Prosztata szövettan

Tisztelt Nagykálnai Doktor Úr! A fenti címmel írt levelemre köszönöm válaszát. Rövid szövettant kértem, és fájdalmas, de korrekt választ kaptam. Lehetséges azonban, hogy kissé hiányos információt adtam, ezt pontosítanám, Ön hátha segíteni tud még pár gondolattal. A küldött szövettan májusban végzett műtét utáni vizsgálat eredménye. A műtétet megelőzte: 23-as PSA, negatív kismedencei MR, negatív csontizotóp, és műtét alatti negatív nyirokcsomó-teszt, ezért is vették ki a prosztatát. Azóta más vizsgálat nem volt, újabb PSA (a protokollra hivatkozva ) csak szept. elején lesz, a beteg semmilyen formában nincs kezelve. A család számára ez megdöbbentő. Sajnos az orvos a betegség stádiumáról tulajdonképpen nem adott felvilágosítást, csak azt mondta, várni kell. De mire? Arra, hogy áttét legyen? 1. A magas Psa (mert arra számítunk) több támpontot adhat a kezeléshez? A súlyosabbnak látszó kórképeknél is mindig betartják a protokollt? 2. A sugarazást tényleg csak műtét után 3 hónappal kezdhetik? 3. Nem kéne már kemot vagy hormonterápiát kapni? Egyáltalán mik az esélyek a túlélésre? Ön javasolná-e más orvos felkeresését? Nagyon-nagyon várjuk segítő válaszát: az aggódó család

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza a prosztatadaganat témában

42 éves nő és az aggódó család. Van olyan, hogy egy prosztatát sikeresen kivesznek, nyirokcsomó negatív, csontok negatívok, minden egyéb negatív. Két lehetőség van ilyenkor: 1./ vagy utókezelést lehet indítani (ami persze nem közömbös hormonkezelésből állna), 2./ és van a "Watch and wait" (figyelj és várj) módszer annak elkerülésére, hogy nehogy "túlkezeljük" a beteget, t.i. ha szeptemberre szépen alakul a PSA, és az ég világon semmi panasz és tünet nincs, akkor ne csináljunk a betegnek egy csomó mellékhatással (is) járó utókezelést fölöslegesen. Szerintem ez utóbbi mellett döntött az orvosa. Nem szükséges másfelé nézegetni. Jobbulást az Úrnak.

Kérdés: 2010. augusztus 06., 20:12; Megválaszolva: 2010. augusztus 18., 09:32
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Érdeklődnék
Érdeklődnék
Tanácsadás 2
Bal oldali tüdődaganat
Tanácsadás