Óvja hangszalagjait hangterápiával!

Orvostkeresek Egészségmagazin
megjelent:

Gégegyulladás gyakran jelentkezhet pedagógusok, előadóművészek, valamint olyan foglalkozási körökben dolgozóknál, akiknek a fő munkaeszközük a hangjuk. A visszatérő panaszok kezelésében a helyes hanghasználat elsajátítása, a hangszalagok túlerőltetésének kerülése is segíthet.

Munkahelyi ártalom?

A rizikócsoportba tartozó személyeknél gyakrabban jelentkező akut gégegyulladás oka egyfelől, hogy az érintettek gégéje átlagon felüli igénybevételnek van kitéve, emiatt esetükben egy felsőlégúti fertőzés könnyebben okoz hangszalag gyulladást is.

A helyzeten tovább ront a helytelen hanghasználat. A hangszalagok túlerőltetése rövid időn belül megbosszulja magát, a nap végére rekedtség, torokfájdalom is jelentkezhet – sorolja a jellemző panaszokat dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

Tünetek és diagnózis

A gégegyulladásra leginkább a rekedtség hívja fel a figyelmet. Köhögési inger, torokfájdalom, gombócérzés is jelentkezhet. Elhúzódó panaszok esetén mindenképpen fül-orr-gégészeti vizsgálat javasolt, a pontos diagnózis megállapításához gégetükrözésre van szükség.

Gombócérzés a torokban - Komolyabb bajt is jelezhet

Kevesen fordulnak ezzel a bizonytalan panasszal az orvoshoz, pedig akár nagyobb betegség előjele vagy kísérő tünete is lehet, ezért érdemes végig venni, hogy mi minden állhat a hátterében. Gombócérzés a torokban - Komolyabb bajt is jelezhet

Hangszalaggyulladásról konkrétan akkor beszélhetünk, ha az orvos a gégetükri képben gyulladásra utaló elváltozásokat lát, észleli a kissé megvastagodott, erezett, esetleg váladékos és emiatt a nem is jól záródó hangszalagokat – magyarázza a Fül-orr-gége Központ orvosa. Hosszantartó panaszok esetén azért is javasolt a mielőbbi szakorvosi kontroll, mert az elhúzódó rekedtség mögött egyéb súlyos megbetegedések is lehetnek, mint például gége-, vagy pajzsmirigydaganat . A gyógyulási esélyeket nagymértékben növeli, ha korai stádiumban felfedezzük az elváltozást. A fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett allergia teszt elvégzésére is szükség lehet bizonyos esetekben, mert a panaszok hátterében allergia is állhat. Emiatt a hangszalagok megvastagodhatnak, vizenyőssé válhatnak, mindez pedig köhögési ingert és rekedtséget válthat ki.

A rekedtség okai és kezelése

Számos különböző ok vezethet rekedtséghez, melyek lehetnek akár banálisak is, mint például a hangszalagok megerőltetése hangos beszéd vagy éneklés miatt, de olyan súlyos betegség is állhat a háttérben, mint például a gége rosszindulatú daganatos elváltozása. A rekedtség okai és kezelése

Gége-diéta

Dr. Holpert Valéria hangsúlyozza, hogy azoknál, akik sokat és „kissé helytelenül” használják a hangjukat, gyakori az akut gégegyulladások ismétlődése. Ilyenkor nagyon fontos a hang kímélete. A suttogás a normál beszédnél is jobban igénybe veszi a gyulladt hangszalagokat, ezért suttogni egyáltalán nem szabad ebben a pár napban – figyelmeztet a doktornő.

A gyógyulás időszakában kerülni kell a túl hideg és túl meleg, szénsavas és fűszeres ételeket és italokat. Az inhalálás hasznos lehet, de csak speciális inhaláló készülékkel végezve. Csak ez képes ugyanis eljuttatni a hangszalagokig az alkalmazott inhaláló szert, az otthoni, forró gőzös inhalálás pedig többet árt, mint használ. A minden esetben szükséges hallgatás és gége diéta mellett gyógyszeres kezelésre is szorulhat a beteg. A gyógyszeres kezelés egyéntől függő, gyulladáscsökkentőre, nyákoldóra , bizonyos esetekben antibiotikumra is szükség lehet.

Megelőzés hangterápiával

Az erőltetett, hibás, rosszul vezetett beszédlégzés miatt könnyebben kifáradnak a hangszalagok, gyakrabban jelentkezhet rekedtség. A megfelelő beszédtechnika elsajátítása a terhelhető, tisztán csengő hanghoz is hozzásegít bennünket. Az egyéni hangszínek gazdagításával, a hang magasságának és erősségének helyes használatával az egészségünket is védjük. A hangterápia segítségével elsajátítható a helyes légzés, a pontos artikuláció, a lágy hangindítás, a megfelelő hangosítás és minden olyan képesség, amely a jó hangképzést, ilyen módon pedig a rekedtség megszűnését eredményezi.

(Forrás: )

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.