BRCA1 és BRCA2 szűrések

Tiszelt dr. Baki Mária, Édesanyám petefészekrákban halt meg, ezért szeretném elvégeztetni a BRCA1 és BRCA2 szűréseket. A családban rajta kívül úgy tudom, hogy nem volt másnak petefészek vagy mellrákja. Szeretnék érdeklődni, hogy a TB által finanszírozott e ez a vizsgálat, és ha igen akkor mi a menete. Válaszát előre is köszönöm szépen. Üdv, Nóra

Dr. Baki Márta válasza Petefészek daganat témában

Kedves Nóra! A petefészek rák egy bizonyos szövettani eredményétől függően nemzetközi ajánlások alapján javasolt elvégezni a BRCA1 és BRCA2 gének vizsgálatát a rokonsági fok figyelembevételével. Magyarországon úgy tudom, hogy ezt közfinanszírozás keretében nem nagyon végzik. Javaslom, amennyiben lehetséges az édesanyja szövettani leletét előkeresni és azzal az őt kezelő nőgyógyászatot vagy onkológiát (szakrendelés vagy gondozó) felkeresni. Ők el tudják Önt irányítani olyan centrumba, ahol ezt elvégzik, ha szükséges. Ilyenkor részletes családi anamnézist vesznek fel: melyik rokonnak milyen betegsége volt, hány éves korban fedezték fel, milyen kezelést kaptak, stb… Nem közfinanszírozott keretek között néhány genetikai laboratórium foglalkozik BRCA1/2 meghatározással, de ezek költségtérítéssel járnak. Címük az interneten megtalálhatók. Abban az esetben, ha nem sikerül a genetikai vizsgálatot elvégeztetni, akkor is javasolt évente nőgyógyászati, hüvelyi és hasi ultrahangos vizsgálat elvégeztetése. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2018. április 11.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Olaparib ovarium cc.
Édesanyámnál 2018-ban petefészek rákot diagnosztizáltak. Megoperálták, a tumor átterjedt mindkét ovariumra, a méhre, és bal oldalon a sigmabél felett a...
Érdeklődés a lehetőségekről
Tisztelt Dr Nő! Szeretném kikérni a véleményét. Édesanyámat nemrég diagnosztizálták hashártyára áttétes petefészek rákkal. Még mindig nincs meg az ascites...
Daganatos megbetegedés
Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál, petefészek rákot diagnosztizáltak. 2017. februában hasi ultrahang, valamint emelkedett CA -125 miatt exploratív...
Érdeklődés
T. Doktornő! Imunhisztokemiai eredményről szeretnék érdeklődni, hogy Ön szerint van szükség kemoterápiára? A daganatsejtek diffuzCK20 CK7 pozitivitás mellett...
Tumormarker jelentősége?
Kedves Doktorúr! Áttétes petefészekdaganatom volt, melyet legyőztem. Kemo, műtét, ismét kemo után júliusban tünetmentes lettem. Azóta október végén Ct...
Petefészek rosszindulatú daganata
Üdvözlöm. Kislányom 17 éves, ez év júniusában megműtötték, és eltávolítottak egy, a bal oldali ováriumból kiinduló köldökig érő 190x115x150mm-es cystát. A...