A gyorséttermi étel árt a májnak

Független Hírügynökség
megjelent:

Egyhónapos McDonalds-diétára fogott svéd fiataloknak a vérében aggasztóan megugrott egy olyan enzim szintje, amely a májkárosodásnak a velejárója, derül ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmányból.

A kutatók legnagyobb meglepetésére azonban az egészségtelenül táplálkozó kísérleti alanyoknál emelkedett az úgynevezett jó koleszterin (HDL) szintje is.

A kísérletben huszonéves, karcsú, egészséges önkéntesek vettek részt: 20 férfi, 6 nő. Egy hónapon keresztül naponta kétszer McDonald''sban, Burger Kingben vagy más gyorsétkezdében kellett enniük, és szénsavas üdítőt inniuk. Mást nem volt szabad fogyasztaniuk,és tilos volt a torna is. Az volt a cél, hogy 10-15 százalékos súlygyarapodást érjenek el, és közben az orvosok nézzenek bizonyos mutatókat.

Ön tudja, hogy mit eszik?

Aki 15 százalékot hízott, az az egy hónap lejárta előtt kiszállhatott a kísérletből. Az átlagos súlygyarapodás 6,5 kiló volt, de az egyik kísérleti alany 12 kilót szedett fel. A kísérlet előtt, alatt és után nézték az alanyok vérének ALT szinjét. Az ALT egy enzim, amely a májkárosodás egyik jelzője a súlyos alkoholistáknál.

Ez az enzim a gyorsétkezdei hízókúrára fogott fiataloknál már egy hét után megugrott, a hónap végére pedig átlagosan megnégyszereződött, ami elborzasztotta az orvosokat. Az egyik kísérleti alanyt ki kellett zárni, mert nála az ALT-szint a normálisnak a tízszeresére emelkedett. A maradék 18 önkéntes közül 11-nél olyan magas lett az ALT-szint, ami egyébként csak súlyos alkoholistáknál szokott előfordulni.

Meglepő eredmény

Míg a kísérletnek ez az eredménye félelemmel töltötte el az orvosokat, egy másik eredmény viszont csodálkozással. Ugyanis minden várakozással szemben az egyoldalú gyorsétkezdei diéta alatt nőt a vérzsíron belül a HDL, vagyis az a "jó" koleszterin, amely megtisztítja az érfalakat a "rossz" koleszterin (LDL) lerakódásától. A tudomány mai állása szerint a vér magas koleszterinszintje, illetve ezen belül a jó és a rossz koleszterin kedvezőtlen aránya érrendszeri megbetegedéseket okoz.

A svéd kísérletvezető ezt az eredményt az úgy nevezett francia paradoxonhoz hasonlította. Francia paradoxonnak nevezik az orvosok azt a tényt, hogy a franciáknál kevesebb a szívbetegség és a magas vérnyomás, pedig vajas kifli és sajtok formájában sok zsírt fogyasztanak.

A Linkopingi Klinika kutatásáról a brit orvosszövetség Gut (bél) című lapjában jelent meg beszámoló csütörtökön.

(FH)

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló