• Reggeli cukorérték

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor ur/nö! Szeretnék tanácsot kérni:januárban 2.tip.cukorbetegséget állapitottak meg nálam. Az orvosom Januvia tablettát irt fel.Januvia 100, kétnaponta. Amelyik nap szedtem rendszerint hirtelen levitte a cukrot. Azt tanácsolta szedjek csak felet.Viszont észrevettem, hogy a reggeli glukozszintem átlagosan 6, 6-7 között mozog.Szerintem ennek lejjebb kéne lenni.Hiszen azért fogtak tablettára mert egy vérkivizsgáláson 7, 13 volt. A késöbbi értékek már megfeleloek.Nem tudom mi okozza a problémát.Probáltam már hamarabb vacsizni, esetleg megfigyeltem milyen a külonbség ha késobb eszem. Az eredmény majdhogynem egyforma. Megtörtént már az is, hogy hajnalban felébredtem kiváncsiságbol megmértem, pl.5, 8 volt. Mire tényleg felkeltem és mielott nekiláttam a reggelinek megint majdnem a 7-ig kuszott.Elötte csak a napi reggeli teendöket csináltam, gyerekeket iskolába készitettem, táplálékot sem italt a számba nem vettem.Kontrollra csak májusban kell mennem. Mit tanácsol? Köszönöm a választ.Ditke

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség témában

        Kedves Anyuka!

        A Januvia nem elsőként választandó szer, ezt szeretném előre leszögezni. A leveléből sok minden re nem derül fény. Túlsúly esetén a magasabb vécrcukorértékek 2es típusú diabetesre utalnak, de eslő lépésben, különösen, ha a HbA1C értéke rendben van (átlag vércukorérték több hétre visszamenőleg) életmód váltást (több mozgás, 1200 kcal giéta, 160gramm szénhidrát) adását javasoljuk. Amennyiben ez nem elegendő, vagy a HbA1C érték magasabb, akkor bigaunid származékkkal kezdünk és azt kombináljuk A reggeli magasab vércukorértékek ennek ellenére, bár nem feltételnül szerencsések (általában a zavart szénhidrát anyagcserére utalnak, gyógyszer mellett is és a szervezet saját glükózraktárából szérmaznak a hormonok hatására kerülve a szervezet vérkeringésébe), nem feltétlenül jelentik azt, hogy változtatni kell a kezelésen, ha egyébként minden rendben van.

        Összefoglalva a mozgás és a testsúly egyensúlyban tartása is elegendő lehet, de mindenképpen javasolnám, hogy keressen fel személyesen is diabetológust, hogy az esetleges terápiaváltást megbeszéljék.

         


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-02-16 08:46:24; Megválaszolva: 2010. február 16., 08:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: