Műtét után kemoterápia előtt

Édesapámat 3 héttel ezelőtt vastagbélrákkal műtötték. Szövettani lelete a következő: Adenoma villosum talaján kialakult, mérsékelten differenciált (Grade II.) adenocarcinoma partin gelatinosum sigmae. Metastasis carcinomatosa Lymphonodorum regionalium (4/9) Tumormentes resectios végek. Artherosclerosis arteriarum perietis sigmae. Pathológiai stádium pT3N2. Kódolt diagnózis: Metastasis lymphoglandularis retroperitoneals, carcinoma metastaticum. Szeretném tudni mire számíthatunk. Mennyire előrehaladott a betegésge. Válaszát köszönve, üdvözlettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza vastagbélrák témában

A T3 az a tumor nagyságát, illetve mélységét jelzi. Jó nagy volt.

Az N2 azt jelenti, hogy többszörös daganat-áttétes nyirokcsomók voltak a kivett bélfodorban. A 9 eltávolított bélfodor nyirokcsomóból 4-ben áttét volt a leírás szerint ("4/9") .

Érdekelt volna, a Dukes, illetőleg Astler-Coller szerinti csoportosítás, aminek ott kell lennie valahol a leleten.

Grade-nek is kell lenni valahol. Ez fokozatot, grádust jelent (például Grade I, Grade II, vagy Grade III - a kedvezőbbtől a rosszabb felé haladva)

Sajnos nem írja a beteg erőállapotát, és életkorát sem - bírni fogja a kemoterápiát? .

A hiányos leírás birtokában nagyon nehéz prognózist mondani, mindenesetre a T3 daganat-méret és a 4 szövettanilag is kimutatott regionális pozitív nyirokcsomó nem jó jel. Nem jó a hashártya mögötti nyirokcsomókról szóló leírás sem - bár nem tudom, hogy ezt CT-vel, vagy mivel igazolták?

Utókezelésként mindenképpen kemoterápia szükséges, ha a beteg életkora, egyéb leletei (vérkép, stb.) ezt megengedik.

A műtét és egy megfelelően erőteljes utókezelés ellenére is a T3N2 (előreheladott) vastagbélrák prognózisa nem jó. Ha részletesebb adatok hiányában III/B stádiumnak fogjuk fel a Papa daganatát, akkor a túlélés legjobb esetben is csak 40% körül lehet.

Tehát nem bíztatom nagyon.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2011. február 02., 11:22; Megválaszolva: 2011. február 08., 21:01
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Daganat a vastagbélben
A nevem Okszána! Férjem nevében írok. 2014 februárjában diagnosztizáltak vastagbél rákot áttételekkel a májra. Túl van 7 kémiaterápián ...
Vastaggbélrák
Tisztelt Doktor Úr! A probléma a következő: Édesanyámnál (60 éves) pénteken II.-es stádiumú vastagbélrákot diagnosztizáltak, vagyis EDDIG...
Vastagbéldaganat esélye
Feleségemnél vastagbéldaganatot állapítottak meg az első szövettan a következőket tartalmazza: Mikroszkóposan a sigmából származó biopsziás...
Vastagbélrák, kemoterápia
Tisztelt Főorvos Úr! Nagyapámmal kapcsolatban kérném véleményét. 73 éves, ez év 08. hóban vérszegénység miatt kivizsgálták, és...