Daganatos megbetegedés

Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál, petefészek rákot diagnosztizáltak.2017. februában hasi ultrahang, valamint emelkedett CA -125 miatt exploratív laporoscopiát végeztek amely során 5l ascitest távolítottak el. szövettani eredmény ami peritonealis carcinosisit okozó serosus papillaris jobb oldaliovarium carcinomat igazolt. Onko team javaslat alapján 3 ciklus kemo, melyet műtét követ. 4 ciklus után TAH/BSO/LAD/ROM dr. Úr álatal megtörtént, mely makroszkóposan optimálisnak bizonyult. 2019. februárjában egyértelmű peritonealis progressziót véleményezett az UH, panaszt nem okoz, de a betegség kezelését carboplatinnal indokolttá teszi. V. ciklus carboplatin kelezelés után noha a CA-125 normális, a CT progressiot ír le, ezért a CRB kezelést nem folytatjuk és 08.12 én Hycamtin kezelést kezdtünk meg. V. ciklust követően inguinalis nyirokcsomók váladékozásnak indultak, a kezeléseket csak transzfúzió melett tolerálta, ezért a progresszio miat L –doxorubicin kezelésére váltottunk 4 E csoprt VVT masszával történt szövődménymentes transzfúziót követően. (1x 60mg L-doxorubicin) Jelenleg ezt a kezelést kapja L-doxorubicin havi 1 alkalommal. A kérdésem az lenne, hogy van –e olyan kiegészítő kezelés ami a kemoterápia által meggyengült állapotán javítana. A hemoglobin szintje 86, vörösvértest 3.3, Vas 2.3, (csatolom a labor eredményt) Étvágya sajnos nincs, és elég keveset eszik. (Megace belsőleges szuszpenzió , orvos álat felírva ezt szedi) Van értelme vitaminokat szednie? vagy infúzióba is szoktak nagyobb adag C-vitamint adni. (most szed, D vit, Omega3, Cvitamin, Magnézium) Van pro és prebiotikum (Probium 6) ezt érdemes lenne szednie, vagy valamilyen élőflórás kiegészítő italkészítményt? vagy immunerősítő rostmixet? (blnce immuni senior 50+) Hallottam a Bemer matracról ami többek között az érfal mozgást optimalizálja, ez setleg segítség lehet? Szeretnék valamilyen megodást találni, hogy erősítsek az állapotán, ehhez szeretném a doktornő segítségét kérni. Köszsönöm megtisztelő válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza petefészek daganat témában

Tisztelt Asszonyom!

A levelében felsorolt onkológiai kezelések a hazai és nemzetközi ajánlások alapján történtek és történnek. Három éve szinte folyamatos terápiában részesül Édesanyja. Természetesen, ezeket egyre nehezebben bírja, mert a kezelések során valamennyire a vérképzése is károsodik. A vörösvérsejtek, hemoglobin szint növelésére eritropoetin adható, ha ennek az egyéb feltételei megvannak. A további kiegészítő kezeléseket a kezelő orvossal érdemes egyeztetni. A Megace mellett nagy energia tartalmú tápszerek is felírhatók, amelyek általában a megfelelő vitamin mennyiséget tartalmaznak. Nagy dózisú C-vitamint (napi 1000 mg felett) a szervezet nem tud hasznosítani, mert az kiürül a szervezetből, viszont a vesekő képződését elősegíti. Az Ön által említett „immun erősítő” szereknek nem bizonyított a hatékonysága daganatos betegségek kezelésében még akkor sem, ha esetleg a reklámok laboratóriumi és/vagy állatkísérletek kecsegtető eredményeit ismertetik. A daganatok terjedésében a vérkeringésnek, ér újdonképződésnek nagy szerepe van. Abban az esetben, ha az ereket kitágítjuk, esetleg a daganatos sejtek szóródását érjük el vele.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. január 30., 16:22; Megválaszolva: 2020. március 03., 10:14
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Daganatos megbetegedés
Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál, petefészek rákot diagnosztizáltak.2017. februában hasi ultrahang, valamint emelkedett CA -125 miatt exploratív...
BRCA1 és BRCA2 szűrések
Tiszelt dr.Baki Mária, Édesanyám petefészekrákban halt meg, ezért szeretném elvégeztetni a BRCA1 és BRCA2 szűréseket. A családban rajta kívül...
Tumormarker jelentősége?
Kedves Doktorúr! Áttétes petefészekdaganatom volt, melyet legyőztem. Kemo, műtét, ismét kemo után júliusban tünetmentes lettem. Azóta október...
Kemoterápiát javasol ebben az...
Üdvözlöm! 2011.04.29-én vették ki a jobboldali petefészkemet. A műtét utáni zárójelentés (epikrízis): "A beteg subakut panaszokkal, alhasi...