Járványveszély téma

Országos tisztifőorvos: túl korai lenne a járványügyi szabályok enyhítése

MTI

A járványügyi adatok alapján túl korai lenne a szabályok enyhítése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília azt mondta: a járványügyi adatok alapján mindenkit körültekintésre és maximális óvatosságra int, kiemelve, hogy több ország példája is mutatja, "a korai nyitás sok veszélyt rejt magában".

X-kór - Frissült a világjárványt okozó betegségek listája

Népszava

A listát rendszeres időközönként felülvizsgálja a WHO, és a nemzetközi epidemiológiai adatok alapján frissíti - olvasható a Népszava oldalán.

Védőoltások: mik lehetnek a következmények?

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos

A védőoltások alkalmazása a kockázat-haszon mérlegelésén alapszik. Mindennek van kockázata: egy oltás beadásának, egy gyógyszer bevételének, egy gépjárműben utazásnak vagy egy kirándulásnak is. Akkor alkalmazunk egy kezelést, akkor adunk védőoltást, ha az ebből eredő várható haszon, előny messze meghaladja a hátrányokat.

Erősödő migráció: járványügyi kockázat van, járványveszély egyelőre nincs

ÁNTSZ

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat értékelése alapján a hazánkat elérő bevándorlási hullám ugyan egyelőre nem jelent járványveszélyt, de járványügyi kockázatot hordoz magában. Az alapvető higiénés szabályok betartása segíthet elkerülni a fertőzéseket.

Ebola - Európában nagyon alacsony a járványveszély

MTI

Európában nagyon alacsony annak kockázata, hogy ebolajárvány törjön ki - hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója szerdán Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakbizottsága előtti meghallgatásán.

Tabuk nélkül a védőoltásokról

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

A védőoltások léte és alkalmazása, a lakosság átoltottsága adja meg a népesség számára a járványügyi biztonságot, hangsúlyozzák epidemiológiai szakemberek, infektológusok, gyermekgyógyászok.

H1N1 - Marad a járványveszély

Független Hírügynökség

Fenntartja az új típusú influenzával kapcsolatos járvány veszélyére vonatkozó figyelmeztetést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - közölte a szervezet vezetője csütörtökön. A készültségi szintet tavaly júniusban emelték maximálisra, miután a H1N1 rohamosan terjedni kezdett világszerte.