• Daganatos megbetegedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál, petefészek rákot diagnosztizáltak.2017. februában hasi ultrahang, valamint emelkedett CA -125 miatt exploratív laporoscopiát végeztek amely során 5l ascitest távolítottak el. szövettani eredmény ami peritonealis carcinosisit okozó serosus papillaris jobb oldaliovarium carcinomat igazolt. Onko team javaslat alapján 3 ciklus kemo, melyet műtét követ. 4 ciklus után TAH/BSO/LAD/ROM dr. Úr álatal megtörtént, mely makroszkóposan optimálisnak bizonyult. 2019. februárjában egyértelmű peritonealis progressziót véleményezett az UH, panaszt nem okoz, de a betegség kezelését carboplatinnal indokolttá teszi. V. ciklus carboplatin kelezelés után noha a CA-125 normális, a CT progressiot ír le, ezért a CRB kezelést nem folytatjuk és 08.12 én Hycamtin kezelést kezdtünk meg. V. ciklust követően inguinalis nyirokcsomók váladékozásnak indultak, a kezeléseket csak transzfúzió melett tolerálta, ezért a progresszio miat L –doxorubicin kezelésére váltottunk 4 E csoprt VVT masszával történt szövődménymentes transzfúziót követően. ( 1x 60mg L-doxorubicin ) Jelenleg ezt a kezelést kapja L-doxorubicin havi 1 alkalommal. A kérdésem az lenne, hogy van –e olyan kiegészítő kezelés ami a kemoterápia által meggyengült állapotán javítana. A hemoglobin szintje 86, vörösvértest 3.3, Vas 2.3, ( csatolom a labor eredményt ) Étvágya sajnos nincs, és elég keveset eszik. ( Megace belsőleges szuszpenzió , orvos álat felírva ezt szedi ) Van értelme vitaminokat szednie ? vagy infúzióba is szoktak nagyobb adag C-vitamint adni. ( most szed, D vit, Omega3, Cvitamin, Magnézium ) Van pro és prebiotikum ( Probium 6 ) ezt érdemes lenne szednie, vagy valamilyen élőflórás kiegészítő italkészítményt? vagy immunerősítő rostmixet? ( blnce immuni senior 50+ ) Hallottam a Bemer matracról ami többek között az érfal mozgást optimalizálja, ez setleg segítség lehet? Szeretnék valamilyen megodást találni, hogy erősítsek az állapotán, ehhez szeretném a doktornő segítségét kérni. Köszsönöm megtisztelő válaszát.

        Dr. Baki Márta válasza a petefészek daganat témában

        Tisztelt Asszonyom! A levelében felsorolt onkológiai kezelések a hazai és nemzetközi ajánlások alapján történtek és történnek. Három éve szinte folyamatos terápiában részesül Édesanyja. Természetesen, ezeket egyre nehezebben bírja, mert a kezelések során valamennyire a vérképzése is károsodik. A vörösvérsejtek, hemoglobin szint növelésére eritropoetin adható, ha ennek az egyéb feltételei megvannak. A további kiegészítő kezeléseket a kezelő orvossal érdemes egyeztetni. A Megace mellett nagy energia tartalmú tápszerek is felírhatók, amelyek általában a megfelelő vitamin mennyiséget tartalmaznak. Nagy dózisú C-vitamint (napi 1000 mg felett) a szervezet nem tud hasznosítani, mert az kiürül a szervezetből, viszont a vesekő képződését elősegíti. Az Ön által említett „immun erősítő” szereknek nem bizonyított a hatékonysága daganatos betegségek kezelésében még akkor sem, ha esetleg a reklámok laboratóriumi és/vagy állatkísérletek kecsegtető eredményeit ismertetik. A daganatok terjedésében a vérkeringésnek, ér újdonképződésnek nagy szerepe van. Abban az esetben, ha az ereket kitágítjuk, esetleg a daganatos sejtek szóródását érjük el vele. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2020. január 30., 16:22; Megválaszolva: 2020. március 03., 10:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: