Amikor a lélek betegsége betegíti meg a férfiak testét

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2020.06.04.

A férfiak az erősebb nem képviselői, de számos tekintetben sokkal gyengébbek, érzékenyebbek, mint a nők, csakhogy problémáik kifejezésére ritkán találnak jó megoldást. Ha az egészségükről van szó, hamarabb nyúlcipőt húznak, és messze elkerülik az orvosi vizsgálatokat, vagy épp a bolhából is elefántot csinálnak, és olykor vélt, szerintük létező panaszaikkal orvosok sokaságát keresik fel.

Ha nem kapnak pontos választ fájdalmaik, testi tüneteik okára idegesek, feszültek lesznek s egy idő után a lelküket is megbetegítik ebben az ördögi körben. Nem a sokat emlegetett „férfi náthára” kell csupán gondolnunk, hanem sokkal mélyebb krízisre, amikor testünk jelzi, hogy valami nincs rendben. Soha ne szégyenkezzünk időben odafigyelni lelkünk segélykiáltására, és megkeresni azokra a válaszokat!

A test és a lélek elválaszthatatlan részei, egységei az egész lényünknek. Ha azt tapasztaljuk, hogy nem vagyunk képesek örömmel, fel-szabadultan, félelmek és stressz nélkül élni a mindennapi életünket, ne halmozzuk a terheket, törekedjünk az okok feltárására, s amíg lehet, a megoldás megtalálására. Kezdetben pluszfeladatnak tűnik, és teher is lehet, de mindenképpen szerencsésebb időben egyenesbe jönni magunkkal, mint később a lelki problémáinkat, testi tünetek, megmagyarázhatatlan fájdalmak, kórságok formájában megélni.

Az erős és tartós stressz, elfojtás, szorongás hatására fellépő testi tünetekre, a fejfájásra vagy gyomorégésre kezdetben egy-egy tabletta hatásosnak mutatkozik. A későbbiekben viszont a kezeletlen lelki bajok még több vagy erősebb testi panaszt produkálnak, így bármit ír fel a tanácstalan orvos, aki nem tudja megállapítani a számos negatív lelet láttán a panaszok valódi okát.

Ahány férfiember, annyi féle erősségű, típusú pszichoszomatikus testi tünet tartós feszültség esetén. Így sajnos receptre felírható gyógyszer sem létezik a tudomány eddigi állása szerint a sejtelmes bajokra. Eltekintve attól, ha van valós, vizsgálattal alátámasztott, igazolható diagnózis. Ez ritkán fordul elő. Ezért is tanácsos időben szembe nézni és megoldást keresni lelkünk kínzó problémáira. A halogatás és az elfojtás több bajt hoz.

Nem is sejtjük, hogy milyen gyakran áll a megbetegedések hátterében valamilyen feldolgozatlan lelki eredetű probléma a múltunkból vagy épp a jelenben történő élethelyzetünkből. Egyebek mellett: a szorongás, a félelem, a tartós stressz, a gyász, a válás, a munkahely elvesztése, a rosszul működő családi kapcsolatokból adódó konfliktusok, a magány, a nehezen viselhető és kezelhető szociális-, anyagi helyzet, a létbizonytalanságtól való félelem, a titkolt mentális betegségek léte is állhat a testi betegségek kialakulása mögött – kezdte gondolatának kifejtését dr. Molnár Miklós pszichiáter.

- A lista hosszú, de az, ami a férfiak számára ebből követendő, hogy meg kell tanulniuk a félelmeikről, kétségeikről, problémáikról, az egészségükkel kapcsolatos érzéseikről beszélni. Sajnos sok családban alapnevelési szempont volt, és gyakorta ma is az, hogy a fiúgyermek erős, nem sír, nem panaszkodik, nem beszél a sérelmeiről, elviseli a fájdalmat, mert csak ebben az esetben lesz igazi „hős”, és olyan erős, mint apa. (Vajon apa mennyire erős, s milyen a testi-lelki egészségi állapota?)

- Épp az érzések, érzelmek, rossz élmények elfojtása, feldolgozatlansága betegítheti meg a lelket.

- Így igaz. Az elfojtással ugyanis semmi mást nem erősítünk a fiú csemetében, majd az ifjú fiatalemberben, hogy titkoljon el minden félelmet, és ne mutassa ki a fájó érzéseit. Ez egy egész életre meghatározhatja az önbecsülését, a másik nemhez-, önmagához-, a környezetében élőkhöz-, a barátaihoz-, a munkatársaihoz-, majd a saját gyermekéhez való viszonyát. Olyan sérülés esik a lelkén, ami különféle testi betegség formájában vagy csak vélt kórság képében tör felszínre, s okoz úgynevezett pszichoszomatikus tüneteket, amivel szemben gyakorta tehetetlen az orvostudomány. Így annak gyógyítása is akadályokba ütközik - emeli ki dr. Molnár Miklós pszichiáter.

- Léteznek a pszichoszomatikus betegségekkel kapcsolatos felmérések, adatok?

- Számos kutatás létezik. Egy nemzetközi felmérésből az derült ki, hogy amikor ezer beteget vizsgáltak két éven keresztül, a páciensek közel 590 panaszt neveztek meg, s tizenöt tünet rendre visszatérő volt. Köztük volt a migrén, a mellkasi fájdalom, a légzési nehézség, az alvászavar, a hasi fájdalom –, rossz komfort érzettel, a zsibbadás különféle fajtája, a szédülés, a köhögés, az asztma, a reumatikus fájdalmak, az impotencia, és a magas vérnyomás. Valós testi okot és magyarázatot csupán 17 százalékban igazoltak. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a páciensek mintegy 85 százalékánál csakis pszichoszomatikus betegség állt a háttérben, sokkal inkább azt jelenti, hogy esetükben az orvosok által ismeretlen jelenség, probléma okozta a betegséget.

A férfiakat is érintő migrén okára sincs egészen bizonyos szakmai magyarázat, még sem merné egyetlen orvos sem kijelenteni, hogy ez a gyötrő fejfájás és kísérő tünetei csak lelki hátérrel és okkal magyarázhatóak. Ezzel együtt kevesen gondolnák, hogy milyen gyakran áll a megbetegedések hátterében valamilyen feldolgozatlan, elhúzódó pszichés ok, szorongás, félelem, szomorúság vagy más megoldatlan negatív, fájó érzelem.

- Visszavezethetőek-e ezek a lelki problémák, jelenségek a férfiak gyermekkorára, neveltetésére?

Természetesen igen, mint annyi minden más a viselkedésében, személyiségfejlődésében. Azt szokták mondani, ahogyan a szüleink gyermekkorunkban szerettek bennünket, mi is úgy fogunk szeretni később, s más érzelmi minta is kísérhet egy életen át. Képzeljük el azt a kisfiút, akinek valamiért sem a szeretetből, sem a szülői figyelemből nem jutott annyi és olyan minőségű érzés, ami boldoggá tehette volna. Mit csinált? Ha nem szorongó, visszahúzódó, félénk fiúcskaként élt a szülők árnyékában, akkor vélhetően mindig próbálkozott valamivel felhívni magára a környezetében lévők figyelmét.

Ez pedig legtöbbször a betegségek színlelése, „előidézése” vagy egy valódi betegségben való megrekedés formájában mutatkozott, amikor mindenki körülötte forgolódott, és az ő óhaját, kívánságát leste, csakhogy meggyógyuljon. Ez a taktika nem a szülők és a család ellen irányult. Önmagáért tette, mert éhezett a szeretetre és a figyelemre. Ugyanezt mondhatjuk el a rosszcsontokról is, akik olyan merész játékokba bonyolódtak, amitől édesanyjuk kis híján infarktust kapott.

Biztosak voltak benne, hogy valamelyik próbálkozás sérüléssel jár, de épp erre volt szükségük. A figyelemre, a gondoskodásra, a szülők aggódó sajnálatára. Ha elgondolkodnak a férfiolvasók, s eszükbe jut pár hasonló eset, s ha nem voltak alapból hiperaktív kisfickók, képzeljék el akkori önmagukat és a mostanival hasonlítsák össze. Ma mit tesznek, ha elhúzódó és megoldatlan trauma, sérelem, fájdalom éri őket? Netán betegek lesznek, rossz lesz a közérzetük?

- Ez bizonyára személyiségfüggő, de a korábban kialakult viselkedésmintákra épülő karakterek megmaradnak?

- Felnőttként is magukba fojtják az érzéseiket, ahogyan megtanították nekik gyermekkorukban, miközben titkon együttérzést, figyelmet reméltek a környezetüktől, szeretteiktől. Felnőtt férfiként esetleg belefásulnak abba, hogy bárkitől bármit várjanak, s el is hitetik magukkal, hogy ez jó nekik, mert nem nagy ügy, amitől szenvednek. Dehogynem! Nagyobb, mint hinnék.

- A kompenzálásnak számos formája létezik a pszichoszomatikus betegségek megélésekor.

- A pszichoszomatikus tünetek – szóma görögül testet jelen, a psziché a lélek – kialakulása megoldatlan lelki vagy szociális problémák meglétére utalnak, amelyek a szomatizáció útján adnak jelzést. Ha a test eljut arra szintre, hogy súlyos betegségben szenved, az kihat a lélekre, ami fordítva is igaz – felelte a pszichiáter, s hozzátette: kérdezte, hogy miként derül ki a mindenre legyintő, mindent szőnyeg alá söprő férfiról, ha lelki eredetű problémája van, de eltitkolja, nem szívesen beszél róla. Kompenzál. Az alkohol túlzott fogyasztásával, a dohányzással, a mértéktelen evéssel vagy épp a zárkózottsággal, esetleg a „minden happy” látszattal leplezi gondjait a külvilág, de még a családja előtt is.

Vannak, akik a munkájukba vetik magukat, és szinte munkafüggők lesznek, mások gond nélkül szolgálják a családjukat szeretetből is, másrészt egy felnőtt gyermek mindenkori kívánságára „ugrani” máris azt jelzi, hogy fontos a nyugdíjhoz közel járó apa. Örömmel csinál „bolondot” magából, mert szükség van rá. Ha viszont beteg lesz, az ilyen személyiségű férfiak bezárkóznak, maguk oldják meg a problémáikat. Ezt tanulták gyermekként ott, ahol nevelkedtek.

- A hosszas szorongás, elfojtás, stressz után szinte elkerülhetetlen a lelki betegséget követő testi tünetek felbukkanása.

- Valóban, apró jelzések mellett egyszer markáns fájdalomérzettel érkezik a testi betegség a lélek panaszára. A gyomorfekély, a bélgyul-ladás, a visszatérő torokgyulladás, a szűnni nem akaró köhögés, vagy fülfájás, a gerinc-, derék-, váll-, nyaki gerincet érintő panaszok, az álmatlanság, az asztma, az alvási gondok, a szexuális élet, a libidó megváltozása. Hosszú a sor. A test előbb-utóbb jelzi a lélek panaszát, ami sajnálatos módon elfojtva és kezeletlenül maradt.

A testi betegségek csúcsa, amikor a keringés, a szív-, és érrendszeri betegségek miatt esik le a lábáról a páciens, szív-, vagy agyi infarktust szenved el, amire senki nem számított, mert nem tekintették komolynak a panaszt, kivéve az érintetett. A nagy tragédiát az jelenti, amikor daganatos betegség formájában jelzi a szervezet a feldolgozatlan szorongást, félelmet, haragot, mérgelődést, megbántottságot. Beszélni kell, nem elhallgatni.

- Miként hat a felnőtt férfiak életére, pszichoszomatikus betegségére, ha a szüleit gyakran látta betegnek, elesettnek?

- Visszaköszön a férfiak életébe, ha az édesanyjukat, vagy épp az édesapjukat gyakorta vagy hosszú időn át látták betegeskedni. Ha a gondozásukban is részt vettek, s az elvesztésüket is közvetlenül megélték, az így kialakult érzelmi hatás sérülékenyebbé teszi a férfit, amit többnyire titkol, elfed, s önmagát erősnek, magabiztosnak, egészségesnek láttatja minden körülmények között. Így, ha bármely betegség gyanúját észleli magán, nem osztja meg a családjával azt vagy épp hogy egy másik irányt vesz a helyzet megélése és képzelt beteggé válik, rendre diagnosztizálja az állapotát, panaszaival orvostól, orvosig jár, mert sehol nem kap pontos választ, gyógymódot a bajára. Ez akkor fordulhat elő, ha az elvégzett vizsgálatok után is negatív minden lelet, de a baj nem oldódott meg. A beteg tovább szenved.

- Hogyan viszonyulnak a pszichoszomatikus tünetekkel küzdő férfi páciensekhez az orvosok?

- Nem könnyű a kérdésre válaszolni, mivel mindenkinek a saját pácienseiről érdemes és ajánlatos véleményt alkotni. A szakrendelésemre pontosan azért érkeznek ezek a betegek, hogy pszichiáter segítségével tárják fel az őket sújtó vélt vagy valós betegségek előzményeit, s a megfelelő terápia megtalálását. Ha szükséges, több módszert is alkalmazunk a beteg érdekében. Csakhogy mire eljutnak hozzánk a szakrendeléseinkre, gyakorta igen hosszú idő telik el. Sorra járják előbb a háziorvosokat, mivel jellemző ezekre a betegekre a gyakori orvosváltás, ha azt érzik, nem tekintenek rájuk valódi betegként. A kollégák többsége már arról felismeri őket, hogy vaskos leletekkel, ambuláns lapokkal a kezükben várnak a sorukra.

Az orvos részben kudarcként éli meg ezt, akkor is, ha betegségre utaló vizsgálati eredmény nincs. A páciens, a gyógyulni vágyó „képzelt beteg”, ahogyan sokan gúnyolják őket pedig belefárad az orvostól orvosig járkálásba, a tehetetlenségbe.

A kizárásos diagnosztizálás nem azt mutatja számukra, hogy mi a kínzó fájdalmuk, szenvedésük oka, hanem azt, mi nem az. Ez nem ad támpontot az orvosnak a kezeléshez, a betegnek pedig ismét azt kell megélnie, hogy egyetlen doktor sem tud segíteni rajta.

- Vagyis a páciens nem beteg klinikai értelemben?

- A pszichoszomatikus betegségek esetében – melyek még mindig inkább a férfiak betegségei – éppúgy, mint a krónikus betegségek esetében, a pácienst az általa megélt testi szenvedés készteti panaszra, ezért keres segítséget. Ő azt valódinak érzi, úgy is éli meg, s hosszú ideig benne is „ragad” a betegségtudatban. Sértőnek érzik, ha hipochondernek nevezik őket és összesúgnak a hátuk mögött: „Ő az, aki egy tüsszentésből is tüdőgyulladást diagnosztizál magának!”

A pszichoszomatikus betegségek ennél sokkal bonyolultabbak, és csöppet sem lekezelendőek. Fontos, hogy a jelenleginél hamarabb jussanak ezek az emberek pszichiáterhez vagy pszichológushoz, aki segíthet a kivezető utat megtalálni a felépüléshez, a betegségtudat elengedéséhez. Más kérdés, amikor a korábbiakban említett túlzott stressz, a kezeletlen lelki betegségek, az idegrendszert terhelő napi gondok, a depresszív hangulat fennmaradása előidézik a test tényleges megbetegedését - zárja gondolatait dr. Molnár Miklós pszichiáter.

Ez is érdekelheti A hipochondria akár paranoiáig is fajulhat

Test és lélek

Sok mindent meghatároz a pszichoszomatikus betegség kialakulásában a genetikai tényező, a már említett gyermekkori hatások összessége és a felnőttkori szocializáció, az életminőség alakulása, a megfelelési kényszer állandósulása.

A pszichoszomatikus testi tüneteket a szakemberek nem tudják hagyományos orvosi diagnosztikai címkékkel ellátni. Ezek azok, amelyek a kivizsgálások után nem adnak egyértelmű, jól és pontosan meghatározható kórképet. Ezek a betegek gyakorta válnak munkaképtelenné, beszűkül az életük, elmagányosodnak, a fennálló korlátaik lehetetlenné teszik a normális életvezetést, ami nagy teher a beteg számára. Ha van társa vagy családja, ők épp úgy szenvednek a „beteg” családfő gyötrelmeitől, mint saját maga, aki ördögi körbe kerül, mert figyelmét szinte kizárólag a testi problémáira, „fájdalmaira” irányítja.

Egy kutatás bebizonyította, hogy a nehéz szociális helyzetben vagy munka nélkül, anyagi problémákkal küzdő férfiak – ami a nőkre is igaz -, amikor új, jobb életminőségbe léptek és nem élték meg a napról napra való létbizonytalanságot, egyre kevésbé koncentráltak a testi fájdalmukra. A terhek, a stressz, a szorongás, a félelem enyhülésével egyesek kiegyensúlyozottabbak, mások olykor tünetmentesek lettek.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró
Szakértő: Dr. Molnár Miklós, pszichiáter

Hozzászólások (4)

Cikkajánló

Itt a tavaszi allergiaszezon Itt a tavaszi allergiaszezon

Fékezzük meg a tüneteket! Mivel enyhíthetjük a panaszokat?

Hüvelyi mikrobiom Hüvelyi mikrobiom

Milyen hatással lehet az antibiotikum a hüvely állapotára? Mi az a mikrobiom?

A pszichoszomatikus sérülékenység: lelki okok a betegségek hátterében?

Mi is az a pszichoszomatika? A pszichoszomatika olyan folyamatokra és zavarokra vonatkozik, amelyek a lelki és testi folyamatok összefüggéséből...

Pszichés betegségek komorbiditása más betegségekkel

A komorbiditás kutatása a múlt század második felében vette kezdetét. Komorbiditásról beszélünk, ha egynél több specifikus betegség áll fenn egy...

Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 40 év alatt

Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Beteg volt vagy egészséges? Részt vett már komplex szakorvosi szűrésen, vagy más megoldást keresett?

Hogyan kezelhető a prosztatagyulladás?

Prosztatagyulladás gyanúja esetén mindenképp fel kell keresni urológust, vagy házi módszerekkel, vény nélküli gyógyszerekkel is kezelhető? Mi a...

Kérdések az urológiai rendelésen

Pár perc kellemetlenség, amivel egy urológiai vizsgálat jár, elenyésző azokhoz a bajokhoz képest, amiket el lehet kerülni, meg lehet gyógyítani a...

Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 60 év felett

Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Csak a gyógyszereit íratta fel vagy szűrővizsgálat is történt? Részt vett már komplex szűrésen?

Hogyan jelzi a férfiak szervezete, ha baj van?

A kor előrehaladtával, illetve gyakran amiatt, hogy rohanó világunkban nem figyelünk önmagunkra - mivel azt képzeljük, hogy ez velünk nem történhet...

Mit jelent a pszichoszomatika?

A pszichoszomatika kifejezés a lélek és test egységére utal. A pszichoszomatikus orvoslás a gyógyítás olyan általános irányultságát jelenti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.