• A koronavírussal szemben többen lehetnek védettek, mint eddig gondolták a kutatók

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Bizonyos immunitással még talán azok is rendelkezhetnek, akik negatív koronavírus (antitest) tesztet produkáltak - összegezhető egy friss tanulmány következtetése. Kutatók arról számoltak be, hogy minden egyes antitestre pozitív személyre két olyan személy jut, akiknél ki lehetett mutatni azokat a speciális T-sejteket, amelyek felismerik és elpusztítják a megfertőzött sejteket. Ilyen T-sejtek még olyanoknál is mutatkoztak, akiket enyhe vagy tünetmentes COVID-19 fertőzöttnek minősítettek az orvosok.

    A szakértők számára az egyelőre nem világos, hogy ez a helyzet azt jelenti-e, hogy ennek nyomán az adott egyén „csak” védett a fertőzéssel szemben, vagy azt is, hogy állapota meggátolja azt, hogy az infekciót másoknak is továbbadja. Az eredmény ugyanakkor azt is mutathatja, hogy az enyhe fertőzés miatt nem mérhető az antitest, vagy nem volt elég érzékeny a vizsgálat, vagy időablakon kívül történt a vérvétel, tehát erre magára alapozni nem szabad!

    Hirdetés

    Az említett tanulmányban a svéd Karolinksa Intézet kutatói 200 embert teszteltek mind antitestekre, mind T-sejtekre. Többen véradók voltak, a többieket a Svédországban elsőként megjelent fertőzöttek csoportjából választották ki, vagyis azok közül, akik a legkorábban érintett területekről, elsősorban is Észak-Olaszországból tértek vissza. Tapasztalataik eredménye alapján a tudósok most úgy vélik, nagyobb csoportnál lehet bizonyos szintű védettség a COVID-19 megbetegedéssel szemben, mint ahogy az antitest tesztelés adatai alapján ezt eddig sejteni lehetett. Korábbi feltevéseiket a britek statisztikai hivatala (UK Office for National Statistics) által kibocsátott úgynevezett fertőzöttségi felmérés (Infection Survey) részeként közzé tett adatokra építették. Ma más a meglátásuk, nézeteiket esetleg revideálni készülnek.

    Az újabb elméletet megfogalmazó tudósok most úgy vélik, a bevontaknál valószínűleg emelkedett volt az antitestválasz, de már legyengült, vagy a jelenleg alkalmazott teszt nem volt képes kimutatni. Mindenesetre ezek az egyének védettek lehetnek, ha másodszor lesznek vírusfertőzésnek kitéve, abban az esetben ha nincs számottevő vírusmutáció. Danny Altmann professzor (Imperial College London) úgy elemezte ezt a szóban forgó tanulmányt, hogy „önmagában az antitesttesztelés alábecsüli az immunitást, ugyanis nem tudja pontosan mérni, ezért jelezni sem.”

    Nyájimmunitás

    Marcus Buggert, a tanulmány egyik társszerzője ehhez azt teszi hozzá, hogy ezek a megfigyelések semennyivel se visznek minket közelebb a nyájimmunitás kérdéséhez. Még jóval több kutatásra, vizsgálatra, elemzésre van szükség annak megértéséhez, hogy vajon ezek a T-sejtek immunitást nyújtanak-e, ami annyit jelentene, hogy képesek teljesen blokkolni a vírust, vagy arról van-e szó, hogy meg tudják védeni az egyént a megbetegedéstől, ugyanakkor arra nem számíthatunk, hogy megakadályozzák, hogy az egyén hordozza, valamint tovább is adja a vírust.

    A COVID-19-es immunitás témájában zajló tudományos viták legnagyobb része még nem jutott nyugvópontra. A konzultációk (töprengések és megbeszélések) fókuszában az antitestek állnak. Ezek a fehérjék a vírushoz kapcsolódnak, még mielőtt az belépne az ember sejtjébe, és semlegesítik azt. A T-sejtek ugyanakkor célba veszik a már megfertőzött sejteket és teljesen elpusztítják őket, így állják annak útját, hogy a vírusok átterjedjenek a többi, egészséges sejtre.  

    A T-sejtek is, akárcsak az antitestek, az immunrendszer részét képezik, van „memóriájuk”, vagyis ha egyszer felismernek egy bizonyos vírust, a megfertőzött sejteket gyorsan célba is tudják venni, majd elpusztítják őket. Az Egyesült Királyságban jelenleg klinikai vizsgálatok zajlanak az interleukin-7 (CYT107) nevű fehérjével kapcsolatban, mely fokozza, segíti a T-sejtek termelődését. A kutatás célja most az, hogy sikerüljön kideríteni, mennyiben tudja segíteni az interleukin-7 a COVID-19-betegek felépülését.

    A T-sejtek nagyon komplexek. Az antitestekhez képest sokkal nehezebb azonosítani őket, ehhez speciális laborokra van szükség, és a minták kis adagjait manuálisan kell vizsgálni, ráadásul napokon át. Ez pedig azt jelenti, hogy nem úgy néz ki, hogy valamikor a közeli jövőben megtörténhet a T-sejtek esetén a tömeges tesztelés.

    WEBBeteg
    Fordította: Fazekas Erzsébet, újságíróForrás: Coronavirus: Immunity may be more widespread than tests suggest (bbc. com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.07.06 22:03, Megjelenés: 2020.07.06 22:03
   • Cikkajánló

    Gyógyszerszedés szabályai

    Gyógyszerszedés szabályai

    Dr. Kónya Judit

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki.

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Ismét 1000 fölött az új fertőzöttek száma, elhunyt 28 beteg

    1025 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 39 862 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus - a vírus a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet

    A koronavírus a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.