Labor a betegágy mellett

Szerző: WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet, újságíró

Az orvosi ellátásban elengedhetetlen a gyors döntés, ami különös hangsúlyt kap a sürgősségi osztály munkájában. Ebben segítenek az ágy mellett használható eszközök - hallottuk dr. Krivácsy Péter osztályvezetőtől, amikor online hallgatóságának bemutatott hármat az I. Gyermekgyógyászati Klinikán napjainkban is használt berendezések közül.

A sürgősségi osztályon késlekedés nélkül fel kell állítani a diagnózist, amihez nélkülözhetetlen a beteg egészségügyi paramétereinek gyors meghatározása. Az előadás napján például egy tüdőérintettsége miatt súlyos állapotú covidos, a vizelet-kiválasztás zavara miatt nagyon beteg kisgyerek ellátása után érkezett előadást tartani a főorvos. A Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezetője arról beszélt, hogy habár más-más kérdésekre keresik a választ, de minden beteg vizsgálatának fontos része a mielőbbi laborlelet, amit ma már a betegágy mellett, illetve a sürgősségin a beérkezés idején a levett mintából, helyben meg lehet kapni.

Az ágy melletti labor gyors, pontos, felhasználóbarát, hordozható, könnyen kezelhető, jól értelmezhető – hiszen ilyenkor nem laboros szakember veszi a mintát, nem is ő értékel, hanem a készenlétben álló sürgősségi orvos, belgyógyász, asszisztens, nővér. Azaz „nálunk a sürgősségben segít”, mondja a sürgősségi osztály főorvosa, hiszen a mintavételhez meg kell szúrni a beteget, aztán az anyagot a laborba vinni, ott gépre tenni, megvárni a nyomtatott eredményt… A leleteket nem téveszthetik össze, nem keverhetik el, mivel az ágy mellől nem megy sehova a minta. Bár az ilyen eszköz drágább, mint a labor berendezése, de akkor is költséghatékony, és sok a járulékos haszna.

A súlyos beteg csecsemőnél pl. gyorsan meg lehet állapítani, van-e általános gyulladás a szervezetében, milyen a fehérje száma – „a gyorsan megismert adatok alapján időt nyerünk a terápia megkezdéséhez” – mondja Krivácsy Péter, sürgősségi főorvos.

Az enyhe állapotú betegnél előny, hogy „a hamar kapott megnyugtató eredmény birtokában előbb mehet haza”, ami a gyerekek esetén érzelmileg, mentálisan különösen fontos. A rendszer szempontjából pedig abban segít, hogy jobban tudják szervezni "a nagy betegáramlást". Emellett biztonságot is lehet nyerni: a gyors laborral kevesebb a felesleges kezelés, a szükségtelen antibiotikum felhasználás.

Az eszközök

A vérkép automata (Norma) öt perc alatt teljes értékű vérképet ad, ami alapvetően fontos a fertőzés diagnosztizálásához. A sürgősségi osztály vezetőjének példája: beérkezett egy nagyon sápadt, gyenge, elesett Down-kóros kisgyerek, akiről 5 perccel később már tudták, hogy vörösvérsejtjeinek száma a normálisnak csak harmada. Azonnal megindíthatták tehát a transzfúziót nála. Az eszköz nélkül csak órákkal később juthatott volna vérhez. Az is előfordult, hogy az annyira alacsony hemoglobin szint miatt, szinte azonnal sikerült diagnosztizálni a leukémiát a gép segítségével – máskor mindez jóval tovább tart.

A Norma teljesen magyar fejlesztésű berendezés, évekig tesztelték a klinikán, az osztályon kísérleteztek vele, hogy lehetne még jobban használni.

Egy másik eszközük a hemoglobin (Hb) mérése mellett a szervezetben zajló gyulladásokat jelző CRP kimutatására is szolgál. (A C-reaktív proteint, azaz fehérjét a máj termeli. Bakteriális fertőzések, szöveti sérülések, gyulladásos folyamatok során kerül a véráramba, ahol felismeri a károsodott, vagy testidegen sejtek speciális membránfehérjéjét, s hozzákapcsolódik. Ezáltal a falósejtek azonosítják az eltávolítandó sejteket, s bekebelezik. A CRP segít leküzdeni a fertőzéseket, s egyben eltávolítani a vérből a szövetek sérülése nyomán megjelenő toxikus anyagokat.)

A magas CRP bakteriális fertőzésre utal, és fontos, hogy erről gyors eredményünk legyen, mert a lázas hathónapos fertőzött baba tünetszegény”, mondja Krivácsy doktor, s hozzáteszi, a klinikára őt beutaló háziorvosnak is nagy segítségére lehetne ez az 5 perc alatt fontos diagnosztikus segítséget nyújtó eszköz.

Legdrágább segítőjük a vérgáz-analizátor, ami azt mutatja, hogy az oxigén hogyan szállítódik a szervezetben, eljut-e a sejtekbe, milyen a szervezet belső egyensúlya, milyen a pH értéke (ennek kóros volta súlyos betegségek alatti fokozott savtermelésre utal). Fontos látni a sav-bázis térképet, a vérgáz értéket – különösen annál a gyereknél, akinek elhúzódó légzési panasza van - lehet, hogy fibrózisban szenvedő súlyos beteg. A nátrium, kálium, klór, kalcium-ion koncentráció mérése sok kórkép felállításához elengedhetetlen.

A három készülék együttes használata - a vér mintavétellel együtt - negyed óránál nem vesz több időt igénybe.

Tovább Normál vérkép - Hogyan értelmezzük a leletet gyermekeknél?

Mennyit jelent egy cseppnyi vér valójában?

A vérképhez 100 mikroliterre (azaz egytized milliliterre) van szükség – mondja Krivácsy doktor. A CRP-hez 10 mikroliter (ennyi mennyiség egy kapilláris tűben kb. 1 cm magas véroszlop), a vérgázhoz 65 mikroliter – tehát összesen 175 mikroliterre van szükség, míg egy átlagos cseppben 50 mikroliternyi vér lehet. „Azaz legalább 3,5 cseppnyi vért, nagyjából 2/10-ed millilitert kell levennünk a gyerekből itt a klinikán, hogy megbízhatóan el lehessen végezni a laboranalízist.” A mikrocső kialakítása okoz egy kis gondot, mert 200-250 mikroliternyi vér kell legyen benne ahhoz, hogy megfelelően működjön a mérés – de mindeneképpen cél, hogy minél kevesebbre legyen szükség.

Ne gondoljuk, hogy nincs túl nagy jelentősége, vajon egy cseppel több vagy kevesebb! Kardinális kérdés lehet a vér mennyisége – a felnőttek 5,5 liternyi véréből le lehet venni több csőnyivel is akár, mondja a sürgősségi orvos, de például a 600 grammos koraszülött babánál minden mikroliternyi vérnek nagy a jelentősége.

Napjainkban, amikor a COVID miatt „biztonsági” felszerelésben vannak az orvosok, öltözékükben rendkívül nehéz vénát szúrni, ezért nagyon megnőtt az úgynevezett kapilláris mintavételek száma.

A vénás szúrást a nagyobb gyerekek is fájdalomként élik meg. Mivel az orvosokat bántja, ha bármi kellemetlenséget kell okozniuk betegeiknek, akinél lehet, próbálják tompítani a traumát – mondja dr. Krivácsy Péter. A sürgősségi osztály vezetője megoszt egy szakmai trükköt hallgatóságával – a kisbabáknál úgy mérsékelik ezt a traumát, hogy a szúrás helyére cukoroldatot csöppentenek, illetve anyukájukat szoptatásra kérik, mert táplálkozás közben elterelődik a baba figyelme a fájdalomról. Arra a kis időre…

Ez is érdekelheti

Szerző: WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet, újságíró
Az előadás 2021. március 25-én a Semmelweis Egészségnapok keretében online volt megtekinthető.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Majomhimlő Majomhimlő

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás.

Férfi nemi szervek Férfi nemi szervek

Herékkel, prosztatával, húgycsővel és vesékkel kapcsolatos érdekességek.

Már Romániában az ismeretlen...

Romániában is megjelent az Európában és Amerikában gyermekek körében terjedő, ismeretlen eredetű májbetegség - erősítette meg a bukaresti...

Világszinten új eljárást teszteltek...

A Pécsi Tudományegyetemen teszteltek a világon elsőként egy új, magnézium-kalcium alapú felszívódó implantátumot, amely újabb jelentős...

Laborvizsgálati kifejezések

Nagyon sokszor egy-egy vérvizsgálat alkalmával találkozhatunk olyan kifejezésekkel, melyeket előtte még soha vagy nem igazán hallottunk. Most...

Sürgős-e a sürgős? Miért olyan...

Gyakran hallott kérdés az egészségügyben: "Mennyit kell még várni?" Ez bizony sok mindentől függ, és a legtöbb esetben a betegellátási szisztéma...

Mik azok a pro familia ellátások?

Az úgynevezett pro familia ellátások lehetőséget biztosítanak arra, hogy az orvos saját magát és közeli hozzátartozóját akkor is beutalhatja...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.