CT és MR eredmény elemzése

Tisztelt Doktornő! 2 évvel ezelőtt megállapított áttétes vastagbél daganat műtéti eltávolítása után kemoterápiás kezelésben részesültem, amely a mai napig is tart. Az utolsó CT vizsgálatom 2021.02.01 volt amelynek az eredményét csatoltan küldöm. A kezelőorvosom szerint az állapotom stabil a kemoterápia folytatása javasolt, az agyban megjelenő áttét sugarazással jól kezelhető.Az agyban megjelenő elváltozás egyértelművé tétele érdekében a mai napon agyi MR vizsgálat történt, melynek eredménye a következő: Jobb oldalon frontálisan a CT-vel jelzett területnek megfelelően a konvexitáson egy 11mm-es bal oldalon a hátsó occipitális régióban egy 7x10 mm-es parasagittalisan egy 4mm-es kontraszt anyagot halmozó terület látható. A jobb oldali frontális laesio környezetében minimális perifocális oedema van. Egyéb localisatioban kóros kontraszthalmozás nem különíthető el. Vélemény: Jobb oldalon frontálisan egy 11mm-es bal oldalon ocipitálisan egy 4mm-es és egy 10mm-es secunder folyamatra utaló kontrasztanyagot halmozó elváltozás látható. Szeretném megkérdezni, hogy a leletek alapján Ön mit gondol a kezelés eredményességéről,illetve az agyi MR vizsgálaton a bal oldalon pluszban megjelenő 2 db elváltozás egyértelműen áttét-e és ha igen így is lehet-e még, sugárkezelést alkalmazni? Köszönettel, Erzsébet

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza végbél daganat, agyi áttét, agyi besugárzás témában

Kedves Erzsébet!

A CT vizsgálat leírása alapján a végbél daganat miatt sugárkezelésben részesült és máj áttét illetve az eredeti daganatnak az eltávolítása megtörtént az előzőekben. A kemoterápia eddig hatékonynak bizonyult, mert a hasi nyirokcsomók mérete csökkent. Levelében nem említette, hogy fejfájás, hányás, kettős látás egyéb idegrendszeri tünete van-e. Volt-e olyan panasza, mely miatt koponya CT és utána MR vizsgálat történt? Mindkét vizsgálat leírta, hogy a koponyában lévő gócok körül ödéma mutatható ki. Ennek a csökkentése indokolt. Ezen kívül a sugárkezelést végző orvosok nagy valószínűséggel úgynevezett teljes koponya besugárzást fognak javasolni. A koponya MR vizsgálat egy részletesebb eredményt adott, s ennek ismerete mindenképpen szükséges, hogy a további kezelési tervet fel tudják állítani. Emellett a kemoterápiát is nagy valószínűséggel folytatni fogják, esetleg a gyógyszerek összetevőin változtatnak, figyelembe véve a kimutatott agyi áttéteket. Néhány év óta ismert, hogy azok a betegek, akiknek egyáltalán nincs vagy csak kis tünetei vannak az agyi áttéteik miatt, s azokat kezelték, azok hosszú távon is panaszmentesek lehetnek.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. február 25., 23:23; Megválaszolva: 2021. február 26., 19:20
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt