• Altatás mellékhatása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr! Januárban meningeomával műtöttek, ami több mint öt órás műtét volt. Az alappanaszom az, hogy a műtét óta folyamatosan rekedt vagyok, nem jött vissza a hangom. A torkomban és a mellkasomban égő fájdalmat tapasztaltam, és olyan a torkom mintha eleven sebes lenne. Arra szeretnék választ találni, hogy az altatás mellékhatása lehet e az, hogy a gyomorsav okozza mindezt. Eddig csak a légcsőre gondoltam, hogy annak kell regenerálódnia, de az eltelt idő hossza miatt és a tapasztalt tünetek miatt felmerült bennem, hogy okozhatja e gyomorsav mindezt. Azt is érzem, hogy éjszaka, fekvő helyzetben ez az égő érzés erősebb, illetve némi váladék is képződik, ami napközben enyhébb. De a rekedtség folyamatosan fennáll és a mellkasom közepén érzek olyat, mintha valami erős lerakódás lenne. A műtétem tökéletesen sikerült, de ettől az utóhatástól még nem tudtam megszabadulni. Kérem világosítson fel, hogy ilyen tünet esetén a légzőszervet vagy a gyomort befolyásolhatja e az altatás, vagy egyáltalán jó irányban keresgélek e, hogy megoldjam a problémámat. Évek óta szedek gyógyszert ( trileptal) amit epilepsziás rosszullétre kaptam. Ennek a fizikai oka a meningeoma januárban meg lett szüntetve és most a gyógyszert is fokozatosan csökkentett mennyiségben szedem és valószínűleg le is tehetem. Most a rekedtség amit nagyon szeretnék megszüntetni, ehhez kérem a tanácsát. Előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a rekedtség témában

        Reflux okozhatja a panaszt, de ennek elméletileg nincs összefüggése az altatással. Azonban a műtét alatti légcső intubáció is okozhat ilyen tünetet. Mindenképp érdemes fül-orr-gégészt felkeresni (hangszálakat, garatot-gégét megtekinteni) valamint egy gyomortükrözést elvégeztetni, hogy el tudjuk dönteni, mi a panaszok forrása.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2018. április 24., 09:16; Megválaszolva: 2018. április 24., 12:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: