• derékfájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr/nő! A férjemet (jelenleg 73 éves) öt éve műtötték végbélrákkal, majd másfél év múlva májáttéttel. 2015 óta stomával él, és kisebb nagyobb megszakításokkal kemoterápiás kezelést kap. A kontroll CT-k szerint a májban újra keletkeztek gócok, melyek minimálisan, de növekednek. 2019. január óta a tüdőben( mindkét lebenyben) is kimutattak kisebb gócokat, melyek szintén kismértékben, de növekednek. 2020. szeptemberi CT szerint: a májban található gócok 1-2-, ill. 5-6 mm-t nőttek (a legnagyobbak 19, és 23 mm-esek), a tüdőben is növekedtek(7,8, 9 mm-esek), e mellet mindkét tüdőlebenyben több 3-7mm-es góc látható, melyek az előző 2020.06. hóban végzett vizsgálaton max.4 mm-esek voltak. Emellett jobb oldalfali sérve van. Az a kérdésem, hogy az utóbbi hónapokban jelentkező erős – nehezen csillapítható - derékfájdalmai összefügghetnek-e a fenti betegségével, vagy kizárt. Válaszát köszönöm.

        Dr. Baki Márta válasza a végbél daganat, derékfájdalom, kivizsgálás témában

        Tisztelt Asszonyom! A CT eredmények alapján nagy valószínűséggel férjének további kezelést javasolnak, akár a Stivarga folyatatását vagy esetleg más összetételű gyógyszeres terápiát. Az elkészült hasi CT felvételen láthatók a gerinccsigolyák, a vesék, és a has hátulsó részén lévő nyirokcsomók. Amennyiben ezekről nem írtak le semmit a CT vizsgálat során, akkor javasolt tovább lépni, hogy a gerinc csigolyákat vizsgálják akár nuklearis magrezonancia (MR) és/vagy csontizotóp elvégzésével. Természetesen először azt kell kizárni vagy megerősíteni, hogy ez a végbélrákkal összefügg-e vagy sem. Abban az esetben, ha esetleg csak néhány egymás fölött/alatt elhelyzkedő csigolya áttét merül fel, akkor sugárkezelés javasolt erre a területre. A fent említett vizsgálatokon kívül esetleg közelebb tud vinni a fájdalmak okának tisztázásához még a laktát dehidrogenáz (LDH), szérum alkalikus foszfatáz, tumor marker, szérum kálcium, foszfor szint meghatározás is. A kivizsgálás folytatása idején is indokolt fájdalomcsillapító szedése, melynek részleteit a kezelő orvossal beszéljék meg. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2020. október 13., 16:42; Megválaszolva: 2020. október 14., 20:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: