CAPECITABIN SANDOZ

1. Milyen típusú gyógyszer a Capecitabin Sandoz és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Capecitabin Sandoz a daganatellenes (citosztatikus) szerek csoportjába tartozik, amelyek gátolják a daganatos sejtek növekedését. A Capecitabin Sandoz kapecitabin hatóanyagot tartalmaz, amely önmagában nem daganatellenes gyógyszer. Csak felszívódás után alakul át a szervezetben aktív daganatellenes szerré (az átalakulás nagyobb mértékben megy végbe a daganatos szövetekben, mint a normális szövetekben).

A Capecitabin Sandoz-t a vastagbél-, végbél-, gyomor- és emlőrák kezelésére alkalmazzák. Ezen kívül, a Capecitabin Sandozt a vastagbélrák újbóli kialakulásának megelőzésére is rendeli az orvos a tumor teljes sebészi eltávolítása után.

A Capecitabin Sandoz alkalmazható önmagában és más gyógyszerekkel kombinálva is.

2. Tudnivalók a Capecitabin Sandoz szedése előtt

Ne szedje a Capecitabin Sandozt:

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag:
capecitabine

Vényköteles: szakorvosi ellátás mellett

Kiszerelések és további adatok:

150 mg filmtabletta (60x) 500 mg filmtabletta (60x)
  • ha allergiás a kapecitabinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,

    Közölnie kell orvosával, ha tudja, hogy allergiás vagy túlérzékeny erre a gyógyszerre!

  • ha fluoropirimidin terápiával (a fluorouracilhoz hasonló daganatellenes szerek egy csoportja)
  • kapcsolatban korábban súlyos reakciók alakultak ki Önnél,
  • ha terhes vagy szoptat,
  • ha Önnél súlyosan alacsony a fehérvérsejtek vagy vérlemezkék száma (leukopénia, neutropénia vagy trombocitopénia),
  • ha májbetegsége vagy vesebetegsége van,
  • ha ismert dihidropirimidin-dehidrogenáz (DPD) enzim hiányban szenved, amely az uracil vagy a timin anyagcseréjében vesz részt, vagy
  • ha jelenleg brivudin, szorivudin vagy hasonló csoportba tartozó hatóanyagú, herpesz zoszter (bárányhimlő vagy övsömör) elleni kezelés alatt áll, vagy az elmúlt négy hét során ilyet kapott.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Capecitabin Sandoz szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha

- máj- vagy vesebetegsége van,

- szívpanaszai vannak vagy voltak (például szívritmuszavar, fizikai megerőltetéskor jelentkező vagy a szív vérellátási problémái miatt kialakuló szegycsonti- vagy hátfájdalom),

- agyi betegsége van (például daganatos betegség áttéte az agyba vagy idegkárosodás (neuropátia),

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- kalcium anyagcsere zavara van (a vérvizsgálatokban látható),

- cukorbetegségben szenved,

- hasmenése van,

- kiszáradt vagy fennáll a lehetősége a kiszáradásnak,

- a vérében az ionok egyensúlya felborult (elektrolit-zavar, vérvizsgálatokban látható).

DPD-hiány: a DPD-hiány egy ritka, veleszületett betegség, amely általában nincs összefüggésben egészségügyi problémákkal, csak ha Ön bizonyos gyógyszereket kap. Amennyiben nem felismert DPD-hiányban szenved és Capecitabin Sandozt vesz be, súlyos formában tapasztalhatja a 4. pontban (Lehetséges mellékhatások) felsorolt mellékhatásokat. Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha gondot okoz Önnek bármely mellékhatás, vagy további, a betegtájékoztatóban fel nem sorolt mellékhatást észlel (lásd 4. pont Lehetséges mellékhatások)!

Gyermekek és serdülők

A Capecitabin Sandoz nem javasolt gyermekeknek és serdülőknek. Ne adja a Capecitabin Sandozt gyermekeknek és serdülőknek!

Egyéb gyógyszerek és a Capecitabin Sandoz

A kezelés megkezdése előtt feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint, szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez rendkívül fontos, mert az együtt bevett gyógyszerek gyengíthetik vagy erősíthetik egymás hatását. Különösen óvatosnak kell lennie, ha a következő gyógyszerek közül bármelyiket szedi:

- köszvény elleni gyógyszer (allopurinol),

- véralvadásgátlók (kumarin, warfarin),

- bizonyos vírusellenes gyógyszerek (szorivudin és brivudin),

- görcs vagy remegés elleni gyógyszer (fenitoin).

- interferon alfa vagy

- sugárterápiás vagy bizonyos gyógyszerek, amelyeket daganatos betegségek kezelésére

alkalmaznak (folinsav, oxaliplatin, bevacizumab).

Capecitabin Sandoz egyidejű alkalmazása étellel és itallal

A Capecitabin Sandozt étkezés után 30 percen belül kell bevenni.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Mielőtt elkezdi a kezelést, kérje ki kezelőorvosa tanácsát, ha terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy gyermeket szeretne. Ha terhes vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet, nem szedheti a Capecitabin Sandozt. Nem szoptathat, ha Capecitabin Sandozt szed.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Capecitabin Sandoz szédülést, hányingert és fáradtságot okozhat, ezért lehetséges, hogy a Capecitabin Sandoz befolyásolhatja a gépjárművezetői és gépkezelői képességet.

A Capecitabin Sandoz laktóz-monohidrátot (tejcukrot) tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Capecitabin Sandozt?

A gyógyszert mindig kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

A Capecitabin Sandozt csak olyan orvos írhatja fel, akinek tapasztalata van a daganatellenes szerek alkalmazásával kapcsolatban.

A Capecitabin Sandoz tablettát egészben, vízzel, étkezés után 30 percen belül kell bevenni.

Kezelőorvosa írja elő az adagot és a bevétel idejét, személyesen az Ön számára. A Capecitabin Sandoz adagját az Ön testfelszíne alapján határozzák meg, amelyet testmagasságából és testtömegéből számítanak ki. A szokásos adag felnőtteknek 1250 mg/m2 testfelszín, naponta kétszer (reggel és este). Két példát mutatunk be: egy 64 kg testtömegű, 1,64 m testmagasságú személynek, akinek a testfelszíne 1,7 m2, 4 db 500 mg-os tablettát és 1 db 150 mg-os tablettát kell bevennie naponta kétszer. Egy 80 kg testtömegű, 1,80 m testmagasságú személynek, akinek a testfelszíne 2 m2, 5 db 500 mg-os tablettát kell bevennie naponta kétszer.

A Capecitabin Sandoz filmtablettát általában 14 napon keresztül kell szedni, amit egy 7 napos szünet követ (ilyenkor nem kell filmtablettát bevenni). Ez a 21 napos időszak egy kezelési ciklust jelent.

Más szerekkel kombinálva a szokásos felnőtt adag kevesebb is lehet, mint 1250 mg/ m2 testfelszín, és lehetséges, hogy más időközönként kell szednie a gyógyszert (pl. naponta, szünet nélkül). Kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogy milyen adagban, mikor és mennyi ideig kell szednie a gyógyszert.

Lehetséges, hogy orvosa a 150 mg-os és az 500 mg-os filmtabletták kombinációjából fogja összeállítani az egyes adagokat.

- A reggeli és esti tablettákat a kezelőorvos előírásának megfelelően szedje.

- A tablettákat étkezés után 30 percen belül vegye be (reggeli és vacsora).

- Fontos, hogy úgy szedje minden gyógyszerét, ahogy azt az orvosa előírta.

Ha az előírtnál több Capecitabin Sandozt vett be, forduljon orvosához, amint lehetséges, mielőtt beveszi a következő adagot.

A következő mellékhatások jelentkezhetnek, amennyiben sokkal több kapecitabint vett be, mint amennyit kellett volna: hányinger vagy hányás, hasmenés, a száj- vagy a belek gyulladása vagy fekélye, a gyomor- vagy a belek fájdalma vagy vérzése, csontvelő depresszió (bizonyos fajta vérsejtek csökkenése). Közölje azonnal kezelőorvosával, ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja.

Ha elfelejtette bevenni a Capecitabin Sandozt

Ne vegye be a kimaradt adagot, és ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott filmtabletta pótlására a következő alkalommal! Ehelyett folytassa a gyógyszer szedését a szokott módon és beszéljen orvosával.

Ha idő előtt abbahagyja a Capecitabin Sandoz szedését

A Capecitabin Sandoz kezelés befejezésének nincsenek mellékhatásai. Ha kumarin véralvadásgátlót (pl. fenprokumon tartalmú szert) szed, a Capecitabin Sandoz abbahagyásakor szükséges lehet, hogy orvosa módosítsa a véralvadásgátló adagját.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Capecitabin Sandoz is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal HAGYJA ABBA a Capecitabin Sandoz szedését, és lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, ha az alábbi tünetek közül bármelyik fellép:

- hasmenés: ha az Ön megszokott, napi székletürítéseinek száma legalább 4-gyel nő, vagy éjszakai hasmenés is előfordul.

- hányás: ha 24 óra alatt egynél többször hány.

- émelygés: ha étvágytalanná válik és a naponta fogyasztott étel mennyisége sokkal kevesebb, mint lenni szokott.

- szájnyálkahártya gyulladás: ha fájdalom, gyulladás, duzzanat vagy fekély jelentkezik a szájban.

- kéz-és-láb bőrreakció: ha a kezén és/vagy lábán fájdalom, duzzanat és vörösség jelentkezik.

- láz vagy fertőzés: ha 38 °C vagy ennél magasabb láza van, vagy egyéb fertőzésre utaló tünetei vannak.

- mellkasi fájdalom: ha a mellkasa közepén fájdalmat érez, különösen, ha ez fizikai terhelés során jelentkezik.

Ha idejében beavatkoznak, ezek a mellékhatások a kezelés befejezése után általában 2-3 napon belül javulnak. Ha ezek a mellékhatások továbbra is fennállnak, azonnal lépjen kapcsolatba orvosával. Orvosa esetleg javasolja majd Önnek, hogy kezdje újra a kezelést kisebb adaggal.

A fentieket kiegészítve, ha a Capecitabin Sandozt önmagában alkalmazzák, akkor a nagyon gyakori mellékhatások, amelyek 10-ből több, mint 1 beteget érintenek, a következők:

- hasi fájdalom

- kiütés, száraz bőr vagy bőrviszketés

- fáradtság

- étvágytalanság (anorexia)

Ezek a mellékhatások súlyossá válhatnak, ezért nagyon fontos, hogy mindig azonnal forduljon orvosához, amikor egy mellékhatás megjelenését észleli. Orvosa tanácsolhatja Önnek, hogy csökkentse az adagot, és/vagy átmenetileg hagyja abba a Capecitabin Sandoz-kezelést. Ez segít csökkenteni annak a valószínűségét, hogy a mellékhatás tovább is fennálljon és súlyossá váljon.

Egyéb mellékhatások:

Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érint):

- a fehérvérsejtszám vagy vörösvértestszám csökkenése (vérvizsgálatokban látható),

- kiszáradás, testtömeg-csökkenés,

- álmatlanság (inszomnia), depresszió,

- fejfájás, álmosság, szédülés, a megszokottól eltérő bőrérzékelés (zsibbadó vagy bizsergő érzet),

ízérzés változása,

- szemirritáció, könnyezés, szemvörösség (konjunktivitisz),

- a vénák gyulladása (tromboflebitisz),

- légszomj, orrvérzések, köhögés, orrfolyás,

- ajakherpesz vagy egyéb herpesz fertőzések,

- tüdő- vagy légúti rendszer fertőzései (pl. pneumonia vagy bronhitisz),

- bélvérzés, székrekedés, felhasi fájdalom, emésztési zavar, fokozott bélgázképződés,

szájszárazság,

- bőrkiütés, hajhullás (alopécia), bőrvörösödés, bőrszárazság, viszketés (pruritusz),

bőrelszíneződés, bőrhiány, bőrgyulladás, körömbetegségek,

- ízületi- vagy végtagfájdalom, mellkasi- és hátfájdalom,

- láz, a végtagok dagadása, rossz közérzet,

- májfunkciós problémák (vérvizsgálatokban látható) és megnövekedett bilirubinszint a vérben (a máj választja ki)

Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érint):

- vérmérgezés, húgyúti fertőzés, bőrfertőzés, orr- és torokfertőzés, gombás fertőzések (a szájban is előforduló), influenza, bélgyulladás, fogtályog,

- bőr alatti csomók (lipóma),

- vérsejtek, többek között vérlemezkék számának csökkenése, a vér hígulása (vérvizsgálatokban látható),

- allergia,

- cukorbetegség, csökkent kálium vérszint, alultápláltság, a vér triglicerid szintjének növekedése,

- zavart állapot, pánikrohamok, depressziós hangulat, csökkent libidó

- nehezített beszéd, csökkent memória, a mozgáskoordináció romlása, egyensúlyzavar, ájulás,

idegkárosodás (neuropátia) és érzékelési problémák,

- homályos vagy kettős látás

- szédülés, fülfájdalom,

- szabálytalan szívverés és palpitáció (arritmia), mellkasi fájdalom és szívinfarktus,

- vérrögök a mélyvénákban, magas vagy alacsony vérnyomás, hőhullámok, hideg végtagok, lila pöttyök a bőrön,

- vérrögök a mélyvénákban és a tüdőben (tüdőembólia), összeesett tüdő, véres köpet, asztma, fokozott terhelés esetén légszomj,

- bélelzáródás, folyadékgyülem a hasban, a vékonybél vagy vastagbél, a gyomor vagy a nyelőcső gyulladása, alhasi fájdalom, hasi diszkomfort, gyomorégés (az étel visszafolyása a gyomorból), véres széklet,

- sárgaság (bőr és szemek besárgulása)

- bőrfekélyek és hólyagok, bőrreakciók napsütésre, tenyér kivörösödése, arcfájdalom vagy duzzanat,

- ízületi duzzanat és merevség, csontfájdalom, izomgyengeség és merevség,

- folyadékgyülem a vesében, fokozott gyakoriságú vizelési inger éjszakánként, inkontinencia, vér a vizeletben, megnövekedett kreatininszint a vérben (a veseműködés romlásának a jele),

- szokatlan vérzés a hüvelyből,

- duzzanat (ödéma), hidegrázás és borzongás.

Ezek közül a mellékhatások közül néhány nagyobb gyakorisággal fordul elő, ha a kapecitabin más gyógyszerekkel együtt kerül alkalmazásra. Ilyen alkalmazáskor jelentkező egyéb mellékhatások a következők:

Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érint):

- csökkent kálium-, magnézium- vagy kalcium vérszint, emelkedett vércukorszint,

- idegfájdalom,

- fülcsengés vagy zaj a fülben (tinnitusz), hallásvesztés,

- vénagyulladás,

- csuklás, a hang megváltozása,

- fájdalom vagy megváltozott/rendellenes érzet a szájban, állkapocs fájdalom,

- izzadás, éjszakai izzadás,

- izomgörcs,

- vizeletürítési nehézség, vér vagy fehérje a vizeletben,

- bevérzés vagy reakció az injekció helyén (az egy időben, injekcióban beadott gyógyszerek miatt)

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint):

- a könnycsatorna szűkülete vagy elzáródása (könnycsatorna sztenózis),

- májelégtelenség,

- gyulladás, amely az epekiválasztás működészavarához vagy epeút elzáródáshoz vezet (kolesztatikus hepatitisz),

- speciális változások az EKG-ban (QT-távolság megnyúlás),

- bizonyos típusú szívritmuszavar (pl. ventrikuláris fibrilláció, torsade de points és bradikardia).

Ha ezen mellékhatások bármelyike vagy egyéb nem várt hatások gondot okoznak Önnek, beszéljen orvosával. Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. Hogyan kell a Capecitabin Sandozt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje a gyógyszert! A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Capecitabin Sandoz

A készítmény hatóanyaga a kapecitabin.

Capecitabin Sandoz 150 mg filmtabletta: 150 mg kapecitabint tartalmaz

Capecitabin Sandoz 500 mg filmtabletta: 500 mg kapecitabint tartalmaz

Egyéb összetevők:

- tablettamag: laktóz-monohidrát, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát

- tablettabevonat: hipromellóz, talkum, titán-dioxid (E171), vörös vasoxid (E172)

Milyen a Capecitabin Sandoz készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Capecitabin Sandoz 150 mg filmtabletta: Halványrózsaszín, hosszúkás (5.5 x 11 mm) filmtabletta, "150" jelöléssel az egyik oldalán.

Capecitabin Sandoz 500 mg filmtabletta: Rózsaszín, hosszúkás (8.4 x 16 mm) filmtabletta, "500" jelöléssel az egyik oldalán.

A Capecitabin Sandoz 28, 30, 50, 56, 60, 80, 84, 90, 100, 110, 112, 120 vagy 180 filmtablettát tartalmazó PVC/PVDC (250/120 µm) - Alumínium (20 µm) buborékcsomagolásban és dobozban kerül forgalomba.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Daganatellenes szerek kategóriában