• nem mozdul a férjem nyelve

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr!

        A férjemet kettő hete műtötték az onkológián, ahol a nyelve alsó részéből egy kezdeti stádiumú, rosszindulatú daganatot operált ki az orvos.(Laphámcc)  A műtétet követően csak tápszondán keresztül tudott három napon át táplálkozni, majd ezt eltávolították. Ezt követően várta a gyógyulás első jelit,   miszerint megmozdul a nyelve és majd lassan de biztosan tud nyelni, enni. Sajnos azonban a mai napig egyáltalán nem tudja mozgatni a nyelvét! Nem tudja lenyelni a nyálát sem, így a beszéd is nehézséget jelent számára. Csupán folyékony halmazállapotú anyagot tud nagy figyelemmel lenyelni. Én biztatgatom, hogy ne legyen türelmetlen, de ez úgy látom nem sokat ér. Attól tart, hogy ez az állapot így fog maradni. Azt még tudni kell, hogy évekkel ezelőtt- 1997ben - a jelenlegi műtéttel ellentétes oldalon a nyakán lévő nyirokrendszert eltávolították - hasonló okok miatt - és akkor már sérült egy a nyelvet mozgató izom, és ettől kezdve nem tudta egyenesen tartani,   "ferde" volt a nyelve.

        Kérem válaszát a gyógyulás menetére vonatkozóan, illetve arról, hogy milyen eljárással - ill. ez hol található -   lehetne ismételten "munkára bírni" a jelenleg mozdulatlan nyelvet. 

        Előre is köszönöm a segítségüket.  Üdvözlettel: D-né G. Márta

         

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a nyelvdaganat témában

        Az operáló orvost lenne a legjobb megkérdezni erről, hiszen ő tudja honnan, és milyen műtéti technikával távolította el a daganatot, érintette-e a műtét a nyelvet ellátó idegeket, vagy netalán maga a daganat fogta be, sértette akár az izomzatot, akár az idegeket.

        Meglehet, hogy a sebgyógyulás során képződő heg korlátozza a mozgást, ezt a gyógyulás ütemétől függően választott időben, esetleg újabb műtéttel lehet megoldani.

         

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-22 22:26:15; Megválaszolva: 2010. február 22., 22:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: