Vastagbéldaganat

Férjemnél 2010 december közepén vastagbéldaganatot állapítottak meg máj- és tüdőáttéttel. 2011 január 20-án meg is történt a műtét, a daganatot eltávolították. A zárójelentésen többek között a következő szerepel: "A beteget szövettannal igazolt npl.sigmatos, met.hep.et met. pulmonum miatt opus céljából vettük fel. Lateralis hasfallal kapaszkodó colon descendens npl-t találtunk, multiplex májmetastasisokkal". Jövő hétre igérte a Doktor az eltávolított daganat szövettani eredményét, és azt mondta, majd akkor megbeszéljük a várható kezeléseket. Ő minden esetre javasolta a kemotherápiát. Kérdésem, hogy Ön/ök szerint érdemes-e kínozni a kemoval szegényt, és hogy egyáltalán van-e remény a teljes gyógyulására. Nem véletlenül teszem fel a kérdést ilyen módon, mert az Édesanyámat petefészekrák műtét és az az utáni kezelések alatt veszítettem el, és láttam a szenvedését. Őszinte válaszukat várva, tisztelettel: Mária

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza vastagbélrák témában

Többszörös tüdő- és máj-áttéteket adó daganatos betegségből nem lehet meggyógyulni.

Sem ilyen, sem olyan kezeléssel.

Miért kellett megvárni, hogy a - nyilvánvalóan már régebben is tüneteket adó daganat - a "hasfallal is összekapaszkodjon"? Bizonyára hónapokkal (fél évvel-évvel) a műtét előtt is már panaszokat okozott, hiszen egy szigmabél daganat kifejlődéséhez évek kellenek.

A kemoterápia meghosszabbítja az életét, a várható túlélést.

De meggyógyítani véglegesen már sajnos nem lehet.

Kérdés: 2011. február 06., 14:14; Megválaszolva: 2011. február 08., 20:56
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt
Majmegnagyobbodas