Rekedtség téma

A rekedtség lehetséges okai és kezelése

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2023-01-23 05:03
Rekedtség
Mindenki tudja, milyen érzés, ha kapar a torka, nyelési nehézségei támadnak és elmegy a hangja. A rekedtségnek számos oka lehet. De mi is történik tulajdonképpen, amikor elmegy a hangunk, és hogy kezelhető a rekedtség?

Meglepő ok a torokfájás mögött

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-05-07 20:36
A Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) a gyomor savtartalmának a nyelőcsőbe visszajutásának eredménye. Evés során a nyelőcsőn keresztül jut az élelmiszer a gyomorba, és a nyelőcső végén található egy izom, az úgynevezett nyelőcső alsó záróizom, melynek feladata, hogy megakadályozza a gyomortartalom visszaáramlását.

Gyakran rekedt? Megváltozott a beszédhangja? Íme, az okok

Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter - 2022-04-24 17:36
Az utóbbi időben, mintha folyton berekedne? Minden megszólalás előtt köszörüli a torkát, az ismerősei figyelmeztették, hogy gyakran krákog? A hang megváltozását, rekedtséget a hang túlerőltetése vagy dohányzás is okozhatja, de jelezhet akár pajzsmirigy- vagy autoimmun betegséget is.

Miért nő a torokrák előfordulása világszerte?

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2022-02-22 20:33
Kinek ne fájt volna már a torka, kinek ne lett volna már rekedt a hangja? Esetleg “gombócot” érzett a torkában? Általában ezek olyan kisebb problémák, amelyek maguktól vagy egy antibiotikumkúra után elmúlnak. Ugyanakkor ezek a száj-garatrák (a torokrák egy fajtája) jelei is lehetnek, vagy ha egy csomó keletkezik a szájüregben vagy annak közelében, akkor az szájüregi rák jele lehet.

Állandó torokköszörülés - Mi okozza a panaszt?

ENT House - Dr. Horváth Tamás, fül-orr-gégész - 2022-01-16 13:33
Az a fajta állandósult krákogás, torokköszörülés, ami nem jár más panasszal, és ami mögött fül-orr-gégészeti vizsgálat során nem lehet kifejezett szervi eltérést találni a torokban, elég komoly kihívást jelenthet a kezelőorvos számára.

A rekedtség súlyos problémákat jelezhet

Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter - 2021-12-30 11:36
Az elhúzódó rekedtség hátterében komoly elváltozások állhatnak, melyek megfelelő kezelés nélkül csak rosszabbodnak.

A rekedtség okai és kezelése

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2021-11-11 09:04
Rekedtség
Számos különböző ok vezethet rekedtséghez, melyek lehetnek akár banálisak is, mint például a hangszalagok megerőltetése hangos beszéd vagy éneklés miatt, de olyan súlyos betegség is állhat a háttérben, mint például a gége rosszindulatú daganatos elváltozása.

5 tünet, aminek a kezelésében a foniáter tud segíteni

Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter - 2021-09-05 22:03
Nyaki műtét előtt áll, horkol vagy hamar elfárad a hangja? Az ilyen típusú panaszok kezelésével a fül-orr-gégészet egy speciális területe, a foniátria foglalkozik. A szakemberek olyan gyakori problémák kivizsgálásával is foglalkoznak, mint a gombócérzés a torokban vagy elhúzódó rekedtség.

A torokfájás lehetséges okai

WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - 2021-02-06 11:56
Torokfájás
A torokpanaszok változatos formában (pl.: torokfájás, nyelési nehezítettség, rekedtség) és gyakran szerepelnek a betegek (mind a felnőttek, mind a gyermekek) panaszai között, főként ősszel és télen.

Mi okozhat hangszálbénulást?

Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter - 2019-11-30 09:36
A tartós rekedtség a legjellemzőbb tünet, de ha beszéd közben gyakran kifogyunk a levegőből, szintén intő jel lehet. A hangszálbénulás bekövetkezhet nyaki műtétek után is, de akár daganatos elváltozást is jelezhet.

A hangszalagbénulás tünetei, okai és kezelése

WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész - 2019-09-15 09:33
Hangszalagbénulás
A hangszalagbénulások elnevezése kissé félrevezető. Valójában a gége izomzatának különböző eredetű bénulásairól van szó, melyeknek eredménye a gége mozgásainak zavara.

A hangszalaggyulladás tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész - 2019-02-19 17:04
A hangszalagok - leggyakrabban vírusos eredetű - akut gyulladása a rekedtség vezető tünetével jár. Általában felső légúti hurutok kapcsán észleljük. Hogyan történik a kivizsgálás? Miért fontos, hogy a rekedtséget kivizsgáltassuk? Hogyan kezelhető a hangszalaggyulladás?

Hangszalag polip: a hang túlerőltetése is okozhatja

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2014-07-10 02:57
A hangszalag polip műtéti úton megszüntethető, a beteg 4-5 napos hallgatás után elkezdhet újra beszélni. Ha az elváltozást a helytelen hangképzés okozta, akkor a kiújulást csak a helyes beszédtechnika elsajátításával lehet megelőzni.

Hangképzési zavarok - nem csak gyermekbetegség

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2014-05-07 05:21
Rekedt, fátyolos hang, állandó torokköszörülés, szárazság érzet a torokban. A hangképzési zavarok számtalan kellemetlen tünetet produkálhatnak, kezeletlen esetben pedig szervi elváltozásokat, vagy a hang elvesztését is okozhatják.

Mikor forduljunk foniaterhez?

Budai Allergiaközpont - 2008-07-10 09:45
A hangképzés zavarai érzékenyen érintik az embert a számára legfontosabb interpersonalis tevékenységében, a beszédben. Eltérései korlátozzák az egyén társadalmi érintkezését, gátolják a foglalkozásának gyakorlását, ezáltal hatással vannak az egész személyiségre. Ezért is fontos, hogy komolyan vegyük a hangképzési rendellenességeket.

Altatás mellékhatása

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2018-04-24 09:16
Kedves Doktor Úr! Januárban meningeomával műtöttek, ami több mint öt órás műtét volt. Az alappanaszom az, hogy a műtét óta folyamatosan rekedt vagyok, nem jött vissza a hangom. A torkomban és a mellkasomban égő fájdalmat tapasztaltam, és olyan a tor

autoimmun betegség?

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund - 2012-04-12 14:25
Kb 10 éve a férjem nyakán egy 5 cm átmérőjű rózsaszínes világos folt keletkezett. Bőrgyógyászhoz mentünk a dg.vitilligó, ami nem gyógyítható és mint utólag kiderítettem egy autoimmun betegség. (a folt azóta nagyobb lett) Kb.egy éve panaszkodik a fér

Rekedt hang

Orvos valaszol - Dr. Horváth Tamás - 2010-07-21 11:42
T. Címzett! 5 éves kislányom hangja kb fél éve észrevehetően mélyebb lett, és nagyon rekedtes. Bő egy éve kivették az orrmanduláját, mert a füle többször be volt gyulladva. Az orrmandula a nagysága miatt akadályozta bizonyos füljáratok szellőzését

Hangszalagrák

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2010-07-15 17:06
Kedves Doktor úr! Apukámnak június elején a hangszalagján található rosszindulatú tumort eltávolították. A műtét során a rákos hangszalagot, illetve a két hangszalag találkozási pontját kivették. A gégész szakorvos két hete látta és - a szövett

Mit tehetnék?

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2010-02-25 21:41
Kedves Doktornő! A nyakam nagyon meg volt dagadva, alig tudtam nyelni és beszélni, be voltam rekedve. A nyirokcsomók mindkét oldalon nagyon be voltak gyulladva.Ezek a tünetek már több éve vannak és csak most küldtek vele tovább.Nyaki ultrahangot é

Hangszálgyulladás, rekedtség terhesen

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2010-02-23 21:53
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! A problémám a következő: január 3a óta rekedt vagyok. Az elején ha ittam köhögnöm kellett, de mostmár elmúlt. Különben nem volt lázam, nem fájt a torkom, nem köhögtem. Viszont a hangom rettenetes, mintha sokat kiabálta

Rekedtség

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010-01-31 22:21
Tisztelt Doktornő! Édesapám (68 éves) már 3 hónapja be van rekedve.Felkeresett gégész doktort, aki váladék minta vétel nélkül megállapította, hogy valamire allergiás. Felírt egy (drága) gyógyszert, amit apukám 2 dobozzal beszedett, de a rekedt

Ébredés utáni rekedtség és orrfolyás

Orvos valaszol - Dr. Piros Zsuzsanna - 2009-06-26 08:55
4 éves kislányom hónapok óta, minden ébredés után (éjszakai alvás és a nappali alvás után) rekedt, esetenként orra is folyik. Kb. 1- 1, 5 óra alatt gyakori köhécselés, krákogás után rekedtsége megszűnik. Orrát csak 1x-1x kell kifújnia, orrváladéka