyanú esetén hány éves korban érdemes egy kisgyermeket ortopédiai szűrésre vinni? Szupinált cipőt egészséges lábon is célszerű viselni megelőzés céljából, vagy a fejlődési szakaszban akár káros is lehet, ha a gyermeknek mégsics lúdtalpa, de szupinált cipőt hord? Hálásan köszönöm rám fordított idejét!

        Dr. Holnapy Gergely válasza a lúdtalp, szupinált cipő témában

        Tisztelt Hölgyem! Kisgyermekeknél, a felállást követően -amikor a nap java részét már állva töltik- érdemes szupinált sarkú, kemény kérgű lábbelit adni nekik. Lakáson belül, kemény és sima járófelületnél is az ilyen lábbelik jól megtartják a sarokcsontot, és így a lábuk kevésbé fárad el a nap során. Ez arra azonban nem alkalmas, hogy a 10-14 éves korban kialakuló "lúdtalpat" megelőzze, hiszen azt számtalan tényező befolyásolja. Jelentősen befolyásolja az, hogy a gyermekek csontjai nagyon gyors ütemben képesek növekedni, ezzel azonban az izomzat nem tud lépést tartani, így a relatíve gyenge izomzat a lábboltozatot nem képes megtartani. Kisgyermekeknél a szupinált lábbeli biztosan nem ront a lábak helyzetén. Üdvözlettel: Holnapy Gergely dr.


        Kérdés: 2020. január 17., 14:45; Megválaszolva: 2020. január 17., 14:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.