FLUMAZENIL PHARMASELECT oldatos injekció

1. Milyen típusú gyógyszer a Flumazenil Pharmaselect 0,1 mg/ml oldatos injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Flumazenil a benzodiazepinek (nyugtató hatású hatóanyagok egy speciális csoportja, altató, izomlazító és feszültségoldó hatású gyógyszercsoport) kiváltotta nyugtató hatás részben vagy egészben történő felfüggesztésére felnőtteknél vagy 1 év alatti gyermekeknél alkalmazott készítmény (ellenszer, antidotum).

Emiatt altatás alkalmával bizonyos diagnosztikus, vagy gyógyító beavatkozások végén ébresztéshez, vagy intenzív osztályon szintén altatás megszüntetéséhez használható. A Flumazenil Pharmaselect 0,1 mg/ml oldatos injekció benzodiazepin túladagolás és mérgezés kimutatására is használható.

2. Tudnivalók a Flumazenil Pharmaselect 0,1 mg/ml oldatos injekció alkalmazása előtt

Nem használható a Flumazenil

 • ha allergiás (túlérzékeny) a flumazenilre vagy egyéb összetevőire.
 • ha benzodiazepinnel kezelik potenciálisan életveszélyes betegségét (például koponyaűri nyomás csökkentése vagy súlyos epilepsziás görcsrohamok).
 • benzodiazepin és egyéb bizonyos depresszió elleni gyógyszerek (úgynevezett ciklikus antidepresszánsok, például imipramin, klomipramin, mirtazepin vagy mianszerin) által együtt előidézett mérgezés esetén. Ezen antidepresszánsok káros hatásait elfedhetik a benzodiazepin védő hatásai. Amennyiben jelentős antidepresszáns túladagolásban szenved, nem szabad flumazenilt használni a benzodiazepin hatás visszafordítására.

A Flumazenil fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 • ha Ön flumanezil adása után nem ébred fel, akkor egyéb okot kell keresni,mert a flumazenil specifikusan visszafordítja a benzodiazepin hatását.
 • ha műtét végén Önnek flumazenilt adnak, ezt csak az izombénító gyógyszerek hatásának megszűnte után szabad tenni.
 • mivel a flumazenil hatása rendszerint rövidebb, mint a benzodiazepineké az altató hatás visszatérhet. Szoros megfigyelés alatt fogják tartani - feltehetően intenzív osztályon -, amíg a flumazenil hatása elmúlik.
 • ha Önt régóta (krónikus) nagy dózisú benzodiazepinnel kezelik, akkor kerülni kell a gyors nagy adag (több, mint 1mg) flumazenil alkalmazását, mert megvonási tünetei lehetnek.
 • ha Önt régóta (krónikus) nagy dózisú benzodiazepinnel kezelik a flumazenil kezelés előnyeit a megvonás tüneteinek kockázatával szemben kell mérlegelni (részletesebben a lehetséges mellékhatások között).
 • midazolammal altatott gyermekeket legalább 2 órán keresztül intenzív osztályon kell megfigyelni, mert az altató hatás visszatérése és légzési nehezítettség térhet vissza. Ha az altatáshoz egyéb benzodiazepint használtak, a megfigyelés idejét az adott gyógyszer várható hatástartalma szerint kell módosítani.
 • ha Ön epilepsziás és hosszabb ideje benzodiazepinnel kezelik, nem ajánlott a flumazenil használata mert görcsrohamot okozhat.
 • ha Ön súlyos agysérülést szenvedett (és/ vagy a koponyaűri nyomás ingadozó), körültekintéssel szabad a flumazenilt alkalmazni, mert koponyaűri nyomásfokozódást okozhat, illetve változást az agyi perfúzióban vagy görcsöket.
 • nem javasolt flumazenil alkalmazása benzodiazepin függés vagy benzodiazepin megvonási szindróma kezelésére.
 • amenniyben korábban voltak pánik rohamai, a flumazenil újabb rohamot válthat ki.
 • ha Ön nagyon ideges a műtéte miatt vagy a kórtörténetében szerepel a szorongás
 • ha Ön gyógyszer vagy alkohol függő nagyobb az esélye, hogy Önnél tolerancia és függés alakult ki a benzodiazepinekkel szemben.
 • ha Önnek szív-vagy máj problémái vannak.

Gyermekek és serdülőkorúak

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: flumazenil

Vényköteles: nincs adat

Kiszerelések és további adatok:

0,1 mg/ml

Korábban midazolammal szedált gyermekek és serdülőkorúak esetén a reszedáció és a légzési elégtelenség kialakulásának veszélye miatt flumazenil alkalmazása után legalább 2 óra monitorizálás szükséges intenzív körülmények között, a lehetséges reszedáció vagy respiratív depresszió miatt. Egyéb benzodiazepin használatát követően a monitorizálás idejét a benzodiazepin hatásidejéhez kell igazítani.

Mivel megfelelő adatokkal nem rendelkezünk, a flumazenil csak nagy körültekintéssel alkalmazható az alábbi esetekben:

 • szedáció megszüntetése 1 évesnél fiatalabb gyermekeknél,
 • túladagolás kezelése gyermekeknél
 • újszülött újraélesztése
 • gyermekeknél anaesthesia indukálására alkalmazott benzodiazepin szedatív hatásának megszüntetése.

Ameddig nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok, a flumazenil nem alkalmazható egy éves vagy fiatalabb korú gyermekeknél, hacsak a kezelés kockázata (különösen véletlen túladagolás esetén) és előnyei nem lettek mérlegelve.

Gyermekek és serdülőkorúak csak tervezett altatást követően kaphatnak flumazenilt.

Gyermekeknél és kamaszoknál nem javasolt a készítmény alkalmazása más indikációban, mint a benzodiazepin által indukált éber szedáció, mivel nem állnak rendelkezésre kontrollált tanulmányok. Ugyan ez vonatkozik 1 éven aluli gyermekekre is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Amikor a flumazenilt véletlen túladagolásos esetekben alkalmazzák, figyelembe kell venni, hogy az egyidejűleg bevitt egyéb pszichotróp gyógyszerek (különösen a triciklusos antidepresszánsok, mint az Imipramin) toxikus hatása megnövekedhet a benzodiazepin hatás csökkenésével. Egyéb központi idegrendszeri depresszáns gyógyszerrel nem figyeltek meg kölcsönhatást.

Terhesség és szoptatás

Nem ismert, hogy a flumazenil károsítaná meg nem született magzatát, ezért csak akkor alkalmazható, ha az Ön kezeléséből származó előny meghaladja a magzatra ható lehetséges kockázatot. Terhesség alatt kialakuló veszélyhelyzetben nem tilos a flumazenil alkalmazása.

Nem ismert, hogy átjut-e az anyatejbe a flumazenil. Ezért javasolt, hogy miután Önnek flumazenilt adtak 24 órán keresztül ne szoptasson.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem javasoljuk Önnek, hogy a Flumazenil kezelést követő 24 órában gépjárművet vezessen, gépekkel munkát végezzen, mert az altató hatás visszatérhet.

Fontos információk a Flumazenil egyes összetevőiről

A Flumazenil 3,6 mg nátriumot tartalmaz az injekcióhoz való oldatban mililiterenként (18 miligrammot 5 mililiteres ampullánként, vagy 36 mg-ot a 10 mililiteres ampullánként).

Ezt figyelembe kell venniük azoknak a betegeknek, akik ellenőrzött nátriumbevitellel járó diétán vannak.

3. Hogyan kell alkalmazni a Flumazenil Pharmaselect 0,1 mg/ml oldatos injekciót?

Flumazenilt aneszteziológusától vagy más, az aneszteziológiában megfelelő gyakorlattal rendelkező orvostól kaphat.

Az ajánlott dózisok az alábbiak:

1 év alatti gyermekek

A flumazenil 1 éves kor alatti alkalmazásáról az adatok nem elégségesek. Ezért a flumazenil csak abban az esetben alkalmazható 1 éves kor alatt, ha a várható előny ellensúlyozza a lehetséges kockázatot.

Máj és vesekárosodott betegek esetén

Károsodott májműködés esetén a flumazenil eloszlása változhat ezért a beadni kívánt adag óvatos titrálása szükséges.

Károsodott veseműködés esetén nem kell az adagot módosítani.

Flumazenil intravénás injekcióként (vénába) vagy hígítva intravénás infúzióban adható (hosszabb idő alatt).

Flumazenil csak egyszeri használatra való. Az összes megmaradt oldatot meg kell semmisíteni. Az egészségügyi szakembernek beadás előtt ellenőriznie kell, hogy az oldat tiszta, színtelen és nincsenek benne kicsapódott részecskék.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Az egészségügyi szakembereknek szóló információkat lásd a megfelelő részben lentebb.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Flumazenil Pharmaselect 0,1 mg/ml oldatos injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori 10 kezelt betegből több mint 1 esetén észlelhető

Gyakori 100 kezelt betegből 1- 10 beteget érint

Nem gyakori 1000 kezelt betegből 1-10 beteget érint

Ritka 10 000 kezelt betegből 1-10 beteget érint

Nagyon ritka 10 000 kezelt betegből kevesebb mint 1 beteget érint

nem ismert a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg

 • Immunrendszeri betegségek és tünetek
 • Gyakori: túlérzékenységi reakciók.
 • Pszichiátriai kórképek
 • Gyakori: szorongás (gyors injekció után, kezelést nem igényel), nehéz elalvás és alvás (álmatlanság), álmosság (szomnolencia), érzelmi labilitás
 • Nem gyakori: félelem érzet (gyors injekció után, kezelést nem igényel)
 • Nem ismert: mentális változások, eufória, nyughatatlanság, kóros sírás, agresszív viselkedés, pánik rohamok*
 • Visszavonásos tünetek: agitáció vagy szorongás (gyors injekciót követően, kezelést nem igényel), érzelmi labilitás, zavartság, érzékelési zavarok.
 • Idegrendszeri betegségek
 • Gyakori: szédülés, fejfájás, izgatottság (gyors injekció után, kezelést nem igényel), akaratlan remegés vagy reszketés (tremor), szájszárazság, normáltól eltérően gyors és mély légvételek (hiperventilláció), beszédzavar, bőrérzékelések (pl. hideg, meleg, bizsergés, nyomás, stb.) bőr ingerlése nélkül (paresztézia).
 • Nem gyakori: görcsrohamok (epilepsziás vagy súlyos májelégtelenségben szenvedő betegeknél döntően benzodiazepin vagy több gyógyszerfajta kombinált mérgezése esetén).
 • Nem ismert: spontán mozgások
 • Szembetegségek
 • Gyakori: kettős látás, kancsalság (strabizmus), fokozott könnyezés (könny-termelés).
 • A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei
 • Nem gyakori: rendellenes hallás
 • Szívbetegségek
 • Gyakori: szívdobogásérzés (ismerve a saját megnövekedett szív-frekvenciát; gyors injekció után, nem igényel kezelést).
 • Nem gyakori: lassú, vagy gyors szívfrekvencia, egy-egy külön ütés (extraszisztolé).
 • Érbetegségek
 • Gyakori: bőrpír az arcon és nyakon, alacsony vérnyomás (különösen felálláskor), rövidebb időre emelkedett vérnyomás (ébredéskor).
 • Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek
 • Nem gyakori: Nehézlégzés, köhögés, orrdugulás, mellkasi fájdalom.
 • Emésztőrendszeri betegsék
 • Nagyon gyakori: hányinger.
 • Gyakori: hányás, csuklás.
 • A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei
 • Gyakori: verejtékezés.
 • Nem gyakori: sápadtság.
 • Nem ismert: bőrpír az arcon és nyakon.
 • Általános tünetek és az alkalmazás helyén fellépő reakciók
 • Gyakori: fáradtság, injekciós helyen jelentkező fájdalom.
 • Nem gyakori: fájdalom érzés felerősödése, súlygyarapodás, megfázás.

Ha Önt hosszú ideje benzodiazepinnel kezelik a flumazenil megvonási tüneteket válthat ki. A tünetek: feszültség, izgatottság, érzelmi labilitás, zavartság, érzékszervi torzulások, hallucinációkremegés vagy reszketés (tremor) és görcsrohamok.

Amennyiben nemrég nagy adag és /vagy hosszú ideig tartó benzodiazepin kezelésben részesült kerülni kell a nagy dózisú , flumazenil gyors beadását. Ez visszavonásos tüneteket okozhat, többek között agitációt, szorongást vagy zavartságot, érzelmi labilitást, valamint enyhe zavartságot és érzékszervi torzulásokat.

*A flumazenil pánikrohamot válthat ki azoknál a betegeknél, akik régebben pánikrohamoktól szenvedtek.

Gyermekkorban a mellékhatások általában nem különböznek sokban a felnőttekétől. Amikor az altatás leállítására flumazenilt alkalmaznak, rendellenes sírást, izgatottságot és agresszív reakciókat jelentettek.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. Hogyan kell a Flumazenilt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Flumazenilt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Felbontás utáni felhasználhatóság: Felbontást követően azonnal felhasználandó.

Hígítás utáni felhasználhatóság: 24 óra 2-8 °C között tárolva. Az intravénás infúziót 24 óra után meg kell semmisíteni.

Nem szabad beadni a Flumazenilt, ha az oldat nem tiszta, vagy kicsapódott részecskék láthatóak benne.

Helyi szabályozásnak megfelelően kell a fel nem használt oldatot megsemmisíteni.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. További információk

Mit tartalmaz a Flumazenil?

A készítmény hatóanyaga: flumazenil.

Milliliterenként 0,1 mg flumazenilt tartalmaz.

Minden egyes 5 milliliteres ampulla 0,5 mg flumazenilt tartalmaz.

Minden egyes 10 milliliteres ampulla 1 mg flumazenilt tartalmaz.

Egyéb összetevők: dinátrium-edetát, 1%-os ecetsav oldat, nátrium-klorid, 1%-os nátrium-hidroxid oldat, injekcióhoz való víz.

Milyen az Flumazenil készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Flumazenil injekció tiszta színtelen oldat, színtelen, kék törőpontos OPC (one point cut) üvegampullában.

A következő csomagolási nagyságok léteznek

Kartondobozban 5 vagy 10 darab 5 ml-es ampulla

Kartondobozban 5 vagy 10 darab 10 ml-es ampulla

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Címkék: Nyugtalanság, Nyugtató, Idegesség, Altató

További gyógyszerek flumazenil hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Altatók, feszültségoldók kategóriában