Folyamatos rekedtség

Tisztelt Dr. Zaránd Úr! Ez év júliusától kezdődően szinte folyamatos, egyre romló rekedtségem van, van olyan nap, amikor nap végére teljesen elmegy a hangom. Júliusban egy fesztivál után kicsit be voltam rekedve – ez előfordult már, később nem volt probléma. A fesztivál után 1 nappal tüszős mandulagyulladást kaptam. Ezzel voltam házi orvosnál, aki megállapította, hogy betokosodott és ha nem szakad fel, gégészetre kell mennem. Szerencsére erre nem került sor, pár nap antibiotikum és Tantum Verde spray után meggyógyultam. DE! Azóta folyamatos rekedtségem van. A mandulagyulladás után még elviselhető volt, csak estére rekedtem be minimálisan. Azt gondoltam, hogy a gyulladás és az előtte levő fesztivál oka, majd elmúlik. Egyre rosszabb lett. Volt olyan nap, amikor már reggel is alig volt hangom. Jártam fül-orr-gégésznél Veszprémben, aki egy kb 30 mp-es vizsgálat után annyit mondott, hogy semmi probléma, igyak Calcium-Sandozt. Iszom, de nem érzem, hogy segítene. Hozzá kell tennem, hogy dohányzom, napi szinten akár 15-20 szál is elmegy. Kipróbáltam, hogy pár napig nem gyújtok rá, de semmi eredménye nem volt. Folyamatosan nyelnem kell, száraznak érzem a tokrom és mintha valami le is lenne tapadva – bár ismétlem, az orvos szerint semmi. Nem tudom, hogy lehet e egyáltalán kapcsolat a mandulagyulladásom, a kiabálás miatti átmeneti rekedtség és a mostani állapot között, de teljesen kétségbe vagyok esve. Sajnos a munkám megköveteli a napi folyamatos beszédet, nem ritkán a kiabálást is – bár az egyáltalán nem megy. Tud esetleg bármilyen lehetséges okot, vagy netán megoldást? Örülnék, ha valamilyen irányba el lehetne indulni. Válaszát megköszönve, Tisztelettel: GK

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza Rekedtség témában

Tisztelt Uram!

Szerintem nincs kapcsolat a mandula gyulladás és a rekedtség között. Inkább hangképzési probléma lehet. Jó hír, ha gégész nem látott eltérést, mert így jöhet a foniátria és hangképzés tanulása.

Kérdés: 2015. november 09., 13:48; Megválaszolva: 2015. november 09., 14:05
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Suttogás mennyi kárt okozozott
Rekedség
Tisztelt Doktor úr/ Nő! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy a férjem (30) éves szombaton koncerten volt a barátaival, sokat kiabáltak...
Rekedtség
Tisztelt Doktor Úr! Egy hónappal ezelőtt, délután egy kicsit berekedtem. Délelőtt még nem volt semmi bajom. Másnapra már alig volt hangom, csak...
Mutet utani rekedtseg
Tisztelt Doktor Ur! Egy es masfel evvel ezelott volt ketto szivmutetem, amit kovetoen idokozonkent rekedtseget tapasztalok, "elmegy a hangom". Korabbi cikben...