Rekedtség

Tisztelt Doktor Úr! Egy hónappal ezelőtt, délután egy kicsit berekedtem. Délelőtt még nem volt semmi bajom. Másnapra már alig volt hangom, csak néhány szótagot voltam képes hangosan kiejteni /ezeket is már nagyon rekedten/, a többi csak suttogás volt. Nem voltam náthás, nem fájt a torkom, semmi más bajom nem volt. Nagyon megijedtem, és elmentem a gégészetre. A főorvos úr azt mondta hogy vírusfertőzés van a hangszálaimon és felírt Azibiot 500 mg-os antibiotikumot. Ezt beszedtem. Kb. három hét alatt már egy kicsit javult az állapotom, már csak néha nem jött ki hang a torkomon, de a rekedtség továbbra is megmaradt. Ma ismét visszamentem a gégészetre, ahol a főorvos úr azt mondta, hogy nem lát semmilyen kóros elváltozást, és azért nem jön ki hang a torkomon, meg azért vagyok rekedt, mert nem helyesen ejtem a hangokat! Egy beszédterapeutához adott elérhetőséget, és ennyi. Amikor megkérdeztem hogy egyik percről a másikra 57 év után elfelejtettem hogy kell helyesen kiejteni a hangokat, eléggé határozottan közölte hogy mivel én COPD-s vagyok ez attól van, hogy elgyengültek a beszédképző izmok. Megkérdeztem hogyha a COPD miatt van akkor nem fokozatosan kellett volna romlania a hangomnak? Azt válaszolta hogy a rák is egyik napról a másikra alakul ki, és nem fokozatosan. Nem akartam vitatkozni, hiszen én nem vagyok orvos nem értek hozzá, de azért fura hogy egy évek óta meglévő betegség egyik napról a másikra, ennyire hirtelen ilyen tünetet okoz. Vagy mégis lehetséges lenne? Mit javasol Doktor úr? Nyugodjak bele hogy rekedt maradok és menjek beszédterapeutához, vagy tehetek még valamit hogy ne maradjak ennyire rekedt? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza rekedtség témában

Tisztelt Asszonyom!

A rekedtségnek sok oka lehet, elképzelhető, hogy egyszerre több is van jelen, de komoly panaszt csak egy esetleges megfázás okozta akut gyulladás okoz, amiből aztán lassú lehet a gyógyulás. A foniáter/logopédus képes lehet "csodát" tenni, de az is elképzelhető, hogy a krónikus betegség miatt már sosem lesz a hangja a régi. Daganatra nem gondolnék, hiszen az indirekt gégevizsgálattal is látszana. Szerintem bízzon a beszédterápiában, sok vesztenivalója nincs, nyerni meg lehetséges.

Kérdés: 2016. szeptember 20., 21:27; Megválaszolva: 2016. szeptember 21., 22:10
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Suttogás mennyi kárt okozozott
Rekedség
Tisztelt Doktor úr/ Nő! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy a férjem (30) éves szombaton koncerten volt a barátaival, sokat kiabáltak...
Mutet utani rekedtseg
Tisztelt Doktor Ur! Egy es masfel evvel ezelott volt ketto szivmutetem, amit kovetoen idokozonkent rekedtseget tapasztalok, "elmegy a hangom". Korabbi cikben...
Folyamatos rekedtség
Tisztelt Dr. Zaránd Úr! Ez év júliusától kezdődően szinte folyamatos, egyre romló rekedtségem van, van olyan nap, amikor nap végére teljesen...