• Prosztata daganat

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Prosztata jobb lebenyéből származó szövet hengerekben az anyag mintegy 70%-át érintően a prosztata mirigyeiből kiinduló malignus daganat részletei látszanak. A daganatsejtek magjai túltengőek, hyperchrom festődésűek, prominens nucleolust viselnek, cítoplasma szegélyük közepesen széles, eosinophil festődésű, granularis megjelenésű. Mitosisok nem jellemzőek. A daganatsejtek többnyire egysoros atypusos hámmal bélelt egymáshoz zsúfolódó mirigyeket, kisebb részben pedig cribriform mirigy mintákat alakítanak ki. A sorozatmetszetekben prineuralis invasio is kivehető. A hipermorphológiai kép prostata adenocarcinomának felel meg. Gleason grade 3, Gleason score 7 fokozattal. Gleason 3+4 A prostata bal lebenyéből származó szövethengerekben simaizom stromában elhelyezkedő típusos illetve atrópiás hámmal bélelt prostata mirigyek azonosíthatók. Néhány látótérben azonban atypiát mutató, szűk lumenű mirigyek kis csoportja vehető ki. A néhány kis daganatgyanús terület az anyagnak kevesebb, mint 5%-át foglalja el. Az immunhisztológiai vizsgálatok az atypusos mirigyek hiányzó balasejt rétegét jelzik. (CK5 negatív), a sejtek pedig cytoplasmaticus p504S granularis pozitivitást mutatnak. Ezek alapján adenocarcinoma diagnózisa felállítható, Gleason grade 3, gleason score 6 fokozattal Gleason score 3+3 Megtisztelő válaszát előre is köszönöm szépen

        Dr. Papos István válasza a prosztatadaganat témában

        A további teendők és lehetőségek eldöntése érdekében szükség van a PSA eredményre illetve hasi és kismedencei CT és csontizotóp vizsgálat eredményeire.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. január 23., 12:21; Megválaszolva: 2019. január 24., 06:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: