Vastagbél daganatra érdemes elkezdeni a kemot?

Tisztelt doktor úr! Szeretném ha elolvasná a 67 éves nagymamám szövettani eredményét és értékelné. Makro leírás: Egy 15 cm hosszú vastagbél resecatum, az 5 cm széles járulékos pericolicus zsírszövettel. A felső resectios vonaltól 6 cm-nyi távolságra, 5 cm hosszan a bél lument kisujjnyira beszűkítő, a bél falat körkörösen infiltráló kráter alakú daganat látható. A fekély aljánál a szürkés-fehér színű tömör daganat szövet infiltrálja a bél fal minden rétegét és eléri a serosát is. A fekély peremén a daganat szövet körkörösen mint egy 1 cm-nyi magasságnyira elő emelkedik a bél fal nyálkahártyájának síkjából. A resecatum többi szakaszaiban a nyálkahártyán elváltozás nem látható. A daganat előtti 6 cm szakaszon a bél lumen erősen kitágult. A daganat utáni bél lumen erősen leszűkült. A pericolicus zsírszövetet 3 mm szeletekben dolgozzuk fel. A tumor 3 cm környezetében néhány 3-5 mm átmérőjű megnagyobbodott nyirokcsomó van. 5 cm távolságra 2 darab 2mm átmérőjű nyirokcsomót találtunk. Egy ovális alakú, 12x10 cm átmérőjű és 2, 5 cm vastag cseplesz resecatum. A metszés lapokon a szövetállományban megnagyobbodott nyirokcsomókat nem találtunk. I: 5 M II: 1 M Mikro leírás: A vizsgálati anyagban egy infiltratív növekedésű daganat ismerhető fel. A tumort változóan tág, szabálytalan tubuláris mirigyek építik fel, melyet magas, világos plasmájú henger sejtek bélelnek. A megnagyobbodott mag hólyagos. A nucleolus prominens. A mag polymorphia közepes fokú. NNL-ként átlag 1 mitosis látható. A tumorban nagy necrosisok észlelhetők. A daganat a bélfal valamennyi rétegét infiltrálja, a suberosáig követhető. Körülötte minimális fibrosus neostroma alakukt ki, enyhe gócos lymphocytás beszűrődéssel. A vizsgált területeken érbetörés, perineuralis terjedés nem látszik. A resectios vonalakban megtartott szerkezetű vastagbél falat találtunk. A daganat 3cm-es környezetében 8 db. megtartott szerkezetű nyirokcsomó van. A tüszőkben némi aktivitási jel mutatkozik. A sinusoidokban lymphocyták vannak. 5cm-es környezetben egyetlen megtartott szerkezetű nyirokcsomó részlete látható. A vizsgálati anyagban a cseplesz állományát szabályos univacoularis zsírsejtek alkotják. Az erek helyenként kissé tágultak. Kórszövettani vélemény: 1. Adenocarcinoma tubulare flexurae linelais coli. A megvizsgált 8 regionális nyirokcsomó szöveti szerkezete megtartott. 2. Megtartott szöveti szerkezetű cseplesz részlet. M8140/3 pT3NOMx C18.5 /BG Szeretném ha tudna válaszolni, hogy érdemes -e a kemoterápiát elkezdeni, és van-e esély a felépülésre.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a vastagbélrák témában

67 éves nagymama esetéről kérdez egy 30 éves nő. Jó méretesre növesztette nagymama a vastagbél daganatát. Már alig tudott rajta keresztül kakilni. A daganat a bélfal egész vastagságán átment, "infiltrált" (a külső rétegig, a "serosáig"). Úgy kell elképzelni, mintha egy locsolócsőben belül indulna a daganat, és fél év, egy év után megjelenne a slag külső felszínén is. Ez nem jó, mert ott teli van nyirokérrel, kapilláris erekkel a fal, innen gyorsabban szóródhat máshova. De: Mivel a műtéti kivett anyagban hál'Isten még nem volt környéki nyirokcsomó-áttét, és a csepleszben sem volt áttét, jelentős esélye van a túlélésre - de csak kemoterápiás segítséggel. Mindenképpen kapjon kemoterápiát - nem lesz öröm, de az a néhány hónap kellemetlenség (ezek sejtmérgek, "cytotoxikus" anyagok! ) megéri a következő jó pár év miatt. Támogatni kell a kemoterápia alatt (hányáscsillapítók, nyugodt, hűvös környezet, tápszerek, vitaminok, kaki biztosítása, stb.), mert nem könnyű a dolog, de szükséges! Jobbulást,

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2010. augusztus 26., 15:18; Megválaszolva: 2010. szeptember 08., 13:28
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Érdeklődnék
Érdeklődnék
Tanácsadás 2
Bal oldali tüdődaganat
Tanácsadás