májnagyobbodás

Nagymamámat 12 évvel ezelőtt műtötték emlődaganat miatt, 5 év hormonkezelés után panaszmentes volt, már csak éves kontrollokra járt. Tavaly a kulcscsontjában csontáttétet találtak, ami azóta nem növekszik. Néhány hete erős hátfájdalomra kezdett panaszkodni, a mellkasröntgen a tüdején kimutatott egy 40x20 mm-es és egy 17x15 mm-es fedettséget, amit áttétnek gondol az orvosa, a CT-re várunk jelenleg. Ettől függetlenül vett részt egy hasi ultrahangon, ami a máján talált eltéréseket: a jobb lebenyben egy 66x47 mm-es cystosus képletet (egy évvel korábban egy 45 mm átmérőjű képletet írtak le, ha ez ugyanaz, akkor nagyon sokat nőtt...) illetve az szerepel az eredményben, hogy a máj megnagyobbodott, a jobb lebeny a crista iliaca-ig ér. A kérdésem, hogy ez a megnagyobbodás a cystosus képlet miatt lehet-e? Azt olvastam, hogy a panaszmentes megnagyobbodással nem feltétlenül kell foglalkozni, de ez nagyon ijesztően hangzik számomra, hogy a medencecsontig leérhet a máj... Mennyire súlyos helyzet ez? Lehet, hogy esetleg a májon is áttét van? Okozhatja esetleg ez a hátfájdalmat (a jobb lapockája alatt fáj neki, de elöl, a hasánál nem)? Sajnos csak egy hónap múlva van időpontja az onkológushoz, ráérünk ezzel addig várni? Nem extrém megnagyobbodás ez? Mitől lehet ez? Alkoholt sosem iszik és nem is ivott régebben sem sosem. Köszönettel, Kati

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza Mánagyobbodás témában

Kedves Kati!

Az ennyire megnagyobbodott máj valóban nem megnyugtató. A cystózus képlet mérete alapján nem valószínű, hogy oka ennek az elváltozásnak, de további tisztázást igényel.

A háti fájdalom gyakran eredhet epeúti nyomásfokozódásból, májtáji betegségekből.

A máj szerkezetét, a cystózus képletet pontosabban CT, vagy MR vizsgálat képes mutatni. A májnagyobbodás eredetéről információt nyújthat még a májenzim vizsgálata is, amely megmutathatja mennyire sürgős lépni az ügy tisztázása érdekében.

Látatlanban többet nem lehet mondani, ezért javaslom, hogy kérjenek segítséget a családorvostól. Amennyiben szükséges, belgyógyászati ellátást fog kezdeményezni.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. július 30., 15:38; Megválaszolva: 2015. augusztus 02., 07:54
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Mi az elegendő mennyisége a...
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett