Vérvétel téma

Laborvizsgálati kifejezések

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2022-01-07 14:33
Nagyon sokszor egy-egy vérvizsgálat alkalmával találkozhatunk olyan kifejezésekkel, melyeket előtte még soha vagy nem igazán hallottunk. Most segítünk ezeknek az idegen kifejezéseknek a megértésében!

Hogyan menjek vérvételre?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Tschürtz Nándor, RizikóRiadó Program és Bak Marianna, biológus - 2022-08-16 22:03
A vérvételt senki sem szereti. Nem is szeretni kell, hanem elvégeztetni, ha véradatokra van szükség esetleges betegségünk felfedezéséhez, kezelésünk megtervezéséhez vagy ellenőrzéséhez.

Betegség is okozhatja, ha folyton ideges

Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor, endokrinológus - 2022-02-15 07:33
A stressz mindennapjaink szerves része, így sokaknak már szinte állandó állapot az idegesség és a rossz közérzet. Természetesen a nehéz helyzetek kikerülhetetlenek az életben, ám ha minden nap feszültségben telik, azt nem feltétlenül mentális betegség okozza. Dr. Békési Gábor PhD, pajzsmirigy-specialista egy vérvételt javasol ilyen esetekben.

Gyakran együtt jár a D-vitamin-hiány és a pajzsmirigyzavar

Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor, endokrinológus - 2022-02-08 05:03
A D-vitamin-hiány leginkább fáradtság, immungyengeség formájában jelentkezik, ám ha hosszú időn keresztül fennáll, akkor a pajzsmirigy működésére is hatással lehet. Dr. Békési Gábor PhD, pajzsmirigy-specialista ezért a pajzsmirigyfunkciók ellenőrzését javasolja azoknak, akik D-vitamin-hiánnyal küzdenek, hiszen a kettő erősítheti is egymás tüneteit.

A teljes vérkép vizsgálata

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2021-12-20 18:33
Teljes vérkép
A teljes vérkép vizsgálat az általános laboratóriumi vizsgálat része, viszont jelentősége miatt szinte minden speciális esetben is, súlyos állapotban vagy bizonytalan diagnózis esetén is megtörténik elemzése.

Cukorbetegségre utaló laboreltérések

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2021-10-25 17:03
Cukorbetegek
A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik, nem elegendő az ujjbegy megszúrása.

Labor a betegágy mellett

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-03-29 13:03
Az orvosi ellátásban elengedhetetlen a gyors döntés, ami különös hangsúlyt kap a sürgősségi osztály munkájában. Ebben segítenek az ágy mellett használható eszközök - hallottuk dr. Krivácsy Péter osztályvezetőtől, amikor online hallgatóságának bemutatott hármat az I. Gyermekgyógyászati Klinikán napjainkban is használt berendezések közül.

Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2018-04-04 09:41
Vérvétel
Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

Cukorbetegség - Honnan vegye az önellenőrzéshez szükséges vért?

Springmed - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor - 2015-09-06 15:11
Mindegy-e, hogy honnan, melyik bőrterületről veszik az önellenőrzéshez szükséges vért? Hosszú időn keresztül nem volt kétséges, hogy honnan történjék a vércukor-önellenőrzéshez szükséges vérvétel, mert erre vagy az ujjbegyek oldala, vagy a fülcimpa látszott a legalkalmasabbnak.

Mégsem vagyok allergiás?

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2014-01-20 02:51
Az allergiavizsgálat olykor téves, álnegatív eredménnyel zárul. Mihez kezd a beteg, ha tünetei vannak, de a teszt alapján nem allergiás?

Vérvétel a beteg otthonában

Nurse Háziápolási Szolgálat - 2013-08-23 14:01
Otthonában ápolt, nehezen mobilizálható beteg esetén nagy kihívást jelenthet akár egy kontroll vérvétel kérdése is. Nem szeretnénk kitenni az utazás okozta stressznek, vagy a távolság és a betegség miatt nem megoldható családtagunk szállítása az otthonából a rendelőintézetbe.
"Szexuális étvágyam jelentősen csökkent vagy inkább fogalmazzunk úgy,hogy megszűnt, valamint az átlagosnál ingerlékenyebb is vagyok. Utalhat ez a pajzsmirigy betegségére?" - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Vérvizsgálat a depresszió diagnosztizálására

Független Hírügynökség - 2008-03-13 09:30
Hamarosan egyszerű vérvizsgálattal is eldönthetik az orvosok, hogy egy páciens depressziós-e. A módszerrel gyorsan meghatározhatják azt is, hogy hatásosak-e a betegnél az antidepresszáns szerek, vagy másokat kell helyettük választani.

Injekció/vérvétel utáni rosszullét

Orvos valaszol - Dr. Szabó Zsuzsanna - 2021-06-02 16:14
Kedves Doktor Nő/Úr, már fiatalabb koromban is rosszul voltam a tű/vér látványától, a vérvételtől/oltástól. Legutóbb 2-3 éve voltam keményítő terhelésen és vérvételen emésztési zavarok miatt, ott kissé megkínoztak és van aki szerint pszichés alapon

Vér és vizelet vétel

Orvos valaszol - Dr. Szanyi Andrea - 2019-09-25 18:19
Tisztelt WebBeteg! Érdeklődni szeretnék hogy melyik típusú vér és vizelet vétel a megfelelő nekem. Arról szeretnék képet kapni, hogy a szervezetemre hathat vagy hathatnak-e bármilyen fajta gyógyszerek vagy egyéb gyógyszerhez hasonló anyagok! Telje

vérvétel közbeni idegsérülés

Orvos valaszol - Dr. Kerekes Éva - 2016-01-22 07:04
Üdvözlöm! Vérvétel során a megszokott feszítő érzés helyett, szúró, erőteljes fájdalmat éreztem a tű behelyezésekor, amit jeleztem is a hölgynek aki a vért vette. Majd mivel alábbhagyott a fájdalom nem húzta ki a tűt, hanem így vette le a vért. A

Vérvétel

Orvos valaszol - Dr. Kiss György - 2016-01-14 15:57
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a válaszát. El fogom végeztetni a kombinált vagy komplex tesztet! Mégegyszer köszönöm!

A gyakori vérvétel tönkreteszi a vénát?

Orvos valaszol - Dr. Tomonkó Magdolna - 2014-03-10 10:27
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Úgy hallottam, hogy a gyakori vérvétel "tönkreteszi" a vénát. Igaz ez? Vagy csak a kanül tudja "elrontani"? És tud regenerálódni két vérvétel között? Mennyire gyakori vérvétel tud a vénában kárt okozni?

Vérvétel, italfogyasztás

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2010-12-02 14:24
Kérdésem az lenne, hogy vérvétel előtt energiaital fogyasztása megengedett-e? Problémát jelenthet, ha ezt elmulasztottam jelezni a vizsgáló orvosnak?

Sűrű vér

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2010-02-18 17:58

11-éves kislányomnak sűrű a vére, panassza volt hogy hányigerevan és szédül elvitük orvoshoz de nem tudta a vért leveni mert sűrű volt.mitől lehet? Válaszát előre is köszönöm. F. Györgyné

Vérkép

Orvos valaszol - Dr. Farkas Ágnes - 2009-09-22 20:18
      Sajnos csak a ciklus 19. napján végzett vérvételhez kaptam referenciaértékeket: LH:   7, 17 mU/ml (follukuláris fázis: 1, 10-11, 60; ovulációs fázis: 17-77; luteális fázis: 0-8) FSH: 2, 96 mU/ml (follukulár

Vérvétel

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2008-12-07 14:51
A páromnak melldaganata volt, négy éve műtötték a bal mellét. Azomban Kb 3-hete vérvételkor, a bal kezéből is vettek vért és a vénát is elszúrták. Ezek után jelentkezett a bal kezében igen heves fájdalom, és gyengeség. ami azóta is tart. Ezt több orv

Vérvétel

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2008-08-06 19:39
Csupán annyi volna a kérdésem, hogy Magyarországon a kórházakban a műtét előtti vérvizsgálat alkalmával aids szűrést is végeznek?