• Daganatos megbetegedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál, petefészek rákot diagnosztizáltak.2017. februában hasi ultrahang, valamint emelkedett CA -125 miatt exploratív laporoscopiát végeztek amely során 5l ascitest távolítottak el. szövettani eredmény ami peritonealis carcinosisit okozó serosus papillaris jobb oldaliovarium carcinomat igazolt. Onko team javaslat alapján 3 ciklus kemo, melyet műtét követ. 4 ciklus után TAH/BSO/LAD/ROM dr. Úr álatal megtörtént, mely makroszkóposan optimálisnak bizonyult. 2019. februárjában egyértelmű peritonealis progressziót véleményezett az UH, panaszt nem okoz, de a betegség kezelését carboplatinnal indokolttá teszi. V. ciklus carboplatin kelezelés után noha a CA-125 normális, a CT progressiot ír le, ezért a CRB kezelést nem folytatjuk és 08.12 én Hycamtin kezelést kezdtünk meg. V. ciklust követően inguinalis nyirokcsomók váladékozásnak indultak, a kezeléseket csak transzfúzió melett tolerálta, ezért a progresszio miat L –doxorubicin kezelésére váltottunk 4 E csoprt VVT masszával történt szövődménymentes transzfúziót követően. ( 1x 60mg L-doxorubicin ) Jelenleg ezt a kezelést kapja L-doxorubicin havi 1 alkalommal. A kérdésem az lenne, hogy van –e olyan kiegészítő kezelés ami a kemoterápia által meggyengült állapotán javítana. A hemoglobin szintje 86, vörösvértest 3.3, Vas 2.3, ( csatolom a labor eredményt ) Étvágya sajnos nincs, és elég keveset eszik. ( Megace belsőleges szuszpenzió , orvos álat felírva ezt szedi ) Van értelme vitaminokat szednie ? vagy infúzióba is szoktak nagyobb adag C-vitamint adni. ( most szed, D vit, Omega3, Cvitamin, Magnézium ) Van pro és prebiotikum ( Probium 6 ) ezt érdemes lenne szednie, vagy valamilyen élőflórás kiegészítő italkészítményt? vagy immunerősítő rostmixet? ( blnce immuni senior 50+ ) Hallottam a Bemer matracról ami többek között az érfal mozgást optimalizálja, ez esetleg segítség lehet? Szeretnék valamilyen megoldást találni, hogy erősítsek az állapotán, ehhez szeretném a doktornő segítségét kérni. Köszönöm megtisztelő válaszát. Elnézést ha kétszer ment át a kérédsem, de az első alkalommal hibát írt ki a rendszer és nem voltam benne biztos, hogy sikerült.

        Dr. Baki Márta válasza a petefészek daganat, kiegészítő kezelések témában

        Tisztelt Levélíró! Levele alapján Édesanyja a legkorszerűbb kezelésben részesül, amit – tájékoztatása alapján - jelenleg nehezen visel. A vörösvérsejtek hiányát pótolni lehet transzfúzióval és/vagy egy a csontvelő működését serkentő anyaggal – eritropoetin. A Megace adása mellett nagy kalória tartalmú tápszereket lehet alkalmazni, melyek általában megfelelő mennyiségű vitamint is tartalmaznak. Az Ön által jelölt termékek és eljárások hatását, klinikai vizsgálatok, statisztikai adatok nem támasztják alá, így egyértelműen nem tudjuk javasolni. Édesanyja kezelő orvosa ismeri az alapbetegségét és egyéb kísérő betegségeit is, így talán bővebb felvilágosítást tud adni szedésükkel vagy alkalmazásával kapcsolatban. Önök, mint hozzátartozók esetleg arra ügyeljenek, hogy a beteg testsúlya megmaradjon, a betegség lelki oldalának feldolgozásában segítsenek: minél több időt töltsenek el együtt, szabad levegőn mozogjanak, stb… Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2020. január 30., 16:28; Megválaszolva: 2020. február 02., 16:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: