Diabétesz, inzulin

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy ugye az elfogyasztott szénhidrátból, cukor lesz, ami a véráramba kerül, ezt a cukrot az inzulin szállítja a sejtekhez, ami mehet az agy, izom, zsír sejtekhez. Ha van még valamennyi saját inzulin termelésem, akkor, hogyan lehetséges,hogy ugyanannyi szénhidrát elfogyasztásával nyugalmi állapotban, magas értéket mérek, mozgással, sporttal viszont lemegy teljesen jó értékre, fel sem ugrik annyira (nyugalmi másfél órás 11, mozgás másfél órás 5-7 között). Csak az inzulin hormon szállítja a sejtekhez a cukrot, vagy a szervezet máshogy is képes megoldani, hogy a vérből lecsökkentse mozgással a cukorszintet? A máj, és az izom szerepét nem értem ebben a folyamatban. Ha egy 1- es típusú cukorbeteget nézünk, 0 inzulintermeléssel, akkor külsőleg beadott inzulin nélkül is csökkenhet a vércukorérték intenzív mozgással? A ketogén diéta miért lehet veszélyes, az 1- es típusú cukorbetegség esetén? Köszönöm.

Dr. Keszthelyi Zsuzsanna válasza témában

Kedves Asszonyom! Nagyon jó kérdést tett fel, ami sok embert érint. Igen, az inzulin az egyetlen olyan a szervezetünkben, ami képes a cukorérték csökkentésére. Ez leginkább mozgás során, az izmok segítik elő. A legjobb módja, de nagyon kell vigyázni ezzel, mert kezelt cukorbetegeknél nagyon alacsony szintet is elérhet a vércukor. Az izom is inzulinérzékeny szerv, de a fokozott terhelésnél, egyéb módon is befolyásolhatja a vércukorértéket. Ezért mindig óvatos bevezetését javasoljuk a sportolásnak, különös körültekintéssel, mert hamar leeshet a vércukorszint. Az I-es típusú cukorbetegeknél, bár nincs saját inzulintermelés, ezért azt minden alkalommal pótolni kell. Inzulin nélkül nem lehet élni. A testmozgás nem helyettesíti azt. Ha lenne egyéb kérdése még, szívesen válaszolok. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2022. november 14.

Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)

GERD oesophagitis nélkül
Tisztelt Doktor Úr! 1,5 éve szenvedek refluxtól, amire hiába szedtem ppi-ket, sajnos egyáltalán nem hatottak. Próbáltam Esomeprazol 2x40 mg - ot, 3x1...
Epeúti pangás, epehólyag motilitás
Kedves Doktor Úr! Szeretnék segítséget kérni egy lelet értelmezésébe illetve, hogy maga szerint van-e további teendő ezzel kapcsolatosan Nemrég volt egy HIDA...
Vérnyomás csökkentés hogyan?
Tisztelt Doktor nő! Magas vérnyomásra évek óta szedem: Rawell 1,5 1x Nebovilol 5 1x Irabel 300 1x A héten voltam alkalmasságin magas volt a vérnyomásom...
Szívritmuszavar melletti sport?
Kedves Doktor Nő, szeretném a tanácsát kérni az alábbiakban. Korábban még nem tapasztaltam ilyen jellegű panaszokat. Néha nem rendszeres jelleggel, de úgy...
Egyiptomi megbetegedés.
Makula, deregenácó
Szemvizsgálat alkalmával az alábbi diagnózist kaptam: (fárad a szemem, olykor homályosabban látok) AR: 0,25-0,25 125 -0,25 118 Érz. után IOP 18/17 Hgmm...