• A McDonalds-étel árt a májnak

    Szerző: FH

    Egyhónapos McDonalds-diétára fogott svéd fiataloknak a vérében aggasztóan megugrott egy olyan enzim szintje, amely a májkárosodásnak a velejárója, derül ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmányból.

    A kutatók legnagyobb meglepetésére azonban az egészségtelenül táplálkozó kísérleti alanyoknál emelkedett az úgynevezett jó koleszterin (HDL) szintje is.

    A kísérletben huszonéves, karcsú, egészséges önkéntesek vettek részt: 20 férfi, 6 nő. Egy hónapon keresztül naponta kétszer McDonald''sban, Burger Kingben vagy más gyorsétkezdében kellett enniük, és szénsavas üdítőt inniuk. Mást nem volt szabad fogyasztaniuk,és tilos volt a torna is. Az volt a cél, hogy 10-15 százalékos súlygyarapodást érjenek el, és közben az orvosok nézzenek bizonyos mutatókat.

    Ön tudja, hogy mit eszik?

   • Koleszterintáblázat
   • Élelmiszer adalékanyagok
   • Tápanyagtartalom
   • Vitaminok, nyomelemek
   • Aki 15 százalékot hízott, az az egy hónap lejárta előtt kiszállhatott a kísérletből. Az átlagos súlygyarapodás 6,5 kiló volt, de az egyik kísérleti alany 12 kilót szedett fel. A kísérlet előtt, alatt és után nézték az alanyok vérének ALT szinjét. Az ALT egy enzim, amely a májkárosodás egyik jelzője a súlyos alkoholistáknál.

    Hirdetés

    Ez az enzim a gyorsétkezdei hízókúrára fogott fiataloknál már egy hét után megugrott, a hónap végére pedig átlagosan megnégyszereződött, ami elborzasztotta az orvosokat. Az egyik kísérleti alanyt ki kellett zárni, mert nála az ALT-szint a normálisnak a tízszeresére emelkedett. A maradék 18 önkéntes közül 11-nél olyan magas lett az ALT-szint, ami egyébként csak súlyos alkoholistáknál szokott előfordulni.

    Meglepő eredmény

    WEBBeteg diéták, és tanácsok az egészséges élethez

    Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Akkor a WEBBeteg diétás tanácsai segíteni fognak Önnek!
    Míg a kísérletnek ez az eredménye félelemmel töltötte el az orvosokat, egy másik eredmény viszont csodálkozással. Ugyanis minden várakozással szemben az egyoldalú gyorsétkezdei diéta alatt nőt a vérzsíron belül a HDL, vagyis az a "jó" koleszterin, amely megtisztítja az érfalakat a "rossz" koleszterin (LDL) lerakódásától. A tudomány mai állása szerint a vér magas koleszterinszintje, illetve ezen belül a jó és a rossz koleszterin kedvezőtlen aránya érrendszeri megbetegedéseket okoz.

    A svéd kísérletvezető ezt az eredményt az úgy nevezett francia paradoxonhoz hasonlította. Francia paradoxonnak nevezik az orvosok azt a tényt, hogy a franciáknál kevesebb a szívbetegség és a magas vérnyomás, pedig vajas kifli és sajtok formájában sok zsírt fogyasztanak.

    A Linkopingi Klinika kutatásáról a brit orvosszövetség Gut (bél) című lapjában jelent meg beszámoló csütörtökön.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.02.14 10:30
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kutatás a biztonságos élelmiszerekért

    A tejben is megtalálható, potenciálisan közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin felmérését és visszaszorítását tűzte ki célul az a program, melyre mintegy 300 millió forintot nyertek a NKFIH pályázatán a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatói.

    Videójátékok vagy játszótér?

    Egy új kutatás meglepő eredménye szerint a számítógépes játékok hasonló fizikai hatásokat váltanak ki gyermekeinkből, mint a játszótéri szaladgálás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.