Szemproblémára keresek megoldást

54 éves cukorbeteg és dializalt vesebeteg vagyok, magas vérnyomással (180-200) .A jobb szememre már megvakultam, a bal szememre homályosan látok, a c vitaminon kívül van e megoldás, hogy kitisztuljon a szemem, hogy legalább 1 szemre lássak. Köszönöm válaszát!

Dr. Cserháti Zoltán válasza cukorbetegség témában

Kedves Uram!

Tudnia kell, hogy - több más betegség mellett - a cukorbetegség és a magas vérnyomás betegség a két fő "ellensége" a szemünknek/látásunknak. Amennyiben a vérnyomása ingadozik, esetleg nincs jól beállítva (180-200 Hgmm-es vérnyomásérték nagyon magasnak számít) , valamint a vércukorszint (főleg a HbA1C érték) magas, úgy a szemfenéki artériákon, vénákon, valamint a szemfenéken különböző károsodások lehetnek. Ilyen például a szemfenéki vagy üvegtesti vérzés, érelzáródás, melynek következtében a látás jelentősen leromolhat, esetleg vaksághoz is vezethetnek a folyamatok.

Az elsődleges teendő ezen betegségek megfelelő kezelése és kontrollja. Szemészeti szempontból javasolt pupillatágításos kontroll vizsgálat. Amennyiben a bal szeme még nem károsodott "véglegesen" úgy szemfenéki lézerkezelés megkísérelhető, esetleg ha olyan az állapot akkor meg is lehet műteni (vitrectomiát végezni) a szemet. Nagyon nehéz megmondani, hogy milyen eredménnyel lehet megőrizni, esetleg javítani a látáson. Mihamarabbi szemészeti vizsgálatot javasolok, lehetőleg egy nagyobb centrumban.

A C-vitamin szedése erősen ajánlott.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2019. augusztus 02., 07:44; Megválaszolva: 2019. augusztus 05., 22:37
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Mitől szűnhet meg véglegesen a...
Tisztelt Doktor Úr! Inzulinos cukorbeteg vagyok, de általában a cukrom 6 körül van. 2 év alatt 11 műtétet hajtottak végre a szemeimen. Bal...
Láthat-e még?
Tisztelt Doktor Úr! Édesapám évek óta nem inzulin dependens cukorbetegséggel küzd. 66 éves, mozgásában korlátozott, szívproblémái is vannak. A...
cukorbeteg szem
Tisztelt Doktornő/Ur! Egy ismerősöm a következő diagnozist kapta szemészeten: Retinopathia diabetica pre proliferativa OU. N 36.O Sürgősen...
Lutein
Tisztelt Doktorno/Doktor Ur! Parom diabetes insipidusra szedi a Minirin tablettat, kerdese az lenne, hogy szedhet-e mellette Lutein tablettat is, nem...
Szürke folt
Tisztelt Doktor úr! A 17 éves lányomnak kb. 8 hónappal ezrlőtt megjelent egy kis fix szürke folt a látóterében a jobb szeme előtt, ami nem úszkál...