• Mit jelent a magas CA 125 szint?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Édesanyám nemrég hasi UH-ra ment, előző betegsége folytán 3 havonta jár. Az ultrahangon találtak 2, kb. 2X2 cm-es echoszegény, szegéllyel körülvett, szolid képletet a lépében. Onkológiai konzultáció és vérvétel után kiderült, hogy a CA 125 szintje nagyon magas. Kb. 2 hónapja nem tud kigyógyulni az influenzából. Egyébként az előző UH lelete teljesen negatív lett, illetve a januárban levett vérből nézett CA 125 is akkor még jó volt. Érdeklődni szeretnék, hogy a lépben található képletről leírtak mit jelentenek, illetve mennyire biztos, hogy rosszindulatú daganat áll a háttérben? Lehetséges, hogy valamilyen fertőzésről, gyulladásról lenne szó? A lépben talált képlet mire utalhat? Válaszukat előre is köszönöm!

        Dr. Molnár Katalin válasza a radiológia témában

        Kedves Kérdező, általánosan gondolva a CA125 emelkedése több mindentől függhet. A lépben látott képlet tisztázására CT javasolható. Hiányos, hogy nem tudjuk miért is csináltak Édesanyjánál rutinszerűen hasi UH vizsgálatot és CA125 meghatározást. Leggyakoribb ok-talán a nőgyógyászati daganat lehet.Nem ismeretes számomra, mik az előzmények, de fontos lenne egy nőgyógyászati kivizsgálás és egy hematológiai kivizsgálás is.Dohányzik-e az Edesanya, a CA125-nagyon magas-pontosan mennyi? Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, csak teljes adatok hiányában adható pontosabb válasz. Üdvözlettel dr. Molnár katalin


        Kérdés: 2012. március 17., 17:36; Megválaszolva: 2012. március 20., 18:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: