Maximális sugármennyiség

4 éve volt agydaganat mútét után 60 egység surárkezelés, idén júniusban kiújult a daganat, megműtötték, és azt mondják az orvosok, nem kaphatok több sugarat, csak kemoterápiát (amit nem szeretnék) . Az lenne a kérdésem, hogy miért nem kaphatok több sugarat, amikor a 60 egység már 4 éve volt? (és akkor használt is) - erre senkitől nem kapok választ! Előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza agy sugárkezelése témában

Sajnos valóban nem a sugár a javasolt terápia.

A szövetek soha nem felejtik el és soha nem heverik ki a sugár okozta károsodást.Életünk során bármikor sugár éri a szervezetünket a dózisok összeadódnak. Tudni kell ezen kívül, hogy a maximális tolerálható dózist túllépni nem szabad, mivel ilyenkor maradandó károsodások alakulnak ki. Az agy szövetei nem képesek regenerálódásra, ezzel szemben viszont az elpusztult agyszövet, életfontos központok, gerincvelő. stb., súlyos tüneteket, akár az élettel össze nem egyeztethető panaszokat okozhatnak. A korábbi kezelés során nem csak a daganat, hanem a többi agyterület is megkapta a tolerálható dózist, az ép szövet kibirta, de felhasználta a tartalékait, a daganat viszont érzékenyebb lévén elpusztult. Megismételni ezt sajnos nem lehet.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. november 30., 13:21; Megválaszolva: 2015. november 30., 18:55
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Magas CA 125
Műtét lehetséges-e
Hasnyálmirigyrák öröklődése...
Posta covid fertőzés okozhat orrban...
2020 őszén testvérem 20 éves fia szaglás vezetéssel járó covid fertőzésen eset át azóta nincs szaglása jobb oldali orrnyilásában nem működik....