Daganatos megbetegedések

Tisztelt Doktornő! 2 kérdést tettem már fel, idős egykori orvos édesapámmal kapcsolatban, aki 80 éves és kb 3-4 hete besárgult. Sok minden kiderült azóta és nekem sok kérdés motoszkál a fejemben vele kapcsolatban. Egyébkent köszönöm szépen az eddigi válaszait, sokat segített, csak ebben a koronavírusos időben nem nagyon van kihez fordulni, így úgy döntöttem ismét megkérdezem Önt. Idő közben kiderült, hogy nem egy régi daganat újult ki apukámnál, hanem egy hasnyálmirigy daganata keletkezett, ami okozza a problémákat. CA 19-9 tumormarker 5600-as értéket mutatott, és a CEA is kissé emelkedett, de az csak 3,84. Édesapámnak már volt egy prosztata-megnyagyobbodása (70 éves kora körül műtötték) és ott a prosztatában találtak gócokat, ezt sugárral kezelték a műtet után. Majd 75-76 éves korában műtötték rectum tumorral (adenocarninoma mucinosus) . Azóta stoma zsákkal él. 1. Azt szeretném a kórelőzményére tekintettel kérdezni, hogy létezik ilyen hogy valakinek 10-11 év leforgása alatt 3 különböző rosszindulatú primer daganata legyen? (A kérdés nyilván költôi, de hogy létezhet ez? Lehet hogy eleve valami maradt a szervezetében akármelyik tumor után ami ujjabbat generál?) 2. A hasnyálmirigy daganat mennyi ideig fejlődik, alakul ki? Lehet hogy már ott volt évek óta csak nem tudtunk róla? 3. Csatoltak az endoszkópos vizsgálat eredményét. Elmondták hogy miről van szó és meg is értettem, de lefordítaná nekem Ön is még egyszer? 4. A lelet alapján mire számíthatunk? Ott azt mondták az orvosok hogy néhány hét. De hogy ha elkezdik kezelni a kórházban akkor onnan soha nem jön haza. És ezt nem szeretnenk, na meg ő sem. Teljesen tudatában van és nem szeretne kezelést, ahogy írtam is már Önnek. Mégsem tudom mire számíthatunk. Milyen tünetekre és mennyi időre vele. Felváltva szabadságokat veszünk ki a testvéreimmel, ez nem probléma. Csak szeretnék felkészülni ha lehet egyaltalan. 5. Valami kis fém csövet említettek betenni neki, ami segitene a sárgaságon, aztán kemo. Ha mégis elfogadta volna mindezt, akkor kibirta volna egyaltalan a kemoterápiát? Lenne egyáltalán bárminek is értelme egy ilyen esetben, ahol a beteg ráadásul 80 éves, nagyon sarga és harmatgyenge? Egyébként kb 2 éve utógondozás során akarták küldeni édesapámat pet ct-re, de nem ment. Sajnálom, mert talán akkor erre már fény derülhetett volna. Meg tud ebben erősíteni? Ne haragudjon kérem hogy számoztam a kérdéseimet, de így átláthatóbb nekem. Köszönöm ha megválaszolja őket. Üdvözlettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza Végbél daganat, dülmirigy daganat, hasnyálmirigy daganat, tünetek témában

Tisztelt Levélíró!

Ebben a hónapban két feltett kérdésére válaszoltam. A kérdés sorszámai: 165471 és 165521. Ezekben hasonló kérdéseket is feltett, amire már feleltem. Így, ha megbocsát, hivatkozni fogok az előzőekre is. Édesapjának kórtörténetében – levelei alapján – az szerepel, hogy a 165471-es levélben említett ultrahangos vizsgálat során a hasnyálmirigy szerkezete nem volt pontosan megítélhető. Ezen kívül ott az epeutak tágasságát normálisnak ítélték meg.

Ezen levelében “a prosztatában találtak gócokat, ezt sugárral kezelték a műtet után”, ami egyértelműen prosztata (dülmirigy) rosszindulatú daganat volt, ahogyan ezt a 165471-es kérdése során írta: “2012-ben műtötték rosszindulatú prosztatadaganattal”.

Ezen előzmények után válaszolok a feltett kérdéseire:

1./ Ilyen esetekkel találkozunk, hogy “10-11 év leforgása alatt 3 különböző rosszindulatú primer daganata legyen”, bár pontos irodalmi adatokat ezzel kapcsolatban nem ismerek. Ennek magyarázata eléggé szerteágazó. Amint levelében írja “valami maradt a szervezetében akármelyik tumor után ami ujjabbat general” egy kicsit igaz. Mindenképpen feltételezhető, hogy az életkor előrehaladtával a daganatos megbetegedések száma nő, a cukorbetegek csoportjában ez nagyobb mértékben. A szervezetben előforduló több tényező - például gyulladásos folyamatok, amelyek nem is járnak lázzal, stb… - elősegítheti, hogy rosszindulatú daganatos sejteket, vagy azt megelőzőleg nem ép sejteket nem ismeri fel a szervezet és “megengedi”, hogy rosszindulatú daganat fejlődjék ki belőle.

2./ Jelen tudásunk szerint a rosszindulatú daganatos elváltozások kialakulása több lépcsős folyamat, s ez gyakran évek alatt fejlődik ki. A kezdeti nem ép sejteket jelen vizsgálati lehetőségekkel nagyon nehéz kimutatni, így általában a daganatokat képalkotó vizsgálatok során lehet felismerni, dea biztos diagnózishoz szövettani vagy citológiai vizsgálat szükséges.

3./ Epikrizis (kórtörténet adatainak rövid összefoglalója):

Endoszkópos(belső üreges szervek vizsgálatára szolgáló eszköz) leírás

EUS (a gyomron keresztül – endoszkópos - végzett ultrahang vizsgálat)

Oxigén telítettség (szaturáció) 98 %, Helyileg Lidocain érzéstelenítőt adtak (feltételezhetően, hogy a vizsgáló eszközt –endoszkópot a garaton keresztül le tudják vezetni) Ezen kívül általános érzéstelenítőt: Dormicumot és Nubaint adtak.

“A máj bal lebenyében metasztázisokra (áttétekre) szuszpekt (gyanús) echoszegény (az ultrahang vizsgálat során kevésbé visszaverődő ultrahang hullámok) képletek, körülbelül 11 és 14 mm-esek. A májban lévő epeutak tágultak. A epehólyag nagy dimensiójú (méretű), benne sludge (besűrűsödöt epe). A choledochus (az epevezeték, ami a nyombélbe vezet) extrém (kifejezetten) tág, a pancreasfejben (a hasnyálmirigy legközelebb eső része, melyet a nyombél körbe fog) amputálódik (csonkolódik, itt a jelentése: nem követhető).A pancreasfejben egy körülbelül 39x33 mm-es inhomogén (egyenetlen), echoszegény (az ultrahang hullámokat kevésbé visszaverő) terime látszik. A terime a véna portae (májkapu visszér ágrendszere) között egy szakaszon a zsírléc eltünt, de a portában az áramlás megtartott. Mögöttes Wirsung-tágulat (a hasnyálmirigy és máj kivezető csöveinek közös szakasza). A májkapuban és a truncus coeliacus (hasüregi artéria) körül patológiás (kóros) méretű és morfolgógiájú (szerkezetű) nyirokcsomók. EUH-FNA-t (endoszkópos vékonytű biopszia) végzünk a nyirokcsomóból és a pancreas teriméből.

Vélemény: Icterus obstructione. (elzáródásos sárgaság) Tu. capitis pancreatic (hasnyálmirigy feji részén lévő daganat) (véna portae/(májkapu visszér ágrendszere/ infiltráció /az érbe törő daganat/, nyirokcsomó érintettség). EUH-FNA.

Cytológiára küldünk:

…patológiás nyirokcsomó (25 G tűvel /A mintavételi tű vastagsága/ duodenumból /patkóbél/, a choledochuson /epevezetéken/ keresztül)

… pancreasfeji terime (duodenumból szúrva)…”

4./A most feltett kérdésére körülbelül válaszoltam az előzőekben. Kérdés szám: 165471 1-es válasz. Ezen kívül az előrehaladott hasnyálmirigy daganat az elhelyezkedése miatt okozhat hányást, hányingert, s az elfogyasztott étel a patkóbélen keresztül nehezen haladhat át. Levelében említette, hogy a cukor háztartás felborult, tehát több inzulinra lesz esetleg szükség. A hasnyálmirigy térfoglaló folyamata során a hasban elhelyezkedő idegdúcokat is nyomhatja, ami miatt erős fájdalom léphet föl.

5./ Azért, hogy a máj által termelt epe és a hasnyálmirigy által termelt emésztési folyadékok a nyombélbe tudjanak ürülni, ezért fém csövet (sztentet) helyeznek be. Így esetleg a sárgaság mértéke is csökkenhet. Édesapja esetében figyelembe kell venni ezen kívül a máj elégtelen működését is, melyet az ott lévő áttétek súlyosbíthatnak.

A rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők terápiájára Magyarországon az úgynevezett onkológiai bizottság (onko-team) tesz javaslatot. Tehát annak megítélése, hogy édesapja állapota lehetővé teszi-e a kemoterápia elindítását, azt szakemberekből álló orvosok döntik el. Levelében említette, hogy sem édesapja, sem Önök nem vállalják a kemoterápiát, ezért jelen esetben az onkológiai bizottság javaslata csak egy elméleti lehetőség.

A 165471 számú kérdésében a következőket tette fel: “Hogy lehetséges hogy ezt a gondozásokon sehol sem vették észre”. A jelen levélben ezt a megjegyzést teszi: “kb 2 éve utógondozás során akarták küldeni édesapámat pet ct-re, de nem ment.” Akár a PET-CT, akár további rendszeres ellenőrzés során nagy valószínűséggel kisebb kiterjedésű rosszindulatú elváltozásokat is fel tudtak volna ismerni akár a máj áttétek, akár a hasnyálmirigy állapotára vonatkozóan.

Tisztelettel: dr. Baki Márta

Kérdés: 2021. február 23., 21:29; Megválaszolva: 2021. február 26., 19:16
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt