májkárosodás?

Tisztelt Doktor Úr! 37 éves férfi vagyok, közel 20 éve fogyasztok rendszeresen alkoholt, hétvégente. 1 üveg vörösbor és cca. 6-7 üveg sör fogy el péntek, szombat, vasárnapra elosztva. Töményet nem iszom, a dohányzásról 1, 5 éve leszoktam. kb. 3 éve hasi ultrahangon diffus májlaesiot írtak le. A vérképemben a GPT értékben volt eltérés 68(6-40) a GGT, GOT bilirubin normál tartományban volt. Triglicerid 3, 94(0, 65-1, 85)LDL kol. 3, 48(0-3, 4). Azóta kicsit jobban figyelek magamra, étkezés + kevesebb alkohol- havi 1 tiszta hétvége. Több vérvizsgálatom is volt ahol a triglicerid rendeződött, GPT normál tartományhoz közel (41, 48 stb)egyedül a LDL kolesztern van kicsit mindig feljebb. A legutóbbi vérképemen GOT, GPT, GGT normál, viszont az Össz bilirubin magasabb 23(2-18), 4(1-4) konjugált bilirubin mellett, valamint vért mutattak ki a vizeletemből (tesztcsík). Tavalyi az utolsó UH-m, ahol: a máj nem nagyobb, diffusan kissé tömöttebb, echodusabb, homogen. A háziorvos, bár mondtam, hogy rendszeresen fogyasztok alkoholt, "megnyugtatott", hogy jó katona a máj bírja, és elküldött urológushoz. Ott még nem voltam. Kérdésem, hogy a fentiek ismeretében mennyire kell aggódnom májkárosodás miatt, illetve érdemes lenne-e részletesebb májvizsgálat magán úton. Köszönettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szigeti Nóra válasza a alkoholos májkárosodás gyanúja témában

Kedves Kérdező! Nemcsak az alkohol, hanem a magas koleszterin-trigliceridszint hozzájárul a májelzsírosodáshoz. Figyeljen a testsúlyára is, mozogjon többet, egyelőre további vizsgálat nem szükséges a mája miatt. Az urológiai vizsgálatra viszont menjen el.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2014. május 08., 22:11; Megválaszolva: 2014. május 15., 21:07
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Polip? vagy valami más?
Tisztelt Doktor! Már kőrubelül 2 hete görcsöl, fáj a hasam 1-2 napos szünetekkel. Nincs étel allergiám. Azonban a mai nap folyamán a hasgörcs...
Hasi puffadás, belek nyomása...
Tisztelt Doktor Úr ! December végén arra lettem figyelmes, hogy nem tudok székletet üríteni kb 4-5 napon át. Ez aránylag azóta változott...
Glutén érzékeny vagyok?
Kedves Doktor Úr! Lehetséges, hogy glutén érzékeny vagyok? Rendszeresen puffadok hatalmas a hasam. Molett testalkatú vagyok. De rendszeresen...
Mi okozhatja a hasmenést?
Tisztelt Doktor Úr! 22 éves fiú vagyok, 4 éve refluxos. 1 hónapja urológiai problémám (feltehetőleg gyulladás) jött elő, mire elkezdtem szedni 2...
Furcsa dolog a székleten
Tisztelt Dr. Plósz János! Aggaszt egy dolog a székletemmel kapcsolatban. Nem minden alkalommal fordul elő, de ha a székletem vége kicsit keményebb...