A McDonalds-étel árt a májnak

Szerző: FH

Egyhónapos McDonalds-diétára fogott svéd fiataloknak a vérében aggasztóan megugrott egy olyan enzim szintje, amely a májkárosodásnak a velejárója, derül ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmányból.

A kutatók legnagyobb meglepetésére azonban az egészségtelenül táplálkozó kísérleti alanyoknál emelkedett az úgynevezett jó koleszterin (HDL) szintje is.

A kísérletben huszonéves, karcsú, egészséges önkéntesek vettek részt: 20 férfi, 6 nő. Egy hónapon keresztül naponta kétszer McDonald''sban, Burger Kingben vagy más gyorsétkezdében kellett enniük, és szénsavas üdítőt inniuk. Mást nem volt szabad fogyasztaniuk,és tilos volt a torna is. Az volt a cél, hogy 10-15 százalékos súlygyarapodást érjenek el, és közben az orvosok nézzenek bizonyos mutatókat.

Ön tudja, hogy mit eszik?

 • Koleszterintáblázat
 • Élelmiszer adalékanyagok
 • Tápanyagtartalom
 • Vitaminok, nyomelemek
 • Aki 15 százalékot hízott, az az egy hónap lejárta előtt kiszállhatott a kísérletből. Az átlagos súlygyarapodás 6,5 kiló volt, de az egyik kísérleti alany 12 kilót szedett fel. A kísérlet előtt, alatt és után nézték az alanyok vérének ALT szinjét. Az ALT egy enzim, amely a májkárosodás egyik jelzője a súlyos alkoholistáknál.

  Ez az enzim a gyorsétkezdei hízókúrára fogott fiataloknál már egy hét után megugrott, a hónap végére pedig átlagosan megnégyszereződött, ami elborzasztotta az orvosokat. Az egyik kísérleti alanyt ki kellett zárni, mert nála az ALT-szint a normálisnak a tízszeresére emelkedett. A maradék 18 önkéntes közül 11-nél olyan magas lett az ALT-szint, ami egyébként csak súlyos alkoholistáknál szokott előfordulni.

  Meglepő eredmény

  WEBBeteg diéták, és tanácsok az egészséges élethez

  Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Akkor a WEBBeteg diétás tanácsai segíteni fognak Önnek!
  Míg a kísérletnek ez az eredménye félelemmel töltötte el az orvosokat, egy másik eredmény viszont csodálkozással. Ugyanis minden várakozással szemben az egyoldalú gyorsétkezdei diéta alatt nőt a vérzsíron belül a HDL, vagyis az a "jó" koleszterin, amely megtisztítja az érfalakat a "rossz" koleszterin (LDL) lerakódásától. A tudomány mai állása szerint a vér magas koleszterinszintje, illetve ezen belül a jó és a rossz koleszterin kedvezőtlen aránya érrendszeri megbetegedéseket okoz.

  A svéd kísérletvezető ezt az eredményt az úgy nevezett francia paradoxonhoz hasonlította. Francia paradoxonnak nevezik az orvosok azt a tényt, hogy a franciáknál kevesebb a szívbetegség és a magas vérnyomás, pedig vajas kifli és sajtok formájában sok zsírt fogyasztanak.

  A Linkopingi Klinika kutatásáról a brit orvosszövetség Gut (bél) című lapjában jelent meg beszámoló csütörtökön.

  (FH)

  Hozzászólások (1)

  Cikkajánló

  Mi az infraszauna? Vannak...

  Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.