Érdeklődés a lehetőségekről

Tisztelt Dr Nő! Szeretném kikérni a véleményét. Édesanyámat nemrég diagnosztizálták hashártyára áttétes petefészek rákkal. Még mindig nincs meg az ascites citológia ezért húzódik a kezelés megkezdése. Nagyon rossz állapotban van, sokat fogyott, ennek az alapvető oka a folyamatos hányinger és szédülés. A lelet részletet az alábbiakban bemásolom, az alapján daganatos eredetű idült hashártya gyulladása van. Nem lehetne ezt a gyulladást antiniotikummal kezelni, hogy ne legyen ennyire rosszul? (Flector az egyetlen, ami segített neki eddig, feltételezhetően a gyulladás csökkentő hatása miatt) Nem akarnak neki adni gyógyszert még hányingerre sem.Ez a 4. rák diagnózisa, eddig soha nem volt még fizikailag ennyire rossz állapotban. Akut natív és kontrasztos hasi+kismedencei CT vizsgálat (Siemens Somatom Emotion 16): A hasban közepes-kifejezett mennyiségű folyadékgyülem látszik a peritoneum egészének beszűrtségével. Ventralisan a hasfal alatt 3 cm legnagyobb mélységű, inhomogén, fonatos szerkezetű, de döntően zsírdensítású szerkezeti eltérés látszik. Hasi parenchymás szervek részéről lényeges eltérés nincs. A kismedencében az uterus eltávolításra került, a bal oldali ovarium kissé tömegesebbnek tűnik. Megnagyobbodott nyirokcsomó nem azonosítható. A csontablakos scaneken met. jele nincs. Vélemény: COVID-19 seu post-COVID-19 pneumonia. Malignus ascites, peritonitis carcinomatosa, st.p.op.hysterectomiam.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza petefészek daganat témában

Tisztelt Levélíró!

Levele alapján nem egészen egyértelmű, hogy édesanyjának mikor diagnosztizálták az áttétes petefészek rákot. Írása elején közli, hogy “nemrég”,ugyanakkor a sorok között “ez a 4. rák diagnózisa”. A CT vizsgálat eredménye szerint műtétet már végeztek, amelyet így fogalmaztak meg: “St.p.op. hysterectomiam”. Ez után történt-e valamilyen egyéb gyógyszeres kezelés? Mennyi idő telt el a nőgyógyászati műtét és a jelen helyzet között? A petefészekrák nagyon gyakran a hashártyára terjed, ami folyadék felszaporodást eredményezhet a hasüregben (ascites). Természetesen a hasi folyadék vizsgálata mindenképpen szükséges, hogy a további teendőket meg tudják határozni. Jelen körülmények között nagy valósznűséggel a hasi folyadék kialakulását nem bakteriális fertőzés okozza, ezért antibiotikum adásának nincs értelme. A hasi folyadékvizsgálat során több esetben nem sikerül a daganatos sejteket kimutatni, de egyéb laboratóriumi eredmények, a betegség lefolyása alapján következetni lehet arra, hogy emiatt vagy más ok miatt alakult ki a hasi folyadék. A hányás, hányinger hátterében is tisztázni érdemes, hogy van-e olyan elváltozás, amely a gyomor, vékony- vagy vastagbél különböző szakaszait szűkítik, esetleg részlegesen elzárják. Emiatt esetleg más terápia jön szóba.

Megállapítható, hogy elsősorban a tüneteket kiváltó okokat indokolt megszüntetni, illetve ezeket kezelni. A fogyás miatt tápszerek adása mindenképpen indokolt, és az egyéb kiegészítő kezelési lehetőségeket a kezelő orvossal beszéljék meg.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. november 25., 14:31; Megválaszolva: 2021. november 28., 21:32
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Daganatos megbetegedés
Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál, petefészek rákot diagnosztizáltak.2017. februában hasi ultrahang, valamint emelkedett CA -125 miatt exploratív...
BRCA1 és BRCA2 szűrések
Tiszelt dr.Baki Mária, Édesanyám petefészekrákban halt meg, ezért szeretném elvégeztetni a BRCA1 és BRCA2 szűréseket. A családban rajta kívül...
Tumormarker jelentősége?
Kedves Doktorúr! Áttétes petefészekdaganatom volt, melyet legyőztem. Kemo, műtét, ismét kemo után júliusban tünetmentes lettem. Azóta október...
Kemoterápiát javasol ebben az...
Üdvözlöm! 2011.04.29-én vették ki a jobboldali petefészkemet. A műtét utáni zárójelentés (epikrízis): "A beteg subakut panaszokkal, alhasi...