Olaparib ovarium cc.

Édesanyámnál 2018-ban petefészek rákot diagnosztizáltak. Megoperálták, a tumor átterjedt mindkét ovariumra, a méhre, és bal oldalon a sigmabél felett a hashártyára. Utóbbit nem tudják eltávolítani, "csak" ovarectomia és hysterectomia volt. A szövettan nagyon rossz volt, high grade tumor, ráadásul BRCA-1 génhibát is kimutattak. Anyai ágon minden nő rokon daganatos volt.. Ezután a Péterffy S. utcai khzban paclitaxelt és carplatint kapott, aminek következtében kb. fél évig tumormentes volt, aztán visszatért a daganat és a hashártyán kezdett szétterjedni. Avastinnal kombinált kemoterápia következett, mérsékelt sikerrel, nem kert teljesen daganatmentes. Időközben a Péterffyben megszűnt az onkológia. Édesanyám mostanra elég rossz általános állapotban van, vérszegénység képet fel, a mentő bevitte a János khzba, ahol transzfundálták. Kürdésem, hogy más szoba jöhet-e az olaparib (Lynparza) alkalmazása. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Vörös Tamás

Dr. Baki Márta válasza petefészek daganat témában

Tisztelt Vörös Tamás!

Levele alapján édesanyja ellátása a nemzetközi és hazai szakmai szabályok alapján történt. Az olaparib (Lynparza) alkalmazási előírata alapján ez a gyógyszer többek között olyan esetekben ajánlott, ha a BRCA 1 vagy BRCA 2 mutáció fennállta esetén platina (jelen esetben carboplatint kapott) készítmény adása után a daganatos betegség teljesen vagy részlegesen húzódott össze. Tekintettel, hogy édesanyja kb. 1 éve nem kapott semmiféle terápiát a daganata miatt, s az előző kezelésekre viszonylag jól reagált, ezért a kemoterápia folytatása lenne a további lépés. Természetesen, a beteg általános állapotát is figyelembe kell venni, hogy alkalmazható-e további onkológia kezelés vagy sem.

Tisztelettel: dr. Baki Márta

Kérdés: 2022. március 09., 14:00; Megválaszolva: 2022. március 11., 12:57
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Érdeklődés a lehetőségekről
Daganatos megbetegedés
Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál, petefészek rákot diagnosztizáltak.2017. februában hasi ultrahang, valamint emelkedett CA -125 miatt exploratív...
BRCA1 és BRCA2 szűrések
Tiszelt dr.Baki Mária, Édesanyám petefészekrákban halt meg, ezért szeretném elvégeztetni a BRCA1 és BRCA2 szűréseket. A családban rajta kívül...
Tumormarker jelentősége?
Kedves Doktorúr! Áttétes petefészekdaganatom volt, melyet legyőztem. Kemo, műtét, ismét kemo után júliusban tünetmentes lettem. Azóta október...
roszindulatu daganat petefészek
Jo napot nekem az édesanyámnak roszindulatu petefészek daganata van és egyijen betegségel meddig él el