INFANRIX-IPV + HIB por szuszpenziós injekcióhoz és szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben

1. Milyen típusú gyógyszer az Infanrix-IPV+Hib és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Infanrix-IPV+Hib szuszpenziós injekció diftéria, tetanusz, pertusszisz, poliomielitisz és b-típusú Haemophilus influenzae (Hib) elleni aktív immunizálásra alkalmas csecsemők és kisgyermekek részére 2 hónapos kortól 36 hónapos korig. Az oltás a szervezetben ellenanyag képződést indít el, ami védelmet biztosít ezekkel a megbetegedésekkel szemben.

Az Infanrix-IPV+Hib szuszpenziós injekció egy adagos két komponensű készítmény: az egyik komponens a DTPa-IPV folyékony szuszpenzió (0,5 ml) előretöltött fecskendőben, a másik komponens a liofilizált Hib injekciós üvegben. Az összetevőket össze kell keverni. A felhasználás előtt a folyékony DTPa-IPV-vel reszuszpendálni kell a liofilizált Hib port.

- Diftéria (torokgyík): A diftéria főleg a légutakat és néha a bőrt támadja meg. Általában a légutak gyulladását (nyálkahártya duzzanatát) váltja ki, súlyos légzési nehézséget és esetenként fulladást okozva. A baktérium toxint (mérgező anyagot) is termel, ami idegrendszeri károsodást, szívbetegséget, sőt még halált is okozhat.

- Tetanusz (merevgörcs): A tetanusz baktérium a bőr sérülésein (vágás, karcolás, sebzés) keresztül jut a szervezetbe. A fertőzésre különösen hajlamosító sebek az égés, a csonttörés, a mély sebek és/vagy olyan sérülések, amelyek földdel, porral, állati ürülékkel szennyezettek vagy fa szálka okozta. A baktérium toxint (mérgező anyagot) termel, amely izommerevséget, fájdalmas izomösszehúzódásokat, görcsöt, sőt halált is okozhat. Az izomgörcs olyan erős lehet, hogy gerinctörést okozhat.

- Pertusszisz (szamárköhögés): A szamárköhögés erősen fertőző betegség. A légutakat érinti súlyos köhögési rohamot okozva, ami a normális légzést is megakadályozhatja. A köhögést gyakran "húzó" hang kíséri, ami után népies nevét kapta: szamárköhögés. A köhögés egy-két hónapig vagy még hosszabb ideig tarthat. A pertusszisz fülfertőzéseket, hosszú ideig tartó hörghurutot, tüdőgyulladást, görcsöket, agykárosodást, sőt halált is okozhat.

- Poliomielitisz (Polio): A poliomielitiszt, amit rendszerint csak egyszerűen "polio"-nak hívnak, vírusfertőzés okoz, ami különbözőféleképpen nyilvánul meg. Gyakran a betegség enyhe lefolyású, de néhány embernél végleges károsodást vagy halált okozhat. A betegség súlyos mozgásképtelenséget eredményezhet. A vírus megtámadja az izmokat, a légzőizmokat, járóizmokat, fájdalmas deformitást okozva.

- B-típusú Haemophilus influenzae (Hib): A Hib-fertőzés leggyakrabban agyhártyagyulladást (agyvizenyőt) okoz. A betegség szövődményeként kialakulhat: szellemi visszamaradottság, bénulás, süketség, epilepszia vagy részleges vakság. A Hib-fertőzés torokgyulladást is okozhat. Előfordulhat, hogy fulladás következtében halált okoz. Ritkán a baktérium megfertőzheti a vért, a szívet, a tüdőt, a csontokat, az ízületeket, a szem és a száj szöveteit.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: diphtheria toxoid
haemophilus influenzae b vaccine
pertactin
pertussis toxoid
poliomyelitis vaccine
inactivated
tetanus toxoid

Kiszerelések és további adatok:

1x0,5 ml fecskendő tűvel

Vényköteles: igen

A védőoltás a legjobb védekezés ezekkel a betegségekkel szemben. Az oltás egyetlen összetevője sem fertőző.

2. Tudnivalók az Infanrix-IPV+Hib beadása előtt

Ne alkalmazza az Infanrix-IPV+Hib szuszpenziós injekciót:

- Ha gyermeke allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagokra vagy az Infanrix-IPV+Hib szuszpenziós injekció egyéb összetevőjére (6.pontban felsorolt), illetve a neomicinre, polimixinre, formaldehidre vagy poliszorbát 80-ra. Az allergiás reakció jelei a viszketés, szapora lélegzetvétel vagy az arc és a nyelv duzzanata.

- Ha gyermekének a korábbiakban valamilyen diftéria, tetanusz, pertusszisz, polio és b-típusú Haemophilus influenzae elleni oltás allergiás reakciót okozott.

- Ha gyermekének a korábbiakban valamilyen idegrendszeri problémája volt pertusszisz (szamárköhögés) elleni oltás beadása után 7 napon belül.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- Ha gyermeke egyéb gyógyszert szed, vagy az utóbbi napokban kapott valamilyen oltást.

- Ha gyermekének súlyos fertőzése, magas láza (38 °C felett) van. Ilyen esetekben a védőoltást el kell halasztani, amíg gyermeke meggyógyul. Enyhe fertőzés, mint köhögés, nem jelent problémát, de jelezze kezelőorvosának.

A fent említett esetekben Infanrix-IPV+Hib oltás nem adható be gyermekének.

Figyelmeztetések, óvintézkedések

Az Infanrix -IPV+Hib alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával

- ha gyermeke a korábbiakban Infanrix vagy más pertusszisz (szamárköhögés) elleni oltást kapott és az valamilyen problémát okozott, különösen az alábbiakat:

- magas láz (40 °C feletti) a beadást követő 48 órán belül;

- ájulás vagy sokk-szerű tünet a beadást követő 48 órán belül;

- folyamatos sírás 3 órán keresztül vagy tovább, a beadást követő 48 órán belül;

- görcs/görcsroham lázzal vagy anélkül a beadást követő 3 napon belül;

- ha gyermekének véralvadási zavarai vannak, vagy könnyen kap horzsolódást, zúzódást;

- ha gyermeke hajlamos lázas állapotban görcs/görcsroham kialakulására, vagy a családban már tapasztaltak ehhez hasonlót;

- ha gyermekének légzési nehézségei vannak, keresse fel kezelőorvosát. Ez gyakrabban fordul elő az oltást követő első három napon, ha gyermeke koraszülött volt (a terhesség 28. hetében vagy előtte született).

- amennyiben gyermeke még nem diagnosztizált vagy súlyosbodó idegrendszeri betegségben vagy nem megfelelően kezelt epilepsziában szenved. Az oltást a betegség kezelésének beállítását követően kell beadni.

Ezen esetekben kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy melyik a legmegfelelőbb időpont és milyen oltási rendben kapja gyermeke az oltást.

Ájulás előfordulhat (különösen serdülőknél) bármely tűszúrás előtt vagy után. Ezért említse meg orvosának vagy a nővérnek, ha már korábban szúrásnál gyermeke elájult.

Egyéb gyógyszerek és az Infanrix-IPV+Hib

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben gyermeke által szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket, vagy oltást is.

Fontos információ az Infanrix-IPV+Hib egyes összetevőiről

Jelezze kezelőorvosának, ha a gyermeke allergiás (túlérzékeny) neomicinre (antibiotikum), polimixinre (antibiotikum), poliszorbát 80-ra vagy formaldehidre.

3. Hogyan kell alkalmazni az Infanrix-IPV+Hib szuszpenziós injekciót?

Gyermeke az első életévében az oltási naptárnak megfelelően két vagy három oltást fog kapni alapimmunizálás céljából. Mindegyik oltást különböző alkalommal kapja, legalább 4 hetes időközönként. Gyermekorvosa tájékoztatni fogja a következő oltás időpontjáról.

Amennyiben emlékeztető oltásként kapja gyermeke, gyermekorvosa erről tájékoztatni fogja.

Amennyiben elmulasztotta az esedékes oltást a tervezett időpontban beadatni, minél előbb beszéljen meg orvosával másik időpontot.

Győződjön meg arról, hogy gyermeke megkapta-e a szükséges oltásokat. Ellenkező esetben esetleg nem lesz teljesen védett a betegségek ellen.

Kezelőorvosa gyermekének izomba fogja az Infanrix-IPV+Hib oltást beadni.

Az oltást tilos vénába adni.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így az Infanrix-IPV+Hib is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A klinikai vizsgálatokban előfordult mellékhatások az alábbiak voltak:

Nagyon gyakori (10 oltásból több mint 1 esetében jelentkezhet):

- étvágytalanság;

- nyűgösség, szokatlan sírás, nyugtalanság;

- álmosság, aluszékonyság;

- fájdalom, bőrpír és duzzanat a szúrás helyén;

- láz (38 °C-nál magasabb);

- szokatlan sírás;

- ingerlékenység;

- nyugtalanság.

Gyakori (10 oltásból legfeljebb 1 esetében, és 100 adagból legalább 1 esetében jelentkezhet):

- hasmenés és hányás;

- helyi reakciók vagy kemény duzzanat az oltás helyén.

Nem gyakori (100 oltásból legfeljebb 1 esetében és 1000 adagból legalább 1 esetében jelentkezhet):

- felsőlégúti fertőzések;

- nyirokcsomó duzzanat a nyakban, hónaljban, ágyékban;

- köhögés, hörghurut, orrfolyás;

- láz (> 39,5 °C);

- fáradtság;

- nyirokcsomó-bántalom;

- diffúz duzzanat a szúrt lábban, ritkán beleértve a szomszédos ízületeket is;

- viszketés, csalánkiütés.

Ritka (1000 oltásból legfeljebb 1 esetében és 10 000 adagból legalább 1 esetében jelentkezhet):

- viszketés, bőrgyulladás.

A forgalomba hozatal után jelentett mellékhatások:

- vérlemezkék számának csökkenése;

- görcsök (lázzal vagy anélkül);

- ájulás;

- sokk-szerű állapot;

- ideiglenes légzéskimaradás (apnoe) éretlen koraszülötteknél (a terhesség 28. hetében vagy azelőtt születettek). Ebben az esetben 2-3 napig légzésfigyelés szükséges;

- az arc, nyelv, torok allergiás duzzanata (angioneurotikus ödéma);

- duzzadás az egész végtagban, ahol a beadás történt;

- hólyagok a beadás helyén;

- allergiás reakciók.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell az Infanrix-IPV+Hib szuszpenziós injekciót tárolni?

Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Nem fagyasztható! Fagyasztással tönkremegy a szuszpenziós injekció.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza az Infanrix-IPV+Hib oltást. A lejárati idő a feltüntetett hónap utolsó napjáig értendő.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a már nem használt gyógyszereit miként dobja el. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Infanrix-IPV+Hib por szuszpenziós injekcióhoz és szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben

- A készítmény hatóanyagai:

Kombinált, diftéria, tetanusz, acelluláris pertusszisz (szamárköhögés), polio vírus és adszorbeált konjugált b-típusú Haemophilus influenzae szuszpenziós injekció

Az elkészített szuszpenziós injekció minden egyes adagja (0,5 ml) tartalmaz:

Diphtheria toxoid ≥30 nemzetközi egység (NE) (25 Lf)

Tetanus toxoid ≥40 nemzetközi egység (NE) (10 Lf)

Pertussis toxoid (PT) 25 mikrogramm

Filamentózus haemagglutinin 25 mikrogramm

Pertaktin 8 mikrogramm

Inaktivált polio vírus 1-es típus 40 D-antigén egység

Inaktivált polio vírus 2-es típus 8 D-antigén egység

Inaktivált polio vírus 3-as típus 32 D-antigén egység

b-típusú Haemophilus influenzae poliszacharid 10 mikrogramm

tetanus toxoidhoz kovalensen kötött formában kb. 30 mikrogramm

1Alumínium-hidroxidhoz kötött, hidratált Összesen: 0,5 mg Al3+

2VERO sejtkultúrán előállított

- Egyéb összetevők: laktóz, nátrium-klorid, Médium 199 (stabilizátor, mely aminosavakat, ásványi sókat, vitaminokat és egyéb összetevőket tartalmaz), injekcióhoz való víz.

Nyomokban neomicint, polimixint, poliszorbát 80-at és formaldehidet is tartalmaz.

Milyen az Infanrix-IPV+Hib szuszpenziós injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Szuszpenzió előretöltött fecskendőben + Hib összetevő por injekciós üvegben

0,5 ml szuszpenzió előretöltött fecskendőben (tűvel vagy tű nélkül)+ por injekciós üvegben (I. típus), dugóval (klórbutil).

Kiszerelések: 1x, tűvel vagy tű nélkül.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Címkék: INFANRIX-IPV, Megfázás, Nátha, Influenza, Náthás, Torokfertőtlenítő

További gyógyszerek diphtheria toxoid;haemophilus influenzae b vaccine;pertactin;pertussis toxoid;poliomyelitis vaccine;inactivated;tetanus... hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Megfázás-influenza kategóriában