Lúdtalp: már gyermekkorban megelőzhető?

Semmelweis Egyetem
megjelent:

A mozgásszegény életmód miatt az ortopédiai problémák egy része már gyermekkorban kialakulhat, azonban a lúdtalp vagy a bedőlő boka tünetei kisgyermekkorban nem jelentenek kóros állapotot.

Az egyenetlen talajon, kavicson, füvön, homokon való mezítláb járás segíti a lábizmok erősödését, ilyenkor a talp sokféle ingert kap, így az izmok jobban dolgoznak.

Kezelés és torna nélkül az érintett gyerekek 20-30 százalékánál felnőttkorban is megmarad az enyhe, befelé dőlő bokaszerkezet, ezért a későbbi, súlyos problémák megelőzése érdekében javasolt speciális gyakorlatokat végezni.

A Semmelweis Egyetem lúdtalptorna oktatóvideója könnyen elsajátítható, otthon is elvégezhető feladatsorát érdemes hetente 3-4 alkalommal gyakorolni. A lúdtalptorna megkezdése a megfelelő idegrendszeri érettség elérése után ajánlott, a gyermekek általában 3-5 éves kortól képesek tudatosan közreműködve elvégezni a gyakorlatokat.

Ezt olvasta már? A lúdtalp

(Semmelweis Egyetem)

Cikkajánló

A lúdtalp

Dr. Juhász Csaba, ortopédus, traumatológus
Lúdtalp
A lúdtalp a láb boltozatos szerkezetének hiánya, illetve csökkent volta. Boltozatos szerkezet újszülöttkorban még nincs, az csak a későbbi életkorokban alakul ki. A legfontosabb feladat tehát a lúdtalp tekintetében a megelőzés.
Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Juhász Csaba, ortopédus, traumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.